Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-regeringen sluiten compromis over aanpak energieprijzen

EU-regeringen sluiten compromis over aanpak energieprijzen

BRUSSEL (ANP) - De EU-regeringen zijn het na onverwacht lange en volgens ingewijden soms heftige discussies eens geworden over een reeks maatregelen die de hoge energieprijzen moeten drukken. De 27 lidstaten gaan op vrijwillige basis gezamenlijk gas inkopen en ervoor zorgen dat de ondergrondse gasopslag voor de komende winter voor 80 procent is gevuld, hebben ze afgesproken.

De Europese Commissie komt eind mei met voorstellen over een mogelijke ontkoppeling van de gas- en elektriciteitsprijs, beloofde voorzitter Ursula von der Leyen na afloop van de EU-top in Brussel. "Het is tijd daarnaar te kijken." Ook zullen de gevolgen van een mogelijke invoering van een maximumprijs op gas worden onderzocht.

Nederland en Duitsland zijn vooralsnog tegen een prijsplafond voor gas, maar een aantal zuidelijke landen wil dat, tegen de bestaande regels van een vrije interne energiemarkt, toepassen om de energierekeningen voor hun burgers en bedrijven te drukken. Von der Leyen zei dat Spanje en Portugal bij hoge uitzondering aan de commissie toestemming kunnen vragen om maatregelen te nemen die leiden tot prijsverlagingen.

Tijdelijke maatregelen

Zulke maatregelen kunnen de gemeenschappelijke Europese energiemarkt verder doen verbrokkelen, beaamt Rutte. Daarom moeten ze tijdelijk zijn, onderstreept hij. Bovendien zijn Spanje en Portugal een bijzonder geval. Ze zijn slecht verbonden met de rest van de Europese markt. De ruimte die ze nu krijgen voor ingrijpen in de markt vindt hij "verstandig, uiteraard tijdelijk en gegeven ook de unieke situatie waar we ons in bevinden".

De Italiaanse premier Mario Draghi zei dat de regeringen het dagelijks EU-bestuur hebben gevraagd om alle opties met alle partijen te bespreken om de door de Russische invasie in Oekraïne op hol geslagen energieprijzen tot bedaren te brengen. "De commissie zal gaan praten met alle betrokkenen, de grote olie- en elektriciteitsmaatschappijen en de distributeurs" om tot oplossingen te komen.

Dat gesprek moet uitwijzen of Nederland en zijn medestanders gelijk hebben of landen als Italië en Spanje, zegt Rutte. Die eerste vrezen nadelige gevolgen van prijslimieten. Energiebedrijven zouden dan geen brood meer zien in sommige leveranties, of overheden zouden er veel geld bij moeten doen. Met name Zuid-Europese landen zijn daarvoor minder beducht en zeggen: "daar kun je best verder in gaan". Het is de bedoeling om het zo vervolgens alsnog eens te worden, aldus Rutte.

Meer uit Financieel

Gemengd slot op Wall Street, Tesla daalt

NEW YORK (ANP) - De hoofdgraadmeters op de aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met gemengde uitslagen de handelsdag uitgegaan. De elektrische autofabrikant Tesla eindigde 5,3 procent lager na de opgelaaide ruzie tussen topman Elon Musk en de Amerikaanse president Donald Trump. Trump heeft gedreigd om te bezuinigen op overheidsgeld voor Musks bedrijven.

1 uur geleden
Trump denkt niet na over verlenging pauze op heffingen, zegt hij

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners. Dat zei hij tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

2 uur geleden
Meer nieuwe caravans en campers verkocht, meeste staan in Brabant

BUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Van alle caravans en kampeerauto's in ons land staan de meeste geregistreerd in de provincie Noord-Brabant.

3 uur geleden
Luchtvaartautoriteit: schrap kwart vluchten Parijs om staking

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd hun vluchten van en naar Parijse luchthavens op donderdag met een kwart te verminderen. Dat is het gevolg van een aangekondigde staking door luchtverkeersleiders. De oproep geldt onder meer voor de drukke Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

3 uur geleden
Werkgevers uitzendbranche: slechts kleine groep staakt bij AH

LIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.

5 uur geleden
Heineken: mensen drinken meer alcoholvrij bier op festivals

LEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.

5 uur geleden
AEX eindigt eerste handelsdag van tweede jaarhelft in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geëindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.

6 uur geleden