
EU-buitenlandchef: dicht bij herstel van atoomdeal met Iran
DOHA (ANP/RTR) - De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, zegt dat een nieuw nucleair akkoord met Iran nu heel dichtbij komt. Er wordt al bijna een jaar onderhandeld over herstel van de atoomdeal waaruit de Verenigde Staten zich in 2018 eenzijdig terugtrokken en waaraan Iran zich vervolgens ook niet meer hield.
De onderhandelingen waren bijna klaar toen Rusland twee weken geleden met extra eisen kwam. Rusland wil dat de sancties die het vanwege de oorlog in Oekraïne opgelegd heeft gekregen geen invloed hebben op zijn economische samenwerking met Iran. De gesprekken kwamen toen tot stilstand, maar volgens Rusland zijn de eisen nu gedeeltelijk ingewikkeld.
Rusland was betrokken bij de totstandkoming van de oorspronkelijke deal met Iran en speelt net als de andere betrokken landen opnieuw een rol bij de onderhandelingen. De andere gesprekspartners zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Duitsland, Frankrijk en de Europese Unie.
Resterende kloven
EU-hoofdonderhandelaar Enrique Mora reist zaterdag naar Iran voor overleg met de Iraanse hoofdonderhandelaar Ali Bagheri Kani, in een poging de resterende kloven te overbruggen. "We moeten deze onderhandeling afronden. Er staat veel op het spel", schreef hij vrijdag op Twitter, bij het bekendmaken van zijn reis.
In 2015 beloofde Iran zijn nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor de opheffing van internationale sancties. De deal moest voorkomen dat Iran kernwapens zou kunnen produceren. Iran ontkende die wapens te willen maken. De VS keerden zich drie jaar later tegen de afspraken onder leiding van toenmalig president Donald Trump. Zijn opvolger Joe Biden wil dat het akkoord wordt hersteld.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft de terugtrekking bevolen van de helft van de 4000 leden van de Nationale Garde die vorige maand naar Los Angeles werden gestuurd tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Trump stuurde destijds ook 700 mariniers.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.
12 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.
12 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.
13 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.
13 uur geleden