Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU heeft 3000 Oekraïense zieken en gewonden opgevangen

EU heeft 3000 Oekraïense zieken en gewonden opgevangen

BRUSSEL (ANP) - Europese ziekenhuizen hebben via een Europees evacuatieprogramma inmiddels meer dan 3000 Oekraïense patiënten kunnen opvangen sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel. De Europese Commissie kwam maandag met het cijfer op een moment dat er in Brussel veel discussie is over extra Europees hulpgeld voor Oekraïne.

"Zoals we steeds zijn blijven zeggen, kunnen Oekraïne en zijn inwoners rekenen op de hulp van de Europese Unie zolang als dat nodig is", zei Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid) maandag over de cijfers over de ruim 3000 opgevangen zieken.

Intussen proberen achter de schermen de EU-landen in Brussel uit alle macht oplossingen te vinden voor meer hulpgeld voor Oekraïne. Hongarije ligt dwars en gebruikte op de EU-top van december zijn vetorecht om tegen de ophoging te stemmen van de Europese meerjarenbegroting voor hulp aan Oekraïne. Over twee weken is er een extra EU-top om het opnieuw te proberen. De EU-landen hopen dan alsnog een besluit te nemen over extra hulpgeld voor Oekraïne.

Intussen gaan andere hulpprojecten voor Oekraïne zoals de ziekenevacuatie wel gewoon door. Die evacuatie verloopt via een EU-rampenfonds, waarover de lidstaten niet steeds hoeven te overleggen om het eens te worden. Via dit project worden Oekraïense patiënten eerst naar een medische post in Rzeszów in Polen gebracht en vandaar verder naar ziekenhuizen in onder meer Nederland.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden