
EU wil asielaanvragen na binnenkomst via visum inperken
LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van Migratie willen de zogeheten visa-vrije asielroute fors inperken. Een op de vijf mensen die in de Europese Unie asiel aanvraagt, doet dat nu nadat hij of zij via een visum een EU-land binnenkomt. "Dat is een hoog percentage. Daar moet echt aandacht aan worden besteed", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na afloop van de vergadering met zijn Europese collega's.
Die zitten volgens Van der Burg op een lijn. Als deze asielroute wordt ingeperkt "lever je daarmee echt een substantiële bijdrage om meer grip te krijgen op migratie", zei de bewindsman. Concrete maatregelen zijn donderdag niet besproken.
Het grip krijgen op migratie staat in heel Europa hoog op de politieke agenda. Via het in mei beklonken EU-migratiepact willen de lidstaten dat bereiken. Het gaat onder meer om het sneller afhandelen van asielaanvragen die weinig kans van slagen hebben en een eerlijkere verdeling van asielzoekers over Europa.
Stappenplan inleveren
Eind dit jaar moeten de 27 EU-lidstaten hun stappenplan bij de Europese Commissie inleveren, waarin ze concreet aangeven welke wet- en regelgeving ze gaan voorbereiden en invoeren om op juni 2026 klaar te zijn. Dan wordt het nieuwe Europese migratiebeleid van kracht. Alle landen met Europese buitengrenzen moeten dan ook detentiecentra klaar hebben, waar kansarme asielzoekers hun procedure moeten afwachten.
Van der Burg heeft donderdag tijdens de vergadering met zijn ambtgenoten benadrukt dat de commissie er streng op moet toezien dat alle lidstaten tijdig klaar zijn met alle voorbereidingen. Afdwingen kan de commissie "in beginsel niet", erkent hij. "Maar ik zie wel dat de commissie er echt strak op zit."
Sanctiemogelijkheden
Als lidstaten zich niet aan de afspraken houden, zijn er wel sanctiemogelijkheden, zoals het opleggen van boetes. Het met zachte hand aansporen tot tempo kan daaraan voorafgaan. Landen die goed op dreef zijn, zullen complimenten krijgen. Daarna volgt 'naming and shaming' van de landen die het niet goed doen. "Als je geen sancties hebt, is dat altijd de manier om druk op de ketel te houden", zei Van der Burg.
In het uiterste geval kan de commissie de zogeheten inbreukprocedure gebruiken. Dit instrument kan worden ingezet als een lidstaat Europese wetgeving niet uitvoert. Zo'n inbreukprocedure kan een lidstaat voor de Europese rechter brengen, die boetes en dwangsommen kan opleggen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden