Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU: leiders Servië en Kosovo moeten geweld bezweren

EU: leiders Servië en Kosovo moeten geweld bezweren

BRUSSEL (ANP/AFP) - De leiders van Servië en Kosovo moeten een eind maken aan het geweld in Noord-Kosovo, waarschuwt de Europese Unie. De onlusten, waarbij ook vredesmilitairen van de NAVO gewond zijn geraakt, zijn "absoluut onacceptabel", zegt buitenlandchef Josep Borrell. Hij ziet een "heel gevaarlijke situatie" ontstaan.

Borrell heeft de Servische president en de Kosovaarse premier op het opgelaaide geweld aangesproken. Ze moeten "dringend maatregelen nemen om te de-escaleren, onmiddellijk en onvoorwaardelijk". De hoogste diplomaat van de EU eist "als eerste stap" dat Kosovo stopt met de politieactie in het vooral door Serviërs bewoonde noorden en dat Servische relschoppers inbinden.

De EU belegt topoverleg met de beide kampen, zegt Borrell. Hij hoopt "dat er naar mijn stem wordt geluisterd", want Europa kan zich volgens hem niet nog een conflict veroorloven.

Onrust

Rusland heeft het Westen opgeroepen te stoppen met "misleidende propaganda". Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen "wanhopige Serviërs" de schuld van incidenten in Kosovo, dat zich in 2008 van Servië afscheidde, terwijl zij "vreedzaam en zonder wapens hun legitieme rechten en vrijheid proberen te verdedigen". Rusland, dat goede banden met Servië heeft, erkent het land Kosovo niet.

De huidige onrust is te herleiden naar de verkiezingen van vorige maand in Noord-Kosovo. Die werden door de Servische gemeenschap geboycot. Etnische Albanezen vormen een meerderheid in Kosovo, maar niet in het noorden. De verkiezingsopkomst was extreem laag en tot groot ongenoegen van de Serviërs werden etnische Albanezen tot burgemeester gekozen. Volgens Rusland "is het niet te laat om het verhaal van deze neppe gemeenteraadsverkiezingen in te trekken".

Meer uit Buitenland

Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

33 minuten geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

59 minuten geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

1 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

1 uur geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

2 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

6 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

7 uur geleden