Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement keurt 5 miljoen steun voor ontslagen KLM'ers goed

EU-parlement keurt 5 miljoen steun voor ontslagen KLM'ers goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement stemt in met 5 miljoen euro Europese steun voor KLM-werknemers die hun baan hebben verloren vanwege de coronacrisis. Het geld is bedoeld om ongeveer 1200 ex-werknemers om te scholen of te helpen een bedrijf te beginnen. De subsidie werd door een overgrote meerderheid van het parlement in Straatsburg goedgekeurd.

KLM had in Brussel 8,4 miljoen euro steun voor 1851 vertrekkende werknemers aangevraagd uit een speciale pot, het zogeheten Europees Fonds voor aanpassing door globalisering (EFG). Ontslagen werknemers kunnen daar een beroep op doen als zij door herstructurering van het bedrijf waar ze werkten op straat zijn komen te staan, als het bedrijf naar het buitenland verhuist bijvoorbeeld. Sinds de corona-uitbraak is het fonds ook opengesteld voor werknemers die door herstructurering vanwege de pandemie zijn ontslagen. Het geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld loopbaanadvies, een sollicitatietraining, opleiding, omscholingsbegeleiding of hulp bij de oprichting van een bedrijf te betalen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, stelde voor de steun tot 5 miljoen te beperken en het kabinet 3,4 miljoen euro te laten bijleggen. Maar dat bedrag neemt KLM voor eigen rekening, heeft de luchtvaartmaatschappij besloten. KLM krijgt al veel steun van het Rijk om de coronacrisis te doorstaan.

Select groepje van KLM

Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) stemde voor de 5 miljoen steun. "Het is goed nieuws dat deze mensen geholpen kunnen worden dankzij het EFG. Door het coronavirus was het afgelopen jaar heel rustig op Schiphol, en verloren duizenden werknemers hun baan. Ik vraag me daarom wel af: waarom ontvangt alleen dit selecte groepje van KLM steun uit het fonds?"

Samen met vakbonden FNV en CNV heeft ze een brief gestuurd naar Schiphol-directeur Dick Benschop waarin ze wijzen op het fonds. Ze vragen waarom er niet een aanvraag is ingediend "voor de schoonmakers, de bagage-afhandelaars, de beveiliging en andere mensen die werkzaam zijn op Schiphol". "Als CEO van Schiphol draagt u verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de luchthaven", aldus de drie in de brief. "Wij nemen aan dat u zich ook verantwoordelijk voelt voor de mensen die op de luchthaven gewerkt hebben. Wij kijken dan ook reikhalzend uit naar een nieuwe aanvraag voor álle mensen die werkzaam zijn op Schiphol in samenwerking met de sociale partners."

De steun voor KLM is onderdeel van een pakket van 11,6 miljoen euro voor in totaal 3700 ontslagen werknemers in Nederland, België, Finland en Duitsland. Alle subsidie, behalve 1,1 miljoen euro voor 500 Duitse metaalarbeiders, is gerelateerd aan de coronacrisis. Zo komt er 1,8 miljoen euro vrij voor 500 ex-medewerkers van het Finse Finnair die ook hun baan verloren door de impact van de coronacrisis op de passagiersluchtvaart. Voor 1468 ex-medewerkers van Swissport, een bedrijf dat op Brussels Airport de grondafhandeling verzorgde, wordt 3,7 miljoen uitgetrokken voor hulp bij hun zoektocht naar een nieuwe baan. De werknemers van het Duitse GMH Guss, een toeleverancier aan de auto- en scheepsbouwindustrie, verloren hun baan nadat enkele grote klanten hun productie hadden verplaatst naar niet-EU-landen.

Meer uit Financieel

Italianen hoeven pizza's van Domino's niet, pizzamaker vertrekt

NEW YORK (ANP) - Domino's Pizza vertrekt uit Italië, de bakermat van de pizza. Italianen geven de voorkeur aan pizza's van lokale restaurants. Door het gebrek aan klandizie ziet het van huis uit Amerikaanse Domino's daarom nog maar een oplossing. De laatste vestigingen van Domino's in Italië hebben inmiddels hun deuren gesloten.

19 minuten geleden
Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

1 uur geleden
Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

1 uur geleden
Haven Felixstowe biedt werknemers bonus om staking te voorkomen

FELIXSTOWE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De grote Britse containerhaven Felixstowe biedt werknemers een bonus van 500 pond, omgerekend ruim 590 euro, om een staking later deze week te voorkomen. Felixstowe is de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk en het personeel wil later deze maand acht dagen het werk neerleggen uit onvrede over het mislukken van loononderhandelingen.

1 uur geleden
Baas Lelystad Airport stapt over naar Rotterdam The Hague Airport

LELYSTAD (ANP) - De topvrouw van Lelystad Airport, Wilma van Dijk, wordt per 1 september de nieuwe directeur van Rotterdam The Hague Airport. Van Dijk volgt in Rotterdam Ron Louwerse op die met pensioen gaat. De scheidend topman blijft dit jaar nog wel betrokken bij het inpassen van het nieuwe luchthavenbesluit.

1 uur geleden
Duitse toezichthouder: EU-noodplan kan gasprijzen stabiliseren

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het gasbesparingsplan van de Europese Unie, dat dinsdag van kracht is geworden, kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen in het landenblok. Dat zei , de hoogste baas van het Bundesnetzagentur dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen, tegen de Duitse zender ZDF.

1 uur geleden
Taiwan: meer economische sancties door China onwaarschijnlijk

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De economische maatregelen die China tegen Taiwan heeft ingesteld zullen waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de handel tussen de twee landen, zeker gelet op de nauwe verwevenheid van de twee economieën. Dat stelt het Taiwanese ministerie van Financiën.

2 uur geleden