Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement stemt over definitieve wet terugdringen CO2-emissies

EU-parlement stemt over definitieve wet terugdringen CO2-emissies

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement stemt in Straatsburg over definitieve wetgeving die de CO2-uitstoot in de Europese Unie moet terugdringen. Meer bedrijven en burgers gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten, om ze ertoe aan te zetten te verduurzamen en bijvoorbeeld te investeren in elektrisch vervoer en betere isolatie.

Dat is nodig omdat de EU heeft afgesproken in 2050 niet meer bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Om dat te bereiken moet in 2030 al de netto-uitstoot van de 27 landen met 55 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990. De verplichting is verpakt in het zogeheten Fit for 55-pakket van Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

De maatregelen waarover het parlement stemt gaan met name over aanscherping van het Europese emissiehandelssysteem ETS. Dat bestaat sinds 2005 voor vervuilende ondernemingen als staal- en cementfabrieken en bedrijven die energie opwekken. Zij moeten certificaten kopen voor hun CO2-uitstoot, en die worden steeds duurder. Op die manier worden ze gedwongen te verduurzamen.

Hogere kosten

Het EU-parlement stemt nu over uitbreiding van het ETS naar het wegverkeer, gebouwen en de commerciële luchtvaart. De sectoren die onder het ETS vallen moeten hun uitstoot voor 2030 met 62 procent terugdringen ten opzichte van 2005.

De maatregelen betekenen dat tanken, de energienota en een vliegticket duurder zullen worden. Om kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven die het zwaarst worden getroffen door de groene transitie te helpen, stemt het parlement ook over de oprichting van een Sociaal Klimaatfonds. Lidstaten kunnen daaruit subsidies krijgen voor bijvoorbeeld renovaties aan gebouwen of tijdelijke inkomenssteunmaatregelen voor mensen die in energie-armoede leven.

Om de concurrentie met bedrijven van buiten de EU niet te ondergraven, komt er een CO2-’correctie’ op geïmporteerde producten. Het zogeheten Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) geldt vooralsnog alleen voor de aluminium-, staal- en kunstmestsector en de waterstofindustrie. De stemmingen vinden plaats tussen 12.00 en 13.00 uur. De lidstaten moeten de wetgeving formeel nog goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting volgende week.

Meer uit Financieel

Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

35 minuten geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

1 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

4 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

5 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

13 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

18 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

19 uur geleden