
EU-hof: automaker mag niks installeren dat CO2-meting beïnvloedt
LUXEMBURG (ANP) - Autofabrikanten mogen geen apparatuur installeren waardoor een auto minder CO2 lijkt uit te stoten en daardoor mag worden verkocht, stelt het Europees Hof van Justitie. Ook als een systeem de motor tegen slijtage beschermt is er geen excuus voor manipulatie van de CO2-uitstoot, stelt het hof in een zaak over een "bedrijf X dat in Frankrijk auto's produceert". Het is een publiek geheim dat het over Volkswagen gaat.
Het 'bedrijf X' maakte in zijn laboratoria voor de emissiemetingen van zijn auto's gebruik van een klep voor uitlaatgascirculatie die de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) verlaagde. Het doel was volgens X om verstoppingen in de motor tegen te gaan en slijtage van de motor te vertragen. De EU-wet zou volgens de autofabrikant ruimte voor interpretatie over emissiecontrolesystemen openlaten.
Maar daar gaat het hof niet in mee. Elke sjoemelapparatuur is tegen EU-wetgeving.
Autoconcern Volkswagen kwam in 2015 in opspraak toen bleek dat de stikstofuitstoot van zijn dieselauto's vanwege ‘sjoemelsoftware’ veel hoger was dan voorgespiegeld. Tijdens de testen in laboratoria gaven de metingen daardoor lagere waarden aan dan op de weg.
Belangrijk wapen
Volgens Stichting Car Claim-bestuurder Guido van Woerkom krijgen autobezitters met de uitspraak een belangrijk wapen in handen in de juridische strijd tegen sjoemelende autofabrikanten. "De Stichting voelt zich door het positieve eindoordeel gesterkt. Het onderstreept te meer dat het handelen van Volkswagen tot dusver niet gerechtvaardigd kan worden."
De Stichting procedeert sinds 2018 tegen onder meer Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, importeur Pon, softwareleverancier Bosch en de officiële Volkswagen-dealers.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
12 minuten geledenZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea gaat zijn pensioenuitvoeringsdiensten afbouwen, nadat zijn pensioenfondsklanten zijn overgegaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Daardoor verdwijnen straks zo'n 250 banen. Dit wordt waarschijnlijk grotendeels via natuurlijk verloop opgevangen, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
15 minuten geledenBEIJING (ANP/RTR) - China waarschuwt de Amerikaanse regering om de handelsspanningen tussen de twee landen niet opnieuw aan te wakkeren door volgende maand de tarieven op Chinese goederen te herstellen. Ook dreigt Beijing met vergeldingsmaatregelen tegen landen die handelsovereenkomsten met de Verenigde Staten sluiten die China schaden.
1 uur geledenHONGKONG (ANP) - De webwinkel voor goedkope fastfashion Shein heeft een aanvraag ingediend voor een beursgang in Hongkong. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. Het van oorsprong Chinese bedrijf heeft ook plannen voor een beursgang in Londen, maar Chinese toezichthouders hebben hiervoor nog geen goedkeuring gegeven.
1 uur geledenDUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De verkoop van luxe, peperdure woningen in Dubai is fors gestegen, ondanks de recente onrust in de regio door de Israëlisch-Amerikaanse aanvallen op Iran en de handelsoorlog van president Donald Trump. Volgens vastgoedadviseur Knight Frank steeg de verkoop van woningen boven de 10 miljoen dollar naar 2,6 miljard dollar tussen april en juni. Dit betekent een toename van 37 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en een stijging van 63 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben in mei meer goederen en diensten aangeschaft dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale consumptie van huishoudens lag in de vijfde maand van het jaar 1,1 procent hoger dan in mei 2024. In april gaven consumenten 0,3 procent meer uit.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in juni gemiddeld 3,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie koelde daarmee licht af ten opzichte van de 3,3 procent in mei.
2 uur geleden