Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU overweegt geld op te halen voor energie en defensie

EU overweegt geld op te halen voor energie en defensie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie zal deze week een plan onthullen om gezamenlijk op grote schaal obligaties uit te geven om de hogere uitgaven aan energie en defensie te financieren. Het landenblok heeft veel geld nodig om zijn energievoorziening te hervormen en minder afhankelijk te worden van olie en gas uit Rusland. Ook schroeft Brussel de defensie-uitgaven flink op door de Russische invasie van Oekraïne.

Het voorstel kan volgens ingewijden worden gepresenteerd na de noodtop van de EU-leiders in het Franse Versailles op 10 en 11 maart. EU-ambtenaren werken nog aan de details over de verkoop van de obligaties en hoeveel geld ze daarmee willen ophalen. Het plan zou inhouden dat de Europese Commissie, de uitvoerende tak van het blok, obligaties uitgeeft en de opbrengsten vervolgens naar de lidstaten doorgeeft in de vorm van goedkope leningen.

De buitengewone stap komt slechts een jaar nadat de EU een gezamenlijk noodpakket van 1,8 biljoen euro heeft gelanceerd om het blok door de coronacrisis te loodsen. Door de oorlog in Oekraïne werkt de EU onder meer aan een plan om de import van Russisch gas het komende jaar met twee derde terug te brengen. Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland. "We moeten nieuwe instrumenten vinden om nieuwe problemen aan te pakken die deze crisis met zich meebrengt", zei EU-commissaris voor economie Paolo Gentiloni.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

1 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

2 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

3 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

4 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

5 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

6 uur geleden