Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen doneren nog weinig Covid 19-vaccins aan armere landen

EU-landen doneren nog weinig Covid 19-vaccins aan armere landen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Landen van de Europese Unie hebben tot nu toe 4 miljoen vaccins tegen Covid-19 gedoneerd aan arme landen. Dat is minder dan 3 procent van de 160 miljoen coronavaccins die zouden worden gedoneerd om de pandemie in te dammen. Dat blijkt uit stukken van de EU. Het gaat vooral om doses AstraZeneca.

De Europese Unie heeft zichzelf verplicht om kwetsbare mensen over de wereld te helpen vaccineren, maar tot nu toe zijn er vooral vaccins aangeschaft om de eigen bevolking te helpen. In totaal hebben de landen binnen de unie nu zo'n 500 miljoen doses ontvangen van verschillende farmaceuten. Dat zijn genoeg vaccins om 70 procent van alle volwassenen volledig te kunnen vaccineren. Buiten de EU ligt dat percentage veel lager. Zuid-Afrika heeft tot nu toe 7 procent van de bevolking één keer kunnen vaccineren en Nigeria maar 1 procent.

Brussel heeft eerder gezegd dat tegen het einde van dit jaar zeker 100 miljoen vaccins moeten zijn gedoneerd, maar beloofde juist donderdag een verdubbeling. De EU-instellingen en -lidstaten samen "zijn op weg om dat aanvankelijke doel te overschrijden, met een voorziene 200 miljoen doses", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze verzekert dat de toegezegde vaccins "voor het eind van het jaar hun landen van bestemming zullen bereiken".

Voormalige kolonies

De doses die tot nu toe al wel hun weg naar armere landen hebben gevonden, zijn voornamelijk gegaan naar voormalige kolonies. Nederland heeft bijvoorbeeld zo'n 250.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname gestuurd. Uiteindelijk zullen dat er 500.000 tot 750.000 worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft westerse landen opgeroepen hun vaccins met armere landen te delen via het internationale Covax-programma, maar ondanks aandringen van de Europese Commissie om haast te maken met de donaties zit er nog niet veel schot in. De vaccins die wel worden gedoneerd zijn AstraZeneca-vaccins en in mindere mate Janssen. In veel EU-landen wordt nog maar heel weinig met deze vaccins geprikt vanwege het risico op zeldzame, maar gevaarlijke bijwerkingen.

Verenigde Staten

De donaties van de Europese Unie steken schril af bij die van de Verenigde Staten. Die stuurden de afgelopen maand meer dan 15 miljoen vaccins naar landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De VS hebben beloofd in totaal 80 miljoen vaccins te zullen weggeven, grotendeels via Covax.

De Europese Commissie tekent aan dat de EU werk maakt van het opzetten van vaccinfabrieken in de Derde Wereld zelf. In eigen productie in Afrika steken de EU-instellingen samen 1 miljard euro, onderstreept Von der Leyen.

Uit documenten van de EU blijkt dat Duitsland van plan is om vanaf augustus 33 miljoen vaccins te doneren, waarvan 30 miljoen AstraZeneca. Frankrijk heeft beloofd om 60 miljoen vaccins te doneren, voornamelijk aan Covax. Tot nu toe heeft dat land 800.000 doses gedoneerd, voornamelijk aan oud-kolonies als Senegal, Mauritanië en Burkina Faso. Maar volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van Financiën zijn inmiddels bijna 5 miljoen AstraZeneca-vaccins aan Covax gegeven. Aan het eind van de zomer komen daar nog vaccins van Janssen en Pfizer bij.

Meer uit Buitenland

Pakistan: India brengt kernmachten dichter bij groot conflict

ISLAMABAD (ANP/AFP) - Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat India "twee kernmachten dichter bij een groot conflict" brengt. De spanningen tussen de landen, die allebei over nucleaire wapens beschikken, zijn de afgelopen weken opgelopen tot het hoogste niveau in jaren.

14 minuten geleden
Twee Britten schuldig aan omkappen van iconische boom

NEWCASTLE (ANP) - In Noord-Engeland zijn twee mannen schuldig bevonden aan het omkappen van een beroemde boom, meldt de BBC. Het vellen van de 'Sycamore Gap Tree' leidde twee jaar geleden tot veel woede en verdriet.

23 minuten geleden
Paus Leo houdt eerste mis in Sixtijnse Kapel

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De nieuwe paus Leo heeft in de Sixtijnse Kapel zijn eerste mis gehouden. Hij ging voor in het gebed voor alle kardinalen, die hem donderdag in diezelfde zaal kozen als leider van de Rooms-Katholieke Kerk.

53 minuten geleden
Europese leiders: ook Trump wil eerst deelname Moskou aan bestand

OSLO (ANP) - Ook de Verenigde Staten vinden nu dat er een staakt-het-vuren moet komen voordat het overleg over het beëindigen van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne verder kan, zeggen Noord-Europese leiders. Bovendien zouden de VS volgens hen bereid zijn tot sancties als Moskou niet instemt met een staakt-het-vuren. Oekraïne zegt al langer dat er pas te onderhandelen valt als Rusland akkoord gaat met het Amerikaanse plan voor een bestand van dertig dagen.

1 uur geleden
VS melden nieuw mechanisme voor hulpverlening Gaza, zonder Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Mike Huckabee, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, meldt dat er een nieuw mechanisme komt om humanitaire hulp te verlenen in de Gazastrook. Israël, dat al ruim twee maanden alle noodhulp blokkeert, zal geen rol spelen bij de leveringen, maar wel bij de veiligheid in het gebied. Ook Hamas zou buiten de regeling worden gehouden.

1 uur geleden
Rusland toont voor het eerst drones op militaire parade

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft drones getoond tijdens de militaire parade in Moskou, ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is volgens Russische staatsmedia voor het eerst dat dergelijke technologie op deze manier is gepresenteerd.

2 uur geleden
Rusland viert overwinning in WOII met militaire parade in Moskou

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.

3 uur geleden