
EU straft Iraanse zedenpolitie, oproerpolitie en commandanten
LUXEMBURG/BRUSSEL (ANP) - De zedenpolitie van Iran, drie andere diensten en tien politiecommandanten en een minister van het land zijn EU-sancties opgelegd. De Europese Unie straft ze voor het neerslaan van de protesten van de laatste weken.
Naast de zedenpolitie staan ook de oproerpolitie, de Basij-militie en een cybereenheid van de Revolutionaire Garde op de nieuwe mensenrechtensanctielijst. Ze kunnen niet meer bij bezittingen zoals banktegoeden in de EU en Europeanen mogen geen zaken meer met ze doen. De elf gestrafte functionarissen mogen ook de unie niet langer in.
De Iraanse zedenpolitie werd al genoemd als doelwit, omdat die een belangrijke rol speelde in het ontstaan van de protestbeweging. Die kwam op na het overlijden van een jonge vrouw die door het omstreden korps was opgepakt. Ze zou haar hoofddoek niet hebben gedragen conform de kledingvoorschriften van het streng islamitische land.
Aanvullende sancties
De EU werkt al aan aanvullende sancties, mocht Iran doorgaan met het gewelddadig smoren van de protesten, zei de Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock.
Iran roept nog meer Europese strafmaatregelen over zich af als het de Russen in Oekraïne blijkt te voorzien van wapentuig, waarschuwen meerdere EU-landen. En dan blijft het niet bij enkele personen of organisaties, maar volgen zwaardere sancties, zegt de Luxemburgse minister Jean Asselborn.
Iran zou Rusland kamikazedrones en andere wapens leveren die Oekraïne de laatste dagen hard hebben geraakt. Maar Teheran ontkent en het staat nog niet vast dat de onbemande vliegtuigjes uit Iran komen, stellen EU-bronnen. "We zullen zoeken naar concreet bewijs", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij herinnert eraan dat de EU-ministers maandag ook hun Oekraïense collega spreken. Onder andere Duitsland, Frankrijk en Denemarken zinspelen al wel op represailles voor het gebruik van Iraanse drones.
Meer uit Buitenland
ROME (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Iran voeren zaterdag in Rome nieuwe besprekingen over het atoomprogramma van Iran. Doel is om Irans nucleaire ambities te beteugelen.
1 uur geledenBEIJING (ANP/DPA) - Voor het eerst hebben robots meegedaan aan een speciale halve marathon, in Beijing. Hardlopers hoefden niet bang te zijn dat machines hen in een hardloopwedstrijd voorbij zouden streven: de snelste robot deed er ruim twee keer zo lang over als de winnaar.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft de regering opgedragen om de deportatie van Venezolanen voorlopig stil te leggen. Advocaten hadden daarom gevraagd omdat ze uitgezet dreigden te worden zonder dat daar de juiste juridische stappen voor waren gezet.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Salvadoraanse man Kilmar Abrego Garcia zit inmiddels niet meer in de zwaarbewaakte gevangenis CECOT in El Salvador. Dat maakte de Amerikaanse senator Chris Van Hollen bekend. Abrego Garcia werd onterecht uit de Verenigde Staten gedeporteerd. Van Hollen had donderdag een ontmoeting met hem.
10 uur geledenKINSHASA (ANP) - Minstens 148 mensen zijn om het leven gekomen in de Democratische Republiek Congo nadat een houten motorboot in brand vloog en kapseisde. Dit meldden media vrijdag op basis van lokale functionarissen.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zouden bereid zijn de Russische annexatie van de Krim te erkennen als onderdeel van een breder vredesakkoord tussen Moskou en Kyiv. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken de helft van hun troepen terug uit Syrië, waar een nieuwe regering aan de macht is na de verdrijving vorig jaar van dictator Bashar al-Assad. De komende maanden gaat het aantal militairen van ongeveer 2000 naar minder dan duizend, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie.
14 uur geleden