Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ministers van Financiën voorzichtig optimistisch over herstel

EU-ministers van Financiën voorzichtig optimistisch over herstel

BRUSSEL/LISSABON (ANP) - De EU-ministers van Financiën zijn voorzichtig optimistisch over het herstel van de Europese coronacrisis. "In alle landen gaan de cijfers de goede kant op", zei demissionair minister Wopke Hoekstra in Lissabon na afloop van de eerste fysieke bijeenkomst van de ministers in zeven maanden. "Nu door de versnelde vaccinatieprogramma’s de samenleving geleidelijk weer opengaat, zijn de goede cijfers de rode draad."

Toch durft ondanks de zonnige stemming in de Portugese hoofdstad niemand te voorspellen hoe het er de komende maanden uit gaat zien. "We hebben zo’n extreme situatie achter de rug", aldus Hoekstra. "De een maakt zich minder zorgen dan de ander."

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zei dat onzekerheden vooralsnog blijven en niet alle lidstaten even snel en krachtig zullen opkrabbelen. Ze waarschuwde dat de pandemie sociale en economische littekens zal achterlaten. Ze verwacht dat de stijgende inflatie in de eurozone van tijdelijke aard is en volgend jaar zal afnemen. De ontwikkeling van de inflatie speelt een rol op 10 juni als de ECB besluit over het monetair beleid.

De Europese Commissie heeft vorige week de groeiprognoses voor de EU voor dit jaar naar boven bijgesteld tot net boven de 4 procent. Commissaris Paolo Gentiloni wees erop dat echter niet te snel met de steunmaatregelen moet worden gestopt.

Naar verwachting zal de commissie begin juni voorstellen de begrotingsregels over schuld en tekorten nog een jaartje los te laten. Hoekstra is daar niet op voorhand tegen. "Het hangt af van de economische ontwikkelingen maar de afspraak was dat de economie daarvoor weer normaal moet draaien. Dat is evident nog niet zo."

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

17 minuten geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

27 minuten geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

1 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

2 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

3 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

4 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

4 uur geleden