
EU is 'voorbereid' op stopzetting van levering Russisch gas
MÜNCHEN (ANP/DPA/RTR) - De Europese Unie is voorbereid op een volledige stopzetting van de levering van gas uit Rusland. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gezegd. Tegelijk heeft ze forse kritiek op het Russische gasconcern Gazprom. Het staatsbedrijf zou zo weinig mogelijk gas proberen te leveren om de gasprijzen in Europa op te drijven.
In de EU heerst al weken de vrees dat de spanningen met Rusland over de situatie in Oekraïne kunnen leiden tot een verstoring van de gasvoorziening. Maar volgens Von der Leyen kunnen mensen gerust zijn. "Tegenwoordig kan ik zeggen dat we, zelfs in het geval van een volledige onderbreking van de gasvoorziening door Rusland, aan de veilige kant zijn voor deze winter", zei ze zaterdag op een internationale veiligheidsconferentie in München.
Het merendeel van het gas dat in Europa wordt verbruikt wordt geïmporteerd. Tot voor kort was Gazprom goed voor 40 procent van die import. Maar in de afgelopen zes maanden zat het Russische bedrijf met zijn leveringen telkens op het laagste niveau dat contractueel mogelijk was, aldus Von der Leyen.
Energiecrisis
Europa worstelt al een tijd met een soort energiecrisis. Dit komt omdat Rusland vorig jaar al de toevoer van gas meer aan banden legde, net toen de door coronapandemie getroffen economieën weer opengingen en de vraag naar energie sterk toenam. Daardoor werd het voor energiebedrijven ineens een stuk duurder om gas en stroom in te kopen. In Nederland zijn ook al diverse kleine energiebedrijven omgevallen door de gestegen prijzen en consumenten worden geconfronteerd met fors hogere energierekeningen.
Naast haar opmerkingen over de gasvoorziening ging de Europese bewindsvrouw op de bijeenkomst in op de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens. Die noemde ze een "flagrante poging om de regels van de internationale orde te herschrijven". In München is de crisis in Oekraïne drie dagen lang het voornaamste thema.
Meer uit Financieel
BEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Boeing heeft zaterdag voor het eerst sinds president Donald Trump begin april een golf aan importheffingen instelde weer een vliegtuig geleverd aan een Chinese luchtvaartmaatschappij. Dit lijkt een teken van toenadering tussen beide landen, nu Washington en Beijing de spanningen proberen te verminderen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond CNV gaat in op de uitnodiging van NS voor hervatting van het cao-overleg. Daarbij belooft de bond tot in ieder geval woensdag geen nieuwe stakingen aan te kondigen. Het is onduidelijk of de andere bonden voor die tijd al wel met nieuwe acties willen komen.
2 uur geledenFREMONT (ANP/BLOOMBERG) - De hersenimplantaatstart-up Neuralink van Elon Musk heeft een hersenimplantaat gebruikt om een aap iets te laten zien dat er fysiek niet was. Dit is volgens het Amerikaanse bedrijf een belangrijke stap richting het doel om blinde mensen te helpen zien.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten. De aanvallen die Israël en Iran sinds donderdag- op vrijdagnacht op elkaar hebben uitgevoerd, wakkerden de zorgen van beleggers aan over een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.
10 uur geledenTOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten willen de gesprekken over een handelsovereenkomst tussen de twee landen versnellen. De Japanse premier Shigeru Ishiba zei vrijdag dat hij en de Amerikaanse president Donald Trump het hierover eens zijn geworden.
10 uur geledenUTRECHT (ANP) - Rabobank heeft goedkeuring gekregen van certificaathouders om de structuur achter de certificaten die de bank uitgeeft te vereenvoudigen. Dit meldt de bank vrijdag na de vergadering hierover.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De lonen in nieuwe cao's zijn in mei met gemiddeld 4,2 procent gestegen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN, die naar eigen zeggen betrokken is bij het merendeel van alle ongeveer achthonderd Nederlandse cao's.
16 uur geleden