Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU: Rusland moet onregelmatigheden bij referendum onderzoeken

EU: Rusland moet onregelmatigheden bij referendum onderzoeken

BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) - Buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell heeft Rusland donderdag opgeroepen om onregelmatigheden bij het referendum over grondwetswijzigingen te onderzoeken. Meer dan driekwart van de Russen stemde voor de wijzigingen, die mogelijk maken dat president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht blijft.

"Wij zijn op de hoogte van meldingen en beschuldigingen van onregelmatigheden waaronder het onder druk zetten van kiezers, dubbel stemmen, schending van geheimhouding en politiegeweld tegen een observerende journalist", zei Borrells woordvoerder. "Wij verwachten dat deze meldingen op gepaste wijze worden onderzocht, want het zijn serieuze beschuldigingen."

De EU is ook kritisch over een grondwetswijziging die inhoudt dat de Russische wet voortaan voorrang krijgt op internationale verdragen die het land heeft getekend. "Wij verwachten dat Rusland, ongeacht veranderingen in de grondwet zijn internationale verplichtingen nakomt", aldus de woordvoerder van de EU-buitenlandchef. Hij zei ook dat de EU de verkiezingen op het Krim-schiereiland niet erkent. Rusland annexeerde de Krim in 2014 ten koste van Oekraïne.

Opmerkelijke uitslagen

Het grondwettelijk referendum leidde in sommige Russische regio's tot opmerkelijke uitslagen. In de deelrepubliek Tsjetsjenië, die in twee oorlogen goeddeels werd verwoest door het Russische leger, zou de opkomst bijna 100 procent zijn geweest. Maar liefst 98 procent van de Tsjetsjeense stemmers zou voor de grondwetswijziging hebben gestemd.

De enige regio die 'njet' heeft gezegd tegen de grondwetswijziging is Nenetsië, een autonome regio met zo'n 45.000 inwoners in het hoge noordwesten. Daar zou 55,3 procent tegen hebben gestemd.

Meer uit Buitenland

UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

3 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

4 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

5 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

5 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

6 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

6 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

6 uur geleden