
EU-Rekenkamer waarschuwt voor grotere economische kloof lidstaten
LUXEMBURG (ANP) - De vroegtijdige maatregelen die de EU heeft genomen om de economische gevolgen van de coronapandemie te verlichten, waren goed voor het behoud van banen en bedrijven. Maar door de ongelijke impact van de coronacrisis op de lidstaten en hun uiteenlopende capaciteit om hun economieën te ondersteunen, dreigt de economische kloof tussen hen groter te worden, waarschuwt de Europese Rekenkamer.
In juli hadden de 27 EU-landen samen maatregelen getroffen met een waarde van ongeveer 3,5 biljoen euro, ofwel 27 procent van het bruto binnenlands product (bbp), stellen de controleurs. Het leeuwendeel bestond uit liquiditeitssteun voor bedrijven en zelfstandigen, en uit steunprogramma's voor het behoud van banen. Door deze nationale maatregelen zullen de begrotingstekorten en overheidsschulden van landen echter aanzienlijk toenemen.
De omvang en samenstelling daarvan weerspiegelen bovendien de relatieve rijkdom van de lidstaten en niet de mate waarin zij door de crisis zijn getroffen. Duidelijk is dat landen met al hoge schulden zoals Griekenland, Italië en Spanje, economisch het zwaarst getroffen zijn en dat hun schulden nog verder zullen oplopen.
Het zal bovendien "een uitdaging" zijn om terug te keren naar de huidige begrotingsregels of nieuwe regels te ontwikkelen zonder het herstel na de pandemie of de houdbaarheid van de schuld te belemmeren, stelt de rekenkamer. De EU-begrotingsregels, waarin is afgesproken dat een land een maximaal begrotingstekort van 3 procent van het bbp en een maximale overheidsschuld van 60 procent van het bbp mag hebben, zijn vanwege de coronacrisis opgeschort tot eind 2021. Ook zijn de Europese regels voor staatssteun tijdelijk versoepeld.
De rekenkamer is er ook niet van overtuigd dat de beoogde financiële steunprogramma's zoals een Europees coronaherstelfonds van bijna 700 miljard euro duurzame groei zullen bevorderen. Ook zullen daardoor de economieën van de lidstaten mogelijk niet naar elkaar toegroeien.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent.
4 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
10 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
11 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
13 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
14 uur geleden