Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'EU moet minder afhankelijk worden van dollar'

'EU moet minder afhankelijk worden van dollar'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vindt dat de wereldwijde markten te afhankelijk zijn van de dollar en wil maatregelen nemen om de risico's die daarmee samenhangen tegen te gaan. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van een ontwerpversie van een beleidsstuk van de Europese Commissie.

In dat stuk worden onder meer de sancties aangehaald die de Verenigde Staten eenzijdig aan Iran oplegden. Die toonden volgens de commissie Europese zwaktes aan. De Amerikaanse sancties hadden gevolgen voor financiële infrastructuur in Europa zoals het betalingssysteem Swift. Om legitieme handel met Iran mogelijk te maken, moest de EU een speciale instantie oprichten. In het beleidsstuk valt te lezen dat de EU Europese bedrijven en instellingen moet beschermen tegen dit soort situaties als gevolg van acties van "derde landen".

"De Trump-jaren hebben onze zwaktes blootgelegd en we moeten die aanpakken zelfs als hij er niet meer is", zegt een ambtenaar van de commissie in de krant. "Het draait om de plek van de EU in de wereld, om een economische en financiële mogendheid te kunnen zijn met een invloed passend bij onze omvang."

Strengere controles

Andere plannen in het beleidsstuk betreffen strengere controles op buitenlandse overnames van bedrijven uit de EU. Die moeten worden beoordeeld om te kijken of de bedrijven "door de overname meer risico lopen om gedwongen te worden zich aan de sancties van derde landen te houden". Als dat zo is zouden overnames geblokkeerd kunnen worden op veiligheidsgronden.

Verder wil de EU dat de euro vaker gebruikt wordt op financiële markten. Daardoor zijn Europese markten en bedrijven minder kwetsbaar door koersschommelingen van de dollar. Ook zou het internationale monetaire systeem daardoor "weerbaarder en stabieler" worden.

In het beleidsstuk, dat komende week moet worden aangenomen, staat verder dat de EU minder afhankelijk moet worden van de financiële infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk. Daarbij doelt de commissie vooral op clearinghouses, die transacties op de beurs afwikkelen. Nu de brexit een feit is, moet de EU ook daarin op eigen benen komen te staan, meent de commissie.

Meer uit Financieel

Jarenlange oorlog Oekraïne kan Duitse economie 260 miljard kosten

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Mocht de oorlog in Oekraïne tot 2030 duren, dan kunnen de kosten voor de Duitse economie oplopen tot 260 miljard euro. Dat concluderen onderzoekers van drie Duitse onderzoeksinstituten. Daarnaast zullen er het aankomende jaar al 240.000 minder Duitsers een baan hebben dan wanneer er geen oorlog zou zijn.

9 minuten geleden
Ryanair verwacht geen hinder van stakingen Spaans cabinepersoneel

MADRID (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht niet dat de stakingen van het in Spanje gevestigde cabinepersoneel tot problemen gaan leiden. Die stakingen zouden in augustus of september plaatsvinden. Volgens Ryanair gaat het echter om stakingen van kleine vakbonden die "slechts een handvol werknemers van ons Spaanse cabinepersoneel vertegenwoordigen".

44 minuten geleden
Vaccinmaker Novavax keldert op afwachtend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Novavax zag dinsdag ruim 16 procent van de beurswaarde verdampen op de aandelenmarkten in New York. Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar vanwege teleurstellende verkopen van zijn coronavaccin. Novavax heeft een zogenoemd eitwitvaccin ontwikkeld tegen het coronavirus als alternatief voor de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna, Pfizer en BioNTech, die zijn gemaakt met de nieuwste technologieën. De vraag naar het vaccin van Novavax valt echter tegen.

50 minuten geleden
Eerste Deense supermarkten 7-Eleven weer open na hackaanval

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - De Amerikaanse supermarktketen 7-Eleven zegt dinsdag zijn winkels in Denemarken langzaamaan weer te heropenen. Maandag moest de Deense tak van 7-Eleven alle winkels sluiten nadat een hacker de kassasystemen had aangevallen.

1 uur geleden
Autoverzekeringen goedkoper ondanks hoge inflatie

EINDHOVEN (ANP) - Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van dit jaar goedkoper geworden. Dit constateert de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl. Volgens de site komt dit onder meer doordat er vorig jaar minder sprake was van autobranden en andere vormen van voertuigcriminaliteit.

1 uur geleden
Mark Zuckerberg kondigt nieuwe privacyfuncties aan voor WhatsApp

MENLO PARK (ANP) - Berichtendienst WhatsApp voert veranderingen door waardoor de privacy van gebruikers moet verbeteren. Topman Mark Zuckerberg van moederconcern Meta Platforms heeft dat laten weten in een post op Facebook.

2 uur geleden
Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november in het Arabisch emiraat wordt gehouden. Bewoners in populaire buurten zeggen dat ze gedwongen worden in te stemmen met huurverhogingen van 40 procent en contractperiodes van twee jaar. Sommige van hen zijn gedwongen hun huis te verlaten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

2 uur geleden