Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-regeringen sluiten compromis over aanpak energieprijzen

EU-regeringen sluiten compromis over aanpak energieprijzen

BRUSSEL (ANP) - De EU-regeringen zijn het na onverwacht lange en volgens ingewijden soms heftige discussies eens geworden over een reeks maatregelen die de hoge energieprijzen moeten drukken. De 27 lidstaten gaan op vrijwillige basis gezamenlijk gas inkopen en ervoor zorgen dat de ondergrondse gasopslag voor de komende winter voor 80 procent is gevuld, hebben ze afgesproken.

De Europese Commissie komt eind mei met voorstellen over een mogelijke ontkoppeling van de gas- en elektriciteitsprijs, beloofde voorzitter Ursula von der Leyen na afloop van de EU-top in Brussel. "Het is tijd daarnaar te kijken." Ook zullen de gevolgen van een mogelijke invoering van een maximumprijs op gas worden onderzocht.

Nederland en Duitsland zijn vooralsnog tegen een prijsplafond voor gas, maar een aantal zuidelijke landen wil dat, tegen de bestaande regels van een vrije interne energiemarkt, toepassen om de energierekeningen voor hun burgers en bedrijven te drukken. Von der Leyen zei dat Spanje en Portugal bij hoge uitzondering aan de commissie toestemming kunnen vragen om maatregelen te nemen die leiden tot prijsverlagingen.

Tijdelijke maatregelen

Zulke maatregelen kunnen de gemeenschappelijke Europese energiemarkt verder doen verbrokkelen, beaamt Rutte. Daarom moeten ze tijdelijk zijn, onderstreept hij. Bovendien zijn Spanje en Portugal een bijzonder geval. Ze zijn slecht verbonden met de rest van de Europese markt. De ruimte die ze nu krijgen voor ingrijpen in de markt vindt hij "verstandig, uiteraard tijdelijk en gegeven ook de unieke situatie waar we ons in bevinden".

De Italiaanse premier Mario Draghi zei dat de regeringen het dagelijks EU-bestuur hebben gevraagd om alle opties met alle partijen te bespreken om de door de Russische invasie in Oekraïne op hol geslagen energieprijzen tot bedaren te brengen. "De commissie zal gaan praten met alle betrokkenen, de grote olie- en elektriciteitsmaatschappijen en de distributeurs" om tot oplossingen te komen.

Dat gesprek moet uitwijzen of Nederland en zijn medestanders gelijk hebben of landen als Italië en Spanje, zegt Rutte. Die eerste vrezen nadelige gevolgen van prijslimieten. Energiebedrijven zouden dan geen brood meer zien in sommige leveranties, of overheden zouden er veel geld bij moeten doen. Met name Zuid-Europese landen zijn daarvoor minder beducht en zeggen: "daar kun je best verder in gaan". Het is de bedoeling om het zo vervolgens alsnog eens te worden, aldus Rutte.

Meer uit Financieel

Boetes door AI-wet duren nog even, voorbereidingen wel al nodig

DEN HAAG (ANP) - De baanbrekende Europese wet voor kunstmatige intelligentie (AI) zet bedrijven flink aan het werk om aan de strenge regels te voldoen. Zij lopen de komende jaren nog geen serieus risico op boetes, maar toch dringen jurist Irvette Tempelman en AiNed-voorzitter Willem Jonker eropaan alvast met de voorbereidingen te beginnen. "Het aanpassen van dit soort bedrijfsprocessen duurt vaak heel lang", zegt Tempelman, die namens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dinsdag een internationaal AI-congres organiseert.

8 minuten geleden
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Duizenden bedrijven dreigen al binnen enkele maanden belangrijke klanten en omzet kwijt te raken omdat ze nog niet bekend zijn met nieuwe Europese eisen op het gebied van cybersecurity. Daarvoor waarschuwen 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder MKB-Nederland, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Bouwend Nederland en Bovag.

5 uur geleden
Aantal nog te bouwen woningen iets gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen waarvoor vorig jaar een bouwvergunning werd verleend of waarvan de bouw al gaande was, is licht gedaald vergeleken met het jaar daarvoor. Er zaten 177.500 woningen in de 'pijplijn', 300 minder dan in 2022. Ook vergeleken met 2021 veranderde er weinig, ondanks het grote woningtekort in Nederland. Het gaat om woningen die nog niet zijn opgeleverd.

5 uur geleden
Aantal nog te bouwen woningen iets gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen waarvoor vorig jaar een bouwvergunning werd verleend of waarvan de bouw al gaande was, is licht gedaald vergeleken met het jaar daarvoor. Er zaten 177.500 woningen in de 'pijplijn', 300 minder dan in 2022. Ook vergeleken met 2021 veranderde er weinig, ondanks het grote woningtekort in Nederland. Het gaat om woningen die nog niet zijn opgeleverd.

6 uur geleden
Wall Street leeft op na verliezen vorige week, Tesla daalt verder

NEW YORK (ANP) - Beleggers op de Amerikaanse beurzen vonden maandag de tijd weer rijp om in aandelen te stappen, na de stevige koersdalingen vorige week. Tesla was echter een opvallende daler met een verlies van 3,4 procent. De fabrikant van elektrische auto's verlaagde afgelopen weekeinde de prijzen in de Verenigde Staten, China en Europa. Daarmee probeert topman Elon Musk de tegenvallende verkopen aan te jagen. In China lijkt de actie een nieuwe ronde in de hevige prijzenoorlog in het land te ontketenen. De Chinese concurrent Li Auto reageerde namelijk onmiddellijk met kortingen op zijn nieuwe modellen.

7 uur geleden
Amazon stopt met dronebezorging in testlocatie Californië

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Technologieconcern Amazon stopt met het bezorgen van pakketten met drones in Lockeford in de staat Californië, een van de eerste Amerikaanse testlocaties voor dronebezorging. Amazon-topman Jeff Bezos kondigde in 2013 aan dat hij pakketten via drones wilde gaan afleveren, maar dit project kwam moeizaam van de grond.

8 uur geleden
AEX-index toont herstel ondanks koersverliezen chipbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak heeft zich maandag wat hersteld van het zware verlies van vorige week, al hielpen de waardedalingen van de chipbedrijven daar niet bij. ASML, ASMI en Besi verloren tot 1,5 procent, na de forse koersval van het belangrijke AI-chipbedrijf Nvidia afgelopen vrijdag in New York. Verder kregen beleggers maandagmiddag het uitbreidingsplan van ASML in de regio Eindhoven te verwerken.

12 uur geleden