
EU moet volgens principeovereenkomst 12 procent energie besparen
BRUSSEL (ANP) - De landen van de Europese Unie moeten in 2030 samen 11,7 procent minder energie verbruiken dan ze dachten te verbruiken in dat jaar. De vrijdag gemaakte principeafspraak tussen vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de regeringen van de EU-landen is ambitieuzer dan het oude doel.
Het nieuwe besparingsdoel is nodig om de klimaatdoelstellingen van de EU te behalen, denken ze. Zo wil het landenblok de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55 procent hebben verlaagd in vergelijking met 1990. Twintig jaar later wil de EU per saldo geen broeikasgassen meer uitstoten. Daarnaast helpt energiebesparing de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit het buitenland, zoals gas en olie uit Rusland, te verminderen. Sinds het Westen en Rusland weer recht tegenover elkaar staan is dat extra belangrijk geworden.
EU-landen moeten vanaf volgend jaar hun energieverbruik met gemiddeld 1,49 procent per jaar terugdringen. Tot dusver was dat 0,8 procent. Voor ieder land wordt een aandeel in de besparing berekend, maar dat is niet dwingend. Als ze het gezamenlijke besparingsdoel niet blijken te halen, kan de Europese Commissie wel bijsturen.
Compromis
Het maximale verbruik van de 27 lidstaten mag in 2030 uitkomen op een hoeveelheid energie die gelijkstaat aan 763 miljoen ton olie. Als ook de energie wordt meegeteld die opgaat tijdens de productie van bijvoorbeeld elektriciteit, is de bovengrens het equivalent van 993 miljoen ton olie. Het akkoord is een compromis. Het Europees Parlement wilde de lat hoger leggen en per lidstaat een doelstelling voorschrijven.
Nederland hamert al langer op het belang van energiebesparing. Nederland is op dat vlak zelf een van de koplopers in de EU. Tegelijkertijd moet een hogere lat niet beletten dat lidstaten bijvoorbeeld werk maken van CO2-opslag en groene waterstof, wat aanvankelijk wat meer energie kan kosten maar op den duur juist loont, vond energieminister Rob Jetten. Daarom is er wat flexibiliteit ingebouwd en wordt er gekeken naar het eindresultaat.
De voorlopige overeenkomst over energiebesparing moet nog worden goedgekeurd door de EU-landen. Ook het Europees Parlement moet nog definitief instemmen met de afspraken. Dat gaat echter zelden nog mis.
Meer uit Financieel
STOCKHOLM (ANP/AFP) - Northvolt, de Zweedse fabrikant van batterijen voor elektrische auto's, stopt in juni met de productie in zijn belangrijkste fabriek in Zweden. Northvolt was Europa's hoop om een concurrent te ontwikkelen voor de grote batterijfabrikanten uit China, maar het concern had in maart faillissement aangevraagd. De onderneming ging gebukt onder de zwakkere vraag naar batterijen voor elektrische auto's.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het is Rabobank niet gelukt om genoeg stemmen te krijgen voor een vereenvoudiging van de structuur achter de certificaten die de bank uitgeeft. Aan een raadpleging over de kwestie deden donderdag onvoldoende certificaathouders mee, liet een woordvoerder van Rabobank weten. De houders van minstens twee derde van alle stukken moesten over het plan stemmen, maar dat is niet gelukt.
3 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Jumbo kan niet worden verplicht om per direct weer alle bier van Heineken in de schappen te leggen. Dat heeft de rechter donderdag beslist in het kort geding dat de bierbrouwer tegen de supermarktketen had aangespannen. Jumbo kocht vanwege stroeve prijsonderhandelingen bepaalde Heineken-bieren niet meer in, wat grote gevolgen had voor de bierbrouwer.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel eindigde donderdag bovenaan de schaarse rij winnaars in de AEX. De verffabrikant maakte bekend twee fabrieken in Nederland en België te willen sluiten, als onderdeel van een eerder aangekondigd transformatieplan. Het bedrijf wil zich voor zijn productie richten op "kernlocaties" die schaalvoordelen en meer efficiëntie bieden, om zo de kosten te verlagen en slimmer gebruik te maken van het industriële netwerk. AkzoNobel won daarop 1,2 procent.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar minder vaak gebruikgemaakt van een subsidieregeling voor de aanschaf van energiebesparende middelen, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de regeling uitvoert. In totaal lag het aantal keren dat ondernemingen gebruikmaakten van die zogeheten EIA-subsidie ongeveer een derde lager dan een jaar eerder.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Verffabrikant AkzoNobel wil zijn fabrieken in de Gelderse plaats Wapenveld en in het Belgische Machelen sluiten. Bij die locaties werken in totaal bijna 280 medewerkers. De ingreep maakt deel uit van een "meerjarig industrieel transformatieplan", stelt het bedrijf. Daarbij wil AkzoNobel de productie naar andere landen verplaatsen.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Manchester United zakte donderdag 5,8 procent op de aandelenbeurzen in New York. De Britse voetbalclub, die een notering heeft op Wall Street, verloor woensdag de Europa League-finale van zijn Engelse rivaal Tottenham Hotspur. Door de nederlaag loopt United een plek in de lucratieve UEFA Champions League van volgend seizoen mis. United kent een slecht seizoen in de Engelse competitie en speelt volgend seizoen waarschijnlijk helemaal geen Europees voetbal. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de kaartverkoop, commerciële deals en het vermogen van de club om nieuwe spelers aan te trekken.
6 uur geleden