Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-landen doen beroep op geschillenregeling atoomdeal met Iran

EU-landen doen beroep op geschillenregeling atoomdeal met Iran

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - Europese mogendheden voeren de druk op Iran op, omdat het land de naleving van de afspraken uit het atoomakkoord uit 2015 steeds verder heeft teruggeschroefd. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk maken gebruik van een regeling in de nucleaire deal die is bedoeld voor de behandeling van klachten over de naleving.

De Europese landen benadrukken in een gezamenlijke verklaring dat ze de nucleaire deal ('JCPOA') nog steeds willen redden. Daarin is afgesproken dat Iran de nucleaire activiteiten aan banden legt in ruil voor verlichting van economische sancties.

Iran heeft de naleving van de afspraken geleidelijk afgebouwd. Het land is ontevreden omdat de Verenigde Staten zich in 2018 eenzijdig uit de deal hebben teruggetrokken. President Donald Trump heeft ook weer zware sancties opgelegd. Hij wil Teheran zo dwingen opnieuw te onderhandelen, omdat hij vindt dat zijn voorganger Barack Obama een slechte deal heeft gesloten.

Amerikaans alternatief

De Europeanen zeggen te betreuren dat de VS de handen hebben afgetrokken van de deal, maar vinden ook dat Iran niet het recht heeft de naleving van gemaakte afspraken zomaar te staken. Het activeren van het zogenoemde dispuutmechanisme door de drie landen, betekent feitelijk dat ze Iran er formeel van beschuldigen zich niet meer aan de overeenkomst te houden.

De stap kan ertoe leiden dat weer sancties worden opgelegd die eerder waren ingetrokken. Eerst gaat een commissie proberen een oplossing te vinden voor het conflict, dat uiteindelijk aan de VN-Veiligheidsraad kan worden voorgelegd.

De Britse premier Boris Johnson maakte dinsdag duidelijk dat hij ook bereid is mee te werken aan een Amerikaans alternatief voor het atoomakkoord. "President Trump is heel goed in het sluiten van deals, zowel volgens hemzelf als volgens vele anderen", zei de premier volgens de BBC. "Laten we de samenwerken om de JCPOA te vervangen door een Trump-deal."

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

1 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

1 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

2 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

5 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

7 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

8 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

8 uur geleden