Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-buitenlandchef: dicht bij herstel van atoomdeal met Iran

EU-buitenlandchef: dicht bij herstel van atoomdeal met Iran

DOHA (ANP/RTR) - De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, zegt dat een nieuw nucleair akkoord met Iran nu heel dichtbij komt. Er wordt al bijna een jaar onderhandeld over herstel van de atoomdeal waaruit de Verenigde Staten zich in 2018 eenzijdig terugtrokken en waaraan Iran zich vervolgens ook niet meer hield.

De onderhandelingen waren bijna klaar toen Rusland twee weken geleden met extra eisen kwam. Rusland wil dat de sancties die het vanwege de oorlog in Oekraïne opgelegd heeft gekregen geen invloed hebben op zijn economische samenwerking met Iran. De gesprekken kwamen toen tot stilstand, maar volgens Rusland zijn de eisen nu gedeeltelijk ingewikkeld.

Rusland was betrokken bij de totstandkoming van de oorspronkelijke deal met Iran en speelt net als de andere betrokken landen opnieuw een rol bij de onderhandelingen. De andere gesprekspartners zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Duitsland, Frankrijk en de Europese Unie.

Resterende kloven

EU-hoofdonderhandelaar Enrique Mora reist zaterdag naar Iran voor overleg met de Iraanse hoofdonderhandelaar Ali Bagheri Kani, in een poging de resterende kloven te overbruggen. "We moeten deze onderhandeling afronden. Er staat veel op het spel", schreef hij vrijdag op Twitter, bij het bekendmaken van zijn reis.

In 2015 beloofde Iran zijn nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor de opheffing van internationale sancties. De deal moest voorkomen dat Iran kernwapens zou kunnen produceren. Iran ontkende die wapens te willen maken. De VS keerden zich drie jaar later tegen de afspraken onder leiding van toenmalig president Donald Trump. Zijn opvolger Joe Biden wil dat het akkoord wordt hersteld.

Meer uit Buitenland

Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

20 minuten geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

1 uur geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

1 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

2 uur geleden
Grote NAVO-oefening maandag van start in Scandinavië

RAMSTEIN (ANP/BELGA) - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

3 uur geleden
Onderhandelingen over bestand Gaza lijken vooralsnog vruchteloos

CAÏRO/GAZA (ANP/DPA/AFP) - De onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in de Gazastrook lijken dit weekend in Caïro geen vruchten af te werpen. De Palestijnse beweging Hamas, Qatar, Egypte en de VS overleggen, maar Israël heeft voor zover bekend nog niemand naar het overleg gestuurd. Volgens de Times of Israel is de regering van premier Benjamin Netanyahu ontevreden over het uitblijven van antwoorden van Hamas of van Qatar op vragen over het aantal nog levende Israëlische gijzelaars en het aantal vrij te laten Palestijnse gevangenen bij een eventueel akkoord.

4 uur geleden
Media: dodelijke aanval Israël op vrachtwagen met hulp voor Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Er zijn minstens negen Palestijnen omgekomen na een Israëlische luchtaanval op een vrachtwagen met hulpgoederen voor Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De aanval gebeurde in Deir el-Balah, in het hart van de Gazastrook.

4 uur geleden