Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU wil Afrika aan eigen coronavaccinfabrieken helpen

EU wil Afrika aan eigen coronavaccinfabrieken helpen

ROME (ANP/RTR/AFP) - De Europese Unie steekt 1 miljard euro in de bouw van vaccinfabrieken in Afrika. Dat moet Afrika, waar het inenten tegen het coronavirus nog maar nauwelijks is begonnen, helpen zijn achterstand in te lopen.

De hele wereld jaagt op de vooralsnog schaarse coronavaccins. Rijke landen trekken daarbij aan het langste eind. Afrika moet daarom zelf vaccins gaan produceren, vindt de Europese Commissie. De EU mikt er bovendien op "tegen het eind van dit jaar minstens 100 miljoen doses te schenken" aan armere landen, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Von der Leyen deed de toezeggingen op een 'gezondheidstop' van de G20, de belangrijkste economieën van de wereld, in Rome. De strijd tegen de coronapandemie staat er centraal.

Ontwikkelingslanden dringen aan op het opheffen van het patentrecht op coronavaccins, waardoor ook anderen de vaccins zouden kunnen maken. Maar de meeste G20-leiders voelen er meer voor dat patenthouders afspraken maken met anderen over het delen van hun rechten, kennis en technologie.

Drie belangrijke vaccinfabrikanten hebben in Rome beloofd aan landen met een midden- of laag inkomen dit jaar en volgend jaar ongeveer 3,5 miljard doses te leveren. Dat doen ze tegen kostprijs of met korting, zeggen Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen. Pfizer zegde 2 miljard doses toe, Moderna tot 95 miljoen en Johnson & Johnson tot 500 miljoen.

Meer uit Gezond

Vaccinatiegraad baby's en kleuters stabiel, RIVM positief

BILTHOVEN (ANP) - Het percentage baby's en kleuters dat is ingeënt tegen besmettelijke ziektes is niet verder gedaald. De vaccinatiegraad stabiliseert. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt dat positief, maar maakt zich wel zorgen over de verder gedaalde vaccinatiegraad bij kinderen van 9 jaar en ouder.

18 uur geleden
LTO roept op tot alertheid om oprukkende Afrikaanse varkenspest

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland roept boeren en vakantiegangers op alert te zijn op de Afrikaanse varkenspest, die onlangs is vastgesteld in de Duitse deelstaat Hessen. Met de zomervakantie in aantocht waarschuwt de brancheclub onder meer dat mensen beter geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten uit Duitsland mee naar Nederland kunnen nemen.

1 dag geleden
Dijkstra schrikt van 'onaanvaardbare' situatie huisartsen Co-Med

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra is "geschrokken van de signalen over de situaties die zijn ontstaan" bij de commerciële landelijke huisartsenketen Co-Med. Ze reageerde tijdens een Kamerdebat op de actie van vier grote zorgverzekeraars die Co-Med in gebreke hebben gesteld, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten. Ook rekeningen worden niet betaald, waardoor opnieuw het faillissement van de keten is aangevraagd.

1 dag geleden
Dijkstra: akkoord over kinderhartchirurgie, umc's werken samen

DEN HAAG (ANP) - De vijf universitaire ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie plaatsvindt gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt om deze specifieke zorg te verbeteren, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Zo komt er onder meer een landelijk multidisciplinair overleg, komen er normen over de kwaliteit en jaarlijkse evaluaties. Daarover is een akkoord gesloten, dat ze heeft ondertekend. Dijkstra gaat ervan uit dat dit bijdraagt aan "rust en ruimte" voor de artsen en de patiënten.

1 dag geleden
Patiëntenfederatie bezorgd over huisartsenketen Co-Med

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland heeft "heel veel zorgen" over de situatie rond de commerciële huisartsenketen Co-Med. De zorgverzekeraars hebben dat bedrijf in gebreke gesteld en een nieuwe groep schuldeisers vraagt om het faillissement van de keten.

1 dag geleden
Durfinvesteerder laat Nederlandse zorg vaker links liggen

ZEIST (ANP) - Het aantal overnames en samenwerkingsverbanden in de zorg blijft toenemen, maar durfinvesteerders trekken zich uit de Nederlandse sector terug. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau JBR.

1 dag geleden
Zorgverzekeraars stellen huisartsenketen Co-Med in gebreke

TILBURG (ANP) - De vier grote zorgverzekeraars hebben de commerciële huisartsenketen Co-Med officieel in gebreke gesteld. Dat is een soort laatste waarschuwing. CZ bevestigt dit na berichtgeving in de Volkskrant. De meeste Co-Med-cliënten zijn aangesloten bij die zorgverzekeraar, die daarom het voortouw neemt, mede namens Zilveren Kruis, VGZ en Menzis.

1 dag geleden