Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-voorzitters manen regeringsleiders tot spoed

EU-voorzitters manen regeringsleiders tot spoed

BRUSSEL (ANP) - De voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie roepen de regeringsleiders van de EU-landen op niet te dralen met een besluit over de EU-meerjarenbegroting en het pakket voor economisch herstel uit de coronacrisis, samen goed voor 1850 miljard euro. Hoewel de videotop die de leiders vrijdag zijn begonnen oriënterend van aard is, zeggen EU-president Charles Michel en commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat haast is geboden.

"Nu is de tijd om ons te engageren", aldus Michel. "We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om te leveren." Volgens Von der Leyen "kunnen we ons geen enkel uitstel veroorloven. Vandaag nemen we een cruciale stap op de weg uit de crisis", kijkt zij vooruit.

De lidstaten zijn verdeeld over het pakket. Nederland en drie andere 'zuinige’ landen willen dat zwaar getroffen lidstaten met leningen worden gesteund, en niet met 500 miljard euro aan subsidies zoals de Europese Commissie voorstelt. Landen in Oost-Europa, die minder hard door het coronavirus zijn getroffen, vrezen dat extra geld voor landen als Italië en Spanje ten koste gaat van hun EU-subsidies.

Ambitieus

"Dit voorstel is ambitieus en evenwichtig", herhaalde Von der Leyen in een videoboodschap. Het helpt niet alleen de economieën van de landen die het hardst zijn getroffen door het virus. Het helpt ook de landen die indirect hard zijn geraakt als gevolg van de lockdowns. In andere woorden, het zal Europa helpen om te moderniseren." Zij roept de regeringsleiders op te focussen op het "grote plaatje".

De voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli zei tegen de leiders dat het voorgestelde pakket ambitieus is maar "in onze optiek niet ver genoeg gaat voor wat nodig is." Hij waarschuwde dat het parlement, dat moet instemmen met de meerjarenbegroting, minder dan het beoogde pakket niet zal accepteren. "We moeten dit beschouwen als een beginpositie", aldus Sassoli, dat nog verbeterd moet worden. Hij is ook geen voorstander van steun aan de zwaarst getroffen lidstaten in de vorm van louter leningen. Dat zou leiden tot "ongelijke effecten op de schuldenlasten van de lidstaten en zou de EU als geheel alleen maar meer geld kosten."

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

9 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden