Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diplomatieke bronnen in Brussel.

Het idee voor een prijsplafond komt van de G7, een intergouvernementele overleggroep van zeven vooraanstaande industriële landen, die de Russische inkomsten uit de olie-export willen aanpakken. De EU neemt naast de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk ook deel aan G7-overleg. Vrijdagavond gingen de G7 en Australië ook officieel akkoord met het prijsplafond. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zou het plafond vooral armere landen, die erg te lijden hebben onder hoge voedsel- en energieprijzen, ten goede moeten komen.

Met de stap wordt het scheepvaartbedrijven verboden Russische olie te transporteren als die olie wordt verkocht voor een prijs die hoger ligt dan het plafond. Dat geldt ook voor bedrijven die verzekeringsdiensten voor dat vervoer verzorgen. Aangezien de grootste scheepvaartbedrijven en verzekeraars in G7-landen zijn gevestigd zou het daardoor voor Rusland moeilijker moeten worden om zijn olie voor een prijs hoger dan het plafond te verkopen. Het overgrote deel van de Russische olie wordt vervoerd via tankers in plaats van door pijpleidingen.

De Europese Commissie had de 27 EU-landen aanvankelijk een prijsplafond van tussen de 65 tot 70 dollar per vat (159 liter) voorgesteld. Polen vond dat te hoog. Ook 62 dollar was voor de Polen nog te veel. Warschau is erop gebrand meer druk te zetten op de oliewinsten die Moskou gebruikt voor zijn aanvallen op Oekraïne, maar geeft zijn verzet nu op.

Zodra de 27 lidstaten allemaal hebben getekend en het akkoord is gepubliceerd, wordt het prijsplafond van kracht. Dat zal naar verwachting begin volgende week zijn.

Wat het prijsplafond in de praktijk betekent, is wel de vraag. Op de oliemarkt gingen de olieprijzen vrijdag licht omlaag. Daarmee lijken handelaren te denken dat de impact mee zal vallen. Het plafond ligt namelijk nog zo'n 10 dollar boven de huidige prijs voor Russische Oeral-olie voor levering aan het Westen.

Overigens zou Rusland ook bij prijzen lager dan het plafond nog steeds winst boeken bij de olieverkoop, want de productiekosten voor een vat Russische Oeral-olie zijn onlangs geschat op circa 20 dollar. Rusland heeft wel gezegd geen olie te zullen verkopen aan landen die zich houden aan het prijsplafond. Rusland verkoopt inmiddels al veel meer Oeral-olie aan landen als India en China. De leveringen aan Europa zijn sterk geslonken.

Een prominente Russische parlementariër reageert met de opmerking dat de EU met het beleid eigenlijk alleen maar de eigen energiezekerheid in gevaar brengt.

Meer uit Financieel

Lichte daling goederenoverslag Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is in de eerste negen maanden van 2024 licht gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afname komt vooral door minder overslag van kolen en ruwe olie. Het herstel van de containeroverslag heeft zich de afgelopen maanden wel verder doorgezet.

33 minuten geleden
Particuliere verhuurders vinden oproep Knot eigenlijk al te laat

AMSTERDAM (ANP) - Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

56 minuten geleden
Apple-topman belooft investeringen in China uit te breiden

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Apple zal zijn investeringen in China blijven uitbreiden. Dat heeft topman Tim Cook beloofd in een gesprek met de Chinese minister van Industrie en Informatietechnologie, Jin Zhuanglong.

1 uur geleden
AkzoNobel zakt op Damrak na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel behoorde woensdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De verffabrikant zag de omzet en nettowinst dalen in het derde kwartaal. Het bedrijf kampte met een zwakkere vraag naar verf in China en met hogere loonkosten, en werd ook iets voorzichtiger over de winst dit jaar. Volgens topman Greg Poux-Guillaume stegen de bedrijfskosten op jaarbasis, maar namen ze wel af ten opzichte van het vorige kwartaal.

1 uur geleden
Resultaten AkzoNobel en Heineken centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van AkzoNobel en Heineken. Verffabrikant AkzoNobel zag de omzet en nettowinst dalen in het derde kwartaal. Het bedrijf kampt onder meer met een zwakkere vraag naar verf en met hoge kosten. Volgens topman Greg Poux-Guillaume stegen de bedrijfskosten op jaarbasis, maar namen ze wel af ten opzichte van het vorige kwartaal.

2 uur geleden
Heineken verkoopt iets meer dan in tegenvallende zomer van 2023

AMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft de afgelopen zomermaanden iets meer bier verkocht dan tijdens het tegenvallende derde kwartaal van vorig jaar. In Europa en de regio Afrika/Midden-Oosten dronken consumenten meer bier van het concern, dat ook onder meer Amstel en Desperados in handen heeft. In de Verenigde Staten en de Aziatisch/Pacifische regio vielen de verkopen tegen.

2 uur geleden
Steeds meer woningbranden door laden accu's fietsen en brommers

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

2 uur geleden