Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU hield export van nog geen enkele vracht coronavaccins tegen

EU hield export van nog geen enkele vracht coronavaccins tegen

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Commissie heeft tot dusver de export van geen enkele partij coronavaccins tegengehouden. Sinds vaccinfabrikanten in de EU toestemming moeten vragen voor de uitvoer naar landen buiten de EU hebben ze die telkens gekregen. Vaccins gingen onder meer naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China.

De commissie voerde de eis om goedkeuring te vragen eind januari in allerijl in voor vaccinmakers waarvan de EU coronavaccins afneemt. Ze wilde greep krijgen op de vaccinexport, na aanhoudend slecht nieuws over vaccinleveringen aan de EU. Maar in de rest van de wereld, het VK voorop, wekte dat meteen de angst dat Brussel de vaccins voor zichzelf zou willen houden en hun aanvoer in het gedrang zou komen.

Sinds de exporttoets van kracht is, is er 37 keer om toestemming gevraagd. Tot begin deze week gingen er nog geen coronavaccins naar de VS, waarover zorgen bestaan omdat Washington zelf mogelijk de export naar bijvoorbeeld de EU zou willen tegenhouden. Maar inmiddels heeft Brussel ook de uitvoer van een partij met die bestemming goedgekeurd.

De toets geldt voor de zes vaccinfabrikanten van wie de EU klant is. Ze moeten voor export toestemming vragen aan het EU-land waar hun vaccins worden geproduceerd. De commissie heeft vervolgens het laatste woord.

Brussel wil niet zeggen om hoeveel vaccins het gaat en in welke EU-landen ze zijn gemaakt.

Meer uit Financieel

Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

36 minuten geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

1 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiƫle spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiƫle stabiliteit.

2 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

4 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

4 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

5 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

7 uur geleden