EU wil asielaanvragen na binnenkomst via visum inperken
LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van Migratie willen de zogeheten visa-vrije asielroute fors inperken. Een op de vijf mensen die in de Europese Unie asiel aanvraagt, doet dat nu nadat hij of zij via een visum een EU-land binnenkomt. "Dat is een hoog percentage. Daar moet echt aandacht aan worden besteed", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na afloop van de vergadering met zijn Europese collega's.
Die zitten volgens Van der Burg op een lijn. Als deze asielroute wordt ingeperkt "lever je daarmee echt een substantiële bijdrage om meer grip te krijgen op migratie", zei de bewindsman. Concrete maatregelen zijn donderdag niet besproken.
Het grip krijgen op migratie staat in heel Europa hoog op de politieke agenda. Via het in mei beklonken EU-migratiepact willen de lidstaten dat bereiken. Het gaat onder meer om het sneller afhandelen van asielaanvragen die weinig kans van slagen hebben en een eerlijkere verdeling van asielzoekers over Europa.
Stappenplan inleveren
Eind dit jaar moeten de 27 EU-lidstaten hun stappenplan bij de Europese Commissie inleveren, waarin ze concreet aangeven welke wet- en regelgeving ze gaan voorbereiden en invoeren om op juni 2026 klaar te zijn. Dan wordt het nieuwe Europese migratiebeleid van kracht. Alle landen met Europese buitengrenzen moeten dan ook detentiecentra klaar hebben, waar kansarme asielzoekers hun procedure moeten afwachten.
Van der Burg heeft donderdag tijdens de vergadering met zijn ambtgenoten benadrukt dat de commissie er streng op moet toezien dat alle lidstaten tijdig klaar zijn met alle voorbereidingen. Afdwingen kan de commissie "in beginsel niet", erkent hij. "Maar ik zie wel dat de commissie er echt strak op zit."
Sanctiemogelijkheden
Als lidstaten zich niet aan de afspraken houden, zijn er wel sanctiemogelijkheden, zoals het opleggen van boetes. Het met zachte hand aansporen tot tempo kan daaraan voorafgaan. Landen die goed op dreef zijn, zullen complimenten krijgen. Daarna volgt 'naming and shaming' van de landen die het niet goed doen. "Als je geen sancties hebt, is dat altijd de manier om druk op de ketel te houden", zei Van der Burg.
In het uiterste geval kan de commissie de zogeheten inbreukprocedure gebruiken. Dit instrument kan worden ingezet als een lidstaat Europese wetgeving niet uitvoert. Zo'n inbreukprocedure kan een lidstaat voor de Europese rechter brengen, die boetes en dwangsommen kan opleggen.
Meer uit Politiek
DE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
5 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
1 dag geleden