
EU-voorzitters manen regeringsleiders tot spoed
BRUSSEL (ANP) - De voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie roepen de regeringsleiders van de EU-landen op niet te dralen met een besluit over de EU-meerjarenbegroting en het pakket voor economisch herstel uit de coronacrisis, samen goed voor 1850 miljard euro. Hoewel de videotop die de leiders vrijdag zijn begonnen oriënterend van aard is, zeggen EU-president Charles Michel en commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat haast is geboden.
"Nu is de tijd om ons te engageren", aldus Michel. "We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om te leveren." Volgens Von der Leyen "kunnen we ons geen enkel uitstel veroorloven. Vandaag nemen we een cruciale stap op de weg uit de crisis", kijkt zij vooruit.
De lidstaten zijn verdeeld over het pakket. Nederland en drie andere 'zuinige’ landen willen dat zwaar getroffen lidstaten met leningen worden gesteund, en niet met 500 miljard euro aan subsidies zoals de Europese Commissie voorstelt. Landen in Oost-Europa, die minder hard door het coronavirus zijn getroffen, vrezen dat extra geld voor landen als Italië en Spanje ten koste gaat van hun EU-subsidies.
Ambitieus
"Dit voorstel is ambitieus en evenwichtig", herhaalde Von der Leyen in een videoboodschap. Het helpt niet alleen de economieën van de landen die het hardst zijn getroffen door het virus. Het helpt ook de landen die indirect hard zijn geraakt als gevolg van de lockdowns. In andere woorden, het zal Europa helpen om te moderniseren." Zij roept de regeringsleiders op te focussen op het "grote plaatje".
De voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli zei tegen de leiders dat het voorgestelde pakket ambitieus is maar "in onze optiek niet ver genoeg gaat voor wat nodig is." Hij waarschuwde dat het parlement, dat moet instemmen met de meerjarenbegroting, minder dan het beoogde pakket niet zal accepteren. "We moeten dit beschouwen als een beginpositie", aldus Sassoli, dat nog verbeterd moet worden. Hij is ook geen voorstander van steun aan de zwaarst getroffen lidstaten in de vorm van louter leningen. Dat zou leiden tot "ongelijke effecten op de schuldenlasten van de lidstaten en zou de EU als geheel alleen maar meer geld kosten."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag om 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van BRICS.
38 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
14 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
20 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geleden