
'EU moet minder afhankelijk worden van dollar'
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vindt dat de wereldwijde markten te afhankelijk zijn van de dollar en wil maatregelen nemen om de risico's die daarmee samenhangen tegen te gaan. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van een ontwerpversie van een beleidsstuk van de Europese Commissie.
In dat stuk worden onder meer de sancties aangehaald die de Verenigde Staten eenzijdig aan Iran oplegden. Die toonden volgens de commissie Europese zwaktes aan. De Amerikaanse sancties hadden gevolgen voor financiële infrastructuur in Europa zoals het betalingssysteem Swift. Om legitieme handel met Iran mogelijk te maken, moest de EU een speciale instantie oprichten. In het beleidsstuk valt te lezen dat de EU Europese bedrijven en instellingen moet beschermen tegen dit soort situaties als gevolg van acties van "derde landen".
"De Trump-jaren hebben onze zwaktes blootgelegd en we moeten die aanpakken zelfs als hij er niet meer is", zegt een ambtenaar van de commissie in de krant. "Het draait om de plek van de EU in de wereld, om een economische en financiële mogendheid te kunnen zijn met een invloed passend bij onze omvang."
Strengere controles
Andere plannen in het beleidsstuk betreffen strengere controles op buitenlandse overnames van bedrijven uit de EU. Die moeten worden beoordeeld om te kijken of de bedrijven "door de overname meer risico lopen om gedwongen te worden zich aan de sancties van derde landen te houden". Als dat zo is zouden overnames geblokkeerd kunnen worden op veiligheidsgronden.
Verder wil de EU dat de euro vaker gebruikt wordt op financiële markten. Daardoor zijn Europese markten en bedrijven minder kwetsbaar door koersschommelingen van de dollar. Ook zou het internationale monetaire systeem daardoor "weerbaarder en stabieler" worden.
In het beleidsstuk, dat komende week moet worden aangenomen, staat verder dat de EU minder afhankelijk moet worden van de financiële infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk. Daarbij doelt de commissie vooral op clearinghouses, die transacties op de beurs afwikkelen. Nu de brexit een feit is, moet de EU ook daarin op eigen benen komen te staan, meent de commissie.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
41 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.
2 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.
2 uur geledenAUSTIN (ANP) - Enkele Tesla-medewerkers hebben officieel gevraagd of Elon Musk wil aftreden, waarbij ze bevestigden dat de autofabrikant kampt met een enorm vraagprobleem dat ze toeschrijven aan hun topman. Een medewerker zou om zijn verzet tegen Musk tevens zijn ontslagen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek, waarover ook BNR berichtte.
3 uur geledenCUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple overweegt de prijzen voor de nieuwe iPhone-modellen die later dit jaar uitkomen, te verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het techconcern zal eventuele prijsverhogingen toeschrijven aan nieuwe functies van de smartphone. Hiermee wil het bedrijf voorkomen dat de hogere prijzen worden toegeschreven aan de Amerikaanse importheffingen op goederen uit China.
4 uur geledenVELSEN (ANP) - CNV geeft Tata Steel tot 13 juni de kans om zijn onlangs aangekondigde reorganisatie te wijzigen. Als het bedrijf achter het hoogovencomplex bij IJmuiden dit niet doet, gaan vakbondsleden actievoeren, waarschijnlijk met een staking.
4 uur geleden