
EU-ministers willen in 2030 energiemix die 40 procent groen is
LUXEMBURG (ANP) - In 2030 moet de energiemix in de Europese Unie voor 40 procent uit hernieuwbare energie bestaan. Dat zijn de EU-ministers voor klimaat en energie in Luxemburg overeengekomen. Minister Rob Jetten noemt het een "mooi akkoord", waarover nu onderhandeld moet worden met het Europees Parlement.
De EU wil zoveel mogelijk verduurzamen om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn en zet daarom in op meer hernieuwbare energiebronnen zoals de wind, de zon, waterkracht, aardwarmte en biomassa. Het doel werd eerder vastgelegd op 32 procent in 2030 maar wordt nu opgetrokken tot minstens 40 procent.
Jetten is ingenomen met de afspraak dat in 2030 in alle lidstaten 35 procent van het energieverbruik van de industrie uit groene waterstof moet bestaan. "Ook ben ik blij dat de scherpe Nederlandse richtlijnen voor duurzame biomassa nu in heel Europa gedragen gaan worden", zei hij in Luxemburg. Daarnaast is er het streven uitgesproken om groene waterstof ook voor transport in te zetten. "Dit had van mij bindend mogen zijn en hier zal ik mij voor blijven inzetten", aldus de D66'er.
Waterstof
Volgens de Europese Commissie moeten grootverbruikers, met name de chemische en de voedingsindustrie, zo snel mogelijk overstappen op waterstof. De capaciteit voor waterstof, biomethaan en zonne-energie moet in hoog tempo worden opgevoerd. Eurocommissaris Kadri Simson (Energie) drong er in Luxemburg bij de lidstaten nog eens op aan de procedures voor vergunningen te versnellen. Er zijn veel en snel investeringen nodig in de EU in nieuwe en om te bouwen energie-infrastructuur.
Sinds de Russische invasie in Oekraïne is het overstappen op hernieuwbare energie ten koste van fossiele brandstoffen als kolen, gas en olie nog urgenter geworden, nu de EU minder afhankelijk wil worden van fossiele energie uit Rusland.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump op 2 april heeft aangekondigd, remmen naar verwachting de economische groei van Nederland. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een studie naar de effecten van de handelstarieven. De Nederlandsche Bank (DNB) bracht gelijktijdig een eigen onderzoek naar buiten met min of meer dezelfde conclusies.
48 minuten geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft zijn omzet en winst in het eerste kwartaal opnieuw flink opgevoerd. Dit lijkt een signaal dat de advertentietak van het socialemediaconcern vooralsnog goed standhoudt ondanks de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street trokken zich woensdag op aan een bericht dat de Verenigde Staten proactief contact hebben gezocht met China om te onderhandelen over tariefkwesties. Dat zorgde voor hoop op onderhandelingen en daarmee ook op een de-escalatie van de handelsstrijd tussen de twee grootmachten. Daarmee werden eerdere zorgen van beleggers over de Amerikaanse economie deels weggenomen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft het handelshof in New York gevraagd een rechtszaak van kleine bedrijven tegen alle heffingen van Donald Trump af te wijzen. De regering stelt dat het US Court of International Trade niet de bevoegdheid heeft om de noodtoestand die de president heeft afgekondigd voor het rechtvaardigen van de heffingen, te beoordelen.
3 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - De Britse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar mogelijke omkoping rond de bouw van een datacenter in Nederland voor technologiegigant Microsoft. De overheidsinstantie voor ernstige fraude, het Serious Fraud Office (SFO), heeft vijf panden doorzocht en drie arrestaties verricht.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische spoorvakbonden schorten hun stakingsplannen op en gaan onderhandelen met de federale overheid. Sinds begin dit jaar legden ze 23 keer het werk neer uit protest tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever. Die acties zorgden ook voor overlast voor Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld doordat tussen Nederland en België minder internationale treinen reden.
4 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Airbus houdt voorlopig vast aan zijn prognoses voor het hele jaar, ondanks onzekerheid over Amerikaanse importheffingen die wereldwijd toeleveringsketens verstoren. Dat betekent dat de Europese vliegtuigbouwer nog steeds verwacht ongeveer 820 toestellen af te leveren, tegen 766 in heel vorig jaar.
5 uur geleden