
EU heeft al ruim 200 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren
BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne beslag gelegd op ruim 200 miljard euro aan tegoeden van de Russische centrale bank. Dat komt naar voren uit de meest recente cijfers. Daarin zijn ook bevroren tegoeden ter waarde van ruim 24 miljard euro van bijna 1500 Russische privépersonen, bedrijven, bewegingen en organisaties meegenomen.
Dat laatste bedrag had hoger kunnen zijn, maar de EU heeft moeite met het vinden en bevriezen van deze Russische tegoeden. Het landenblok heeft geprobeerd om het ontduiken van EU-sancties richting Rusland en Russen strafbaar te stellen, waardoor het bevriezen van tegoeden makkelijker zou worden. Daarvoor moet de lijst van strafbare feiten, waar onder meer witwassen van geld en corruptie op staan, worden uitgebreid.
De sancties van de EU hebben ook de export van honderden soorten goederen en technologieën beperkt, wat een belangrijke inkomstenbron is voor Rusland. Lidstaten onderzoeken nu nog manieren waarop het losgeweekte geld ingezet kan worden ten behoeve van de wederopbouw van Oekraïne. Tot die mogelijkheden behoort het beleggen van dit geld, waarna de opbrengsten gebruikt kunnen worden.
De EU en haar bondgenoten hebben herhaaldelijk aangegeven dat Rusland moet betalen voor de schade die het land in Oekraïne heeft aangericht. Die oproep klonk vorige week opnieuw tijdens de G7-top in Japan, waar zeven rijke industrielanden en de EU bijeenkwamen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - Ook het Zuid-Koreaanse Hyundai, een van de grootste autofabrikanten ter wereld, gaat miljarden investeren in de Verenigde Staten. Volgens een Amerikaanse functionaris gaat het om een totaalbedrag van 20 miljard dollar, waarvan 5 miljard dollar is bestemd voor de bouw van een nieuwe staalfabriek in Louisiana. Naar verwachting kondigt de Amerikaanse president Donald Trump de plannen later op de dag officieel aan.
7 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - De gemeente Eindhoven is sinds maandag de nieuwe eigenaar van de Brainport Industries Campus (BIC), met daarop verschillende hightechbedrijven en onderwijsinstellingen. De gemeente heeft de aandelen overgenomen en symbolisch de sleutel ontvangen van de Britse investeringsmaatschappij Capreon. De partijen kondigden in januari al een overeenkomst aan, de gemeenteraad keurde de deal vorige maand met een grote meerderheid goed.
14 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak herstelde maandag nauwelijks, na de verliesbeurt op vrijdag. De stemming werd gedrukt door een nieuwe handelstarievendreiging van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wil importheffingen van 25 procent opleggen aan elk land dat olie en gas koopt van Venezuela. De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, werd in de plus gehouden door koerswinsten van de chipconcerns.
19 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Landende vliegtuigen op Schiphol kunnen ook de komende twee weken de Polderbaan dagelijks twee uur niet gebruiken als de zon schijnt. Er is nog geen oplossing voor de overlast die de schittering van nieuwe zonnepanelen piloten geeft. De begin deze maand ingevoerde maatregel wordt verlengd tot in ieder geval 6 april.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij importheffingen van 25 procent wil opleggen aan elk land dat olie en gas koopt van Venezuela. Hij verwijst hierbij naar migratie en criminele bendeleden in de Verenigde Staten.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De huidige maatregelen om de problematische schulden van Nederlanders aan te pakken, schieten tekort. Dat stelt vrijwilligersorganisatie Humanitas die mensen bijstaat bij het oplossen van hun schulden. Volgens directeur Jerzy Soetekouw is al jaren sprake van een "hardnekkige uitdaging", maar is het de laatste jaren alleen maar erger geworden. "Mensen gaan kopje onder", ziet hij. Humanitas biedt daarom dinsdag een pamflet aan bij de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het plan van het UWV om 43.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen te controleren op mogelijke fouten, neemt de onrust bij mensen die deze ontvangen niet weg. Daarvoor is meer nodig, stelt FNV in reactie op het plan dat het kabinet maandag heeft bekendgemaakt. Niet alleen binnen het UWV: ook de WIA moet worden aangepast.
2 uur geleden