Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diplomatieke bronnen in Brussel.

Het idee voor een prijsplafond komt van de G7, een intergouvernementele overleggroep van zeven vooraanstaande industriële landen, die de Russische inkomsten uit de olie-export willen aanpakken. De EU neemt naast de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk ook deel aan G7-overleg. Vrijdagavond gingen de G7 en Australië ook officieel akkoord met het prijsplafond. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zou het plafond vooral armere landen, die erg te lijden hebben onder hoge voedsel- en energieprijzen, ten goede moeten komen.

Met de stap wordt het scheepvaartbedrijven verboden Russische olie te transporteren als die olie wordt verkocht voor een prijs die hoger ligt dan het plafond. Dat geldt ook voor bedrijven die verzekeringsdiensten voor dat vervoer verzorgen. Aangezien de grootste scheepvaartbedrijven en verzekeraars in G7-landen zijn gevestigd zou het daardoor voor Rusland moeilijker moeten worden om zijn olie voor een prijs hoger dan het plafond te verkopen. Het overgrote deel van de Russische olie wordt vervoerd via tankers in plaats van door pijpleidingen.

De Europese Commissie had de 27 EU-landen aanvankelijk een prijsplafond van tussen de 65 tot 70 dollar per vat (159 liter) voorgesteld. Polen vond dat te hoog. Ook 62 dollar was voor de Polen nog te veel. Warschau is erop gebrand meer druk te zetten op de oliewinsten die Moskou gebruikt voor zijn aanvallen op Oekraïne, maar geeft zijn verzet nu op.

Zodra de 27 lidstaten allemaal hebben getekend en het akkoord is gepubliceerd, wordt het prijsplafond van kracht. Dat zal naar verwachting begin volgende week zijn.

Wat het prijsplafond in de praktijk betekent, is wel de vraag. Op de oliemarkt gingen de olieprijzen vrijdag licht omlaag. Daarmee lijken handelaren te denken dat de impact mee zal vallen. Het plafond ligt namelijk nog zo'n 10 dollar boven de huidige prijs voor Russische Oeral-olie voor levering aan het Westen.

Overigens zou Rusland ook bij prijzen lager dan het plafond nog steeds winst boeken bij de olieverkoop, want de productiekosten voor een vat Russische Oeral-olie zijn onlangs geschat op circa 20 dollar. Rusland heeft wel gezegd geen olie te zullen verkopen aan landen die zich houden aan het prijsplafond. Rusland verkoopt inmiddels al veel meer Oeral-olie aan landen als India en China. De leveringen aan Europa zijn sterk geslonken.

Een prominente Russische parlementariër reageert met de opmerking dat de EU met het beleid eigenlijk alleen maar de eigen energiezekerheid in gevaar brengt.

Meer uit Financieel

Voorzitter Saudische bank vertrekt na debacle rond Credit Suisse

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Ammar al-Khudairy, de voorzitter van Saudi National Bank (SNB), heeft ontslag genomen. Volgens de Saudische bank, die grootaandeelhouder was van Credit Suisse, treedt de voorzitter om "persoonlijke redenen" af. Het vertrek van de voorzitter volgt ruim een week nadat hij met zijn opmerkingen over de noodlijdende Zwitserse bank een koersval van het aandeel veroorzaakte.

1 uur geleden
Bonden beslissen maandagmiddag over nieuwe acties streekvervoer

DEN HAAG (ANP) - De vakbonden FNV en CNV hakken maandagmiddag de knoop door of er opnieuw gestaakt gaat worden in het streekvervoer. "We zijn nog met alle partijen in gesprek, het kan nog alle kanten op", zegt een woordvoerder van FNV. "Straks maken wij de balans op", voegt een woordvoerder van CNV daar aan toe.

1 uur geleden
Banken herstellen op groen Damrak, Pharming maakt koerssprong

AMSTERDAM (ANP) - De banken en verzekeraars toonden maandag herstel op de Amsterdamse beurs. Vrijdag laaiden de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector nog op door een forse koersval van Deutsche Bank. Eerder zorgden het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse al voor onrust in de sector.

1 uur geleden
Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit zoals sportmerk Hurley. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt "een vrij grote groep werknemers" hun baan. Scotch & Soda zal door de overname in "geselecteerde markten" actief blijven, waaronder Nederland.

2 uur geleden
Topman Maersk: nog geen 'roaring twenties' in China

BEIJING (ANP) - China's economische herstel is zwakker dan verwacht. Daarvoor waarschuwt de topman van de Deense containerrederij A.P. Møller-Maersk. Volgens de baas van de grote vrachtvervoerder zijn consumenten in het Aziatische land nog erg voorzichtig ondanks dat ook China inmiddels is afgestapt van hele strenge coronamaatregelen.

2 uur geleden
Aandacht voor Pharming en banken op herstellend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Pharming. De Leidse biotechnoloog heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt het bedrijf zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen. Pharming heeft een hoofdnotering in Amsterdam, maar in New York worden er ook speciale stukken verhandeld. Die werden vrijdag al ruwweg een derde meer waard.

3 uur geleden
First Citizens Bank koopt failliete Silicon Valley Bank

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse First Citizens Bank neemt de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) over. De bank uit de staat North Carolina neemt alle tegoeden en leningen over van overheidsorgaan FDIC. De zeventien filialen van SVB gaan maandag open als First Citizens-kantoren.

3 uur geleden