Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'EU moet minder afhankelijk worden van dollar'

'EU moet minder afhankelijk worden van dollar'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vindt dat de wereldwijde markten te afhankelijk zijn van de dollar en wil maatregelen nemen om de risico's die daarmee samenhangen tegen te gaan. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van een ontwerpversie van een beleidsstuk van de Europese Commissie.

In dat stuk worden onder meer de sancties aangehaald die de Verenigde Staten eenzijdig aan Iran oplegden. Die toonden volgens de commissie Europese zwaktes aan. De Amerikaanse sancties hadden gevolgen voor financiële infrastructuur in Europa zoals het betalingssysteem Swift. Om legitieme handel met Iran mogelijk te maken, moest de EU een speciale instantie oprichten. In het beleidsstuk valt te lezen dat de EU Europese bedrijven en instellingen moet beschermen tegen dit soort situaties als gevolg van acties van "derde landen".

"De Trump-jaren hebben onze zwaktes blootgelegd en we moeten die aanpakken zelfs als hij er niet meer is", zegt een ambtenaar van de commissie in de krant. "Het draait om de plek van de EU in de wereld, om een economische en financiële mogendheid te kunnen zijn met een invloed passend bij onze omvang."

Strengere controles

Andere plannen in het beleidsstuk betreffen strengere controles op buitenlandse overnames van bedrijven uit de EU. Die moeten worden beoordeeld om te kijken of de bedrijven "door de overname meer risico lopen om gedwongen te worden zich aan de sancties van derde landen te houden". Als dat zo is zouden overnames geblokkeerd kunnen worden op veiligheidsgronden.

Verder wil de EU dat de euro vaker gebruikt wordt op financiële markten. Daardoor zijn Europese markten en bedrijven minder kwetsbaar door koersschommelingen van de dollar. Ook zou het internationale monetaire systeem daardoor "weerbaarder en stabieler" worden.

In het beleidsstuk, dat komende week moet worden aangenomen, staat verder dat de EU minder afhankelijk moet worden van de financiële infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk. Daarbij doelt de commissie vooral op clearinghouses, die transacties op de beurs afwikkelen. Nu de brexit een feit is, moet de EU ook daarin op eigen benen komen te staan, meent de commissie.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

6 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

6 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

10 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden