
EU wil Afrika aan eigen coronavaccinfabrieken helpen
ROME (ANP/RTR/AFP) - De Europese Unie steekt 1 miljard euro in de bouw van vaccinfabrieken in Afrika. Dat moet Afrika, waar het inenten tegen het coronavirus nog maar nauwelijks is begonnen, helpen zijn achterstand in te lopen.
De hele wereld jaagt op de vooralsnog schaarse coronavaccins. Rijke landen trekken daarbij aan het langste eind. Afrika moet daarom zelf vaccins gaan produceren, vindt de Europese Commissie. De EU mikt er bovendien op "tegen het eind van dit jaar minstens 100 miljoen doses te schenken" aan armere landen, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Von der Leyen deed de toezeggingen op een 'gezondheidstop' van de G20, de belangrijkste economieën van de wereld, in Rome. De strijd tegen de coronapandemie staat er centraal.
Ontwikkelingslanden dringen aan op het opheffen van het patentrecht op coronavaccins, waardoor ook anderen de vaccins zouden kunnen maken. Maar de meeste G20-leiders voelen er meer voor dat patenthouders afspraken maken met anderen over het delen van hun rechten, kennis en technologie.
Drie belangrijke vaccinfabrikanten hebben in Rome beloofd aan landen met een midden- of laag inkomen dit jaar en volgend jaar ongeveer 3,5 miljard doses te leveren. Dat doen ze tegen kostprijs of met korting, zeggen Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen. Pfizer zegde 2 miljard doses toe, Moderna tot 95 miljoen en Johnson & Johnson tot 500 miljoen.
Meer uit Gezond
PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi reist zaterdag naar Nederland voor medisch onderzoek. Hij doet dat op advies van zijn medisch team van Surinaamse en buitenlandse artsen, meldt zijn kantoor.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet is deze week overvallen door de brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, waarin hij waarschuwt dat het stikstofbeleid eerder steviger moet dan dat het een tandje minder kan. Zowel natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal als haar landbouwcollega Piet Adema liet vrijdag optekenen "geschrokken" te zijn, niet alleen van het lekken van de brief maar ook van de toon en inhoud.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor iedereen gratis wordt, zullen zwangeren de keuze voor het doen van dat onderzoek mogelijk achtelozer maken. Dat denken de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en Stichting Downsyndroom. De organisaties willen dat zwangeren goed geïnformeerd blijven worden over de NIPT.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan tweehonderd coassistenten hadden in 2021 te maken met ongewenst gedrag, zo hebben zij gemeld via een enquête van belangenvereniging De Geneeskundestudent waar De Volkskrant eerder op vrijdag al over schreef. Het meest genoemde ongewenste gedrag was verbale agressie, gevolgd door seksuele intimidatie en discriminatie.
2 dagen geledenSTOCKHOLM (ANP) - Europese instanties waarschuwen voor een golf salmonellabesmettingen die voornamelijk wordt veroorzaakt door kebab van kip. In Nederland zijn tot nu toe 34 gevallen gemeld. In totaal gaat het om 210 geregistreerde besmettingen in zes Europese landen en de Verenigde Staten. Niemand is overleden aan een besmetting, wel moest een deel van de geïnfecteerden naar het ziekenhuis.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Over een jaar komt er weer 1,22 euro bij en kost een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal ziekenhuisbehandelingen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe het staat met het aantal mensen dat wacht op een ziekenhuisbehandeling is vooralsnog niet duidelijk, al geeft de NZa wel aan dat het aantal licht gedaald is.
2 dagen geleden