Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU dreigt Britten met rechtsgang om schenden brexitafspraken

EU dreigt Britten met rechtsgang om schenden brexitafspraken

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie weigert de afspraken los te laten die zij met het Verenigd Koninkrijk heeft gemaakt over Noord-Ierland. Als de Britse regering doorzet en de afspraken eenzijdig verandert, moet zij vrezen voor juridische stappen, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Maros Sefcovic.

De regering in Londen wil op eigen houtje af van het zogeheten Protocol voor Noord-Ierland, dat ervoor moest zorgen dat er na de brexit geen harde grens zou komen tussen het tot het Verenigd Koninkrijk behorende Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland. Die zou de dure vrede tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten op het eiland op het spel kunnen zetten. Maar het protocol bemoeilijkt de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en zorgt ervoor dat de Noord-Ieren Brusselse regels moeten blijven volgen, klaagt Londen.

Maar het eenzijdig veranderen van bindende afspraken kan niet, zegt Sefcovic "met aanzienlijke bezorgdheid". Dat "schaadt het onderling vertrouwen". "De EU zal niet heronderhandelen over het protocol", onderstreept hij nog maar eens. Er is volgens hem geen werkbaar alternatief voor het "delicate evenwicht" dat na lange onderhandelingen voor Noord-Ierland is gevonden.

Inbreukprocedure

Brussel gaat daarom bekijken of het eerdere juridische stappen tegen Londen alsnog moet doorzetten. Die zogeheten inbreukprocedure legde de commissie vorig jaar stil, in de hoop een minnelijke oplossing te vinden, memoreert Sefcovic. Hij sluit niet uit nieuwe soortgelijke klachtenprocedures, die het Verenigd Koninkrijk voor de Europese rechter kunnen brengen en flinke boetes kunnen kosten, aan te spannen.

Sefcovic zinspeelt ook op tegenmaatregelen die de Britse handel kunnen treffen. Hij wijst erop dat het handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk leunt op de brexitafspraken, die over Noord-Ierland inbegrepen. "Het besluit van de Britse regering van vandaag ondermijnt het vertrouwen dat nodig is voor de samenwerking" binnen dat akkoord, waarschuwt de Eurocommissaris.

Maar Brussel wil er nog altijd graag met Londen uitkomen, benadrukt Sefcovic. De EU heeft volgens hem steeds begrip opgebracht voor de moeilijkheden die de afspraken teweegbrengen en voorstellen gedaan om die te verhelpen. De commissie doet dan ook binnenkort haar plannen uit de doeken "voor een flexibele invoering van het protocol", want daar zou het genoeg ruimte voor bieden. De Eurocommissaris roept de Britse regering op "met ons samen te werken aan gezamenlijke oplossingen".

Meer uit Financieel

ACM: ProRail moet besluit over spoortoegang Arriva herzien

DEN HAAG (ANP) - ProRail moet opnieuw een besluit nemen over het verlenen van toegang aan Arriva op het spoor in het noorden van het land. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de spoorbeheerder bij een eerder besluit onvoldoende transparant geweest. Arriva had een klacht ingediend bij de markttoezichthouder nadat ProRail een deel van de aangevraagde treindiensten, die de vervoerder vanaf begin volgend jaar wilde verzorgen, had afgewezen.

12 minuten geleden
Schiphol wil met vast team architecten herkenbare bouwstijl terug

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil met een vast team architecten toewerken naar één herkenbare bouwstijl op de luchthaven. Er moet een leidende architect komen die de ontwerpvisie gaat vormgeven en daaronder vaste architecten die het beleid doorzetten op kleinere schaal. Deze werkwijze moet ook leiden tot kostenbesparingen.

1 uur geleden
ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

AMSTERDAM (ANP) - De CO2-uitstoot van bouwbedrijven is nog nauwelijks afgenomen sinds 1990. Toeleveranciers van de bouwsector hebben het klimaatdoel in 2030 van 55 procent minder uitstoot al wel bereikt door minder te produceren en minder kolen te gebruiken. Dat meldt ING op basis van onderzoek.

1 uur geleden
Economie groeit vooral dankzij consument, verwacht Rabobank

UTRECHT (ANP) - Nederlandse consumenten geven de komende twee jaar meer uit en dat draagt sterk bij aan de economische groei. Mede daardoor groeit de Nederlandse economie in 2025 en 2026 gestaag, verwachten economen van Rabobank. Dat draagt volgens hen ook bij aan de brede welvaart, die iets zegt over het welzijn van Nederlanders.

2 uur geleden
Mogelijke acceptatieplicht contant geld kost honderden miljoenen

AMSTERDAM (ANP) - Instellingen zijn zeker 730 miljoen euro kwijt als er in Nederland een wettelijke verplichting komt om contant geld te accepteren. 84 procent daarvan zou voor rekening komen van onbemande tankstations en laadstations voor elektrische auto's, omdat deze nu grotendeels draaien op betaalautomaten die geen cash accepteren. Dit komt naar voren uit onderzoek van SEO in opdracht van Betaalvereniging Nederland en ondernemers.

2 uur geleden
IMCD bij stijgers op afwachtend Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - IMCD behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. De chemicaliëndistributeur werd door zakenbank Kepler Cheuvreux op de kooplijst gezet. Het aandeel steeg 3,5 procent en was daarmee koploper in de AEX-index. De algehele stemming op de beursvloeren was terughoudend. Beleggers wachten vooral op het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. De banengroei in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve.

2 uur geleden
Trump benoemt durfinvesteerder tot 'AI- en crypto-tsaar'

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump heeft de voormalige operationeel directeur van PayPal David Sacks benoemd tot "kunstmatige intelligentie- en crypto-tsaar" van het Witte Huis. De vermogende techondernemer en durfinvesteerder gaat in een nieuwe functie de Trump-regering adviseren over cryptomunten en AI.

3 uur geleden