Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU: landen ondermijnen OVSE met verzet tegen herbenoeming top

EU: landen ondermijnen OVSE met verzet tegen herbenoeming top

BRUSSEL (ANP) - De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, maakt zich zorgen over de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Die organisatie, een van de weinige waarin westerse landen nog samenwerken met bijvoorbeeld Rusland, dreigt onthoofd en stuurloos te raken.

De 57 lidstaten van de OVSE worden het maar niet eens over de benoeming van een nieuwe vierkoppige leiding. Aanvankelijk leken ze de Zwitserse secretaris-generaal en de chefs van de drie belangrijkste afdelingen van de organisatie allemaal een nieuwe termijn te gunnen. Maar op de valreep maakten landen als Turkije en Azerbeidzjan toch bezwaar. Daardoor ruimt het viertal komend weekend het veld, zonder dat er opvolgers klaarstaan.

Borrell heeft geen goed woord over voor het verzet tegen de herbenoeming van de OVSE-leiding, aldus zijn woordvoerder. De tegenstanders "ondermijnen de effectiviteit van de organisatie en verzwakken de broodnodige multilaterale benadering van de veiligheid in Europa die de OVSE belichaamt".

Meer uit Buitenland

Iran: vrachtschip MSC Aries opgebracht om overtreding zeerecht

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Het onder Portugese vlag varende containervrachtschip de MSC Aries is volgens de Iraanse autoriteiten zaterdag bij de Straat van Hormuz opgebracht omdat er overtredingen van het zeerecht werden begaan. De bemanning van het schip heeft toen ook niet gereageerd op verzoeken om in contact te treden met de Iraniërs, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij voegde er aan toe dat het vaartuig ongetwijfeld banden met Israël heeft. De 366 meter lange MSC Aries bevindt zich inmiddels in Iraanse territoriale wateren en lijkt naar de haven Bandar Abbas te varen.

8 minuten geleden
Scholz in China: je hoeft in Duitsland geen cannabis te roken

SHANGHAI (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft Chinese studenten in Shanghai verzekerd dat ze geen cannabis hoeven te roken als ze in Duitsland gaan studeren. Hij legde uit dat gebruik van de softdrug dit jaar juist is gelegaliseerd in de hoop dat de consumptie omlaag zal gaan.

19 minuten geleden
Bron: oorlogskabinet Israël in de middag weer bijeen

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische oorlogskabinet komt maandag weer bijeen. De bijeenkomst staat gepland voor 13.00 uur Nederlandse tijd, zegt een bron rond de Israëlische regering tegen persbureau Reuters.

1 uur geleden
Vliegverkeer Iraanse luchthavens hervat na aanval op Israël

TEHERAN (ANP/AFP) - Iraanse luchthavens hebben maandag hun activiteiten hervat na de grootschalige Iraanse raketaanval op Israël. Het gaat volgens Iraanse media onder meer om vliegvelden in hoofdstad Teheran, waaronder de internationale luchthaven Imam Khomeini.

2 uur geleden
Macron noemt Iraanse reactie op aanval op ambassade overdreven

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de Iraanse reactie op de Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Damascus "disproportioneel". Iran vuurde zaterdag honderden raketten en drones af op Israël als vergelding voor de aanval op de ambassade van 1 april. Iran stelt dat het vergeefs had aangeklopt bij de Veiligheidsraad en daarom zelf tot actie tegen Israël overging. Macron verwijt dat het land met de aanval een diepe crisis heeft veroorzaakt.

3 uur geleden
Rode Kruis vreest vergeten crisis in Soedan na jaar oorlog

KHARTOEM (ANP) - Een jaar na het uitbreken van de oorlog in Soedan vreest het Rode Kruis dat de humanitaire crisis die zich daar afspeelt internationaal uit zicht raakt. De hulporganisatie spreekt van een "vergeten crisis", omdat de wereld druk zou zijn met conflicten op andere plekken, zoals Oekraïne en Gaza.

6 uur geleden
VS ontkennen dat Iran heeft gewaarschuwd voor aanval

WASHINGTON (ANP/RTR) - Iran stelt dat het landen in de regio en de Verenigde Staten heeft gewaarschuwd dat het in de nacht van zaterdag op zondag Israël zou aanvallen. Een hoge Amerikaanse overheidsfunctionaris ontkent dat tegenover persbureau Reuters stellig.

6 uur geleden