Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU wil asielaanvragen na binnenkomst via visum inperken

EU wil asielaanvragen na binnenkomst via visum inperken

LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van Migratie willen de zogeheten visa-vrije asielroute fors inperken. Een op de vijf mensen die in de Europese Unie asiel aanvraagt, doet dat nu nadat hij of zij via een visum een EU-land binnenkomt. "Dat is een hoog percentage. Daar moet echt aandacht aan worden besteed", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na afloop van de vergadering met zijn Europese collega's.

Die zitten volgens Van der Burg op een lijn. Als deze asielroute wordt ingeperkt "lever je daarmee echt een substantiële bijdrage om meer grip te krijgen op migratie", zei de bewindsman. Concrete maatregelen zijn donderdag niet besproken.

Het grip krijgen op migratie staat in heel Europa hoog op de politieke agenda. Via het in mei beklonken EU-migratiepact willen de lidstaten dat bereiken. Het gaat onder meer om het sneller afhandelen van asielaanvragen die weinig kans van slagen hebben en een eerlijkere verdeling van asielzoekers over Europa.

Stappenplan inleveren

Eind dit jaar moeten de 27 EU-lidstaten hun stappenplan bij de Europese Commissie inleveren, waarin ze concreet aangeven welke wet- en regelgeving ze gaan voorbereiden en invoeren om op juni 2026 klaar te zijn. Dan wordt het nieuwe Europese migratiebeleid van kracht. Alle landen met Europese buitengrenzen moeten dan ook detentiecentra klaar hebben, waar kansarme asielzoekers hun procedure moeten afwachten.

Van der Burg heeft donderdag tijdens de vergadering met zijn ambtgenoten benadrukt dat de commissie er streng op moet toezien dat alle lidstaten tijdig klaar zijn met alle voorbereidingen. Afdwingen kan de commissie "in beginsel niet", erkent hij. "Maar ik zie wel dat de commissie er echt strak op zit."

Sanctiemogelijkheden

Als lidstaten zich niet aan de afspraken houden, zijn er wel sanctiemogelijkheden, zoals het opleggen van boetes. Het met zachte hand aansporen tot tempo kan daaraan voorafgaan. Landen die goed op dreef zijn, zullen complimenten krijgen. Daarna volgt 'naming and shaming' van de landen die het niet goed doen. "Als je geen sancties hebt, is dat altijd de manier om druk op de ketel te houden", zei Van der Burg.

In het uiterste geval kan de commissie de zogeheten inbreukprocedure gebruiken. Dit instrument kan worden ingezet als een lidstaat Europese wetgeving niet uitvoert. Zo'n inbreukprocedure kan een lidstaat voor de Europese rechter brengen, die boetes en dwangsommen kan opleggen.

Meer uit Politiek

Kamer terug van zomerreces om steun aan scheepsbouwer Damen Naval

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.

33 minuten geleden
Helft Nederlanders minder vertrouwen in politiek na val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

8 uur geleden
VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

1 dag geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

2 dagen geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

2 dagen geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

5 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

5 dagen geleden