Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Esther Splinter hielp als kind haar vader al bij het klussen

Esther Splinter hielp als kind haar vader al bij het klussen

VLISSINGEN - Tussen alle babykleertjes, tweedehands eettafels en boeken over van alles en nog wat staan af en toe opmerkelijke zaken te koop op het welbekende Prikbord van Zeelandnet. In samenwerking met de provider pikt Weekblad de Bode deze pareltjes er eens in de zoveel tijd tussenuit en zet deze extra in de spotlights. In deze aflevering komt antiekrestaurateur Esther Splinter aan het woord.

Meubelrestauratie Splinter leek haar niet zo’n mooie naam, dus toen ze een paar jaar geleden voor zichzelf begon, vertaalde ze haar achternaam in het Frans en had toen opeens een chique klinkende naam voor haar bedrijf: Meubelrestauratie l’Echarde.

Poppen

Haar bedrijfsnaam mag dan Frans zijn, het vak van meubelrestaurateur heeft ze geleerd in Engeland. Esther Splinter volgde aan het begin van dit millennium een opleiding aan het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam. Vanaf het begin was het duidelijk dat ze zou kiezen voor meubelrestauratie. “Als kind hielp ik mijn vader al bij het klussen en maakte ik meubeltjes voor mijn poppen”, zegt Splinter. “Ik heb het altijd leuk gevonden om met mijn handen te werken en vind het geweldig om iets wat versleten is weer mooi te maken, zodat het weer jaren meekan. Neem die tafel”, wijst ze naar twee losse tafelbladen in haar werkplaats. “Daar zaten een paar dikke lagen gekleurde epoxy op. Ik heb deze er allemaal afgeschuurd. Als je dan ziet hoe mooi het nu weer is dan geniet ik daarvan. Hout vind ik geweldig. Het is een product dat leeft.”

MBO

Als één van de eerste MBO-studenten in Rotterdam ging Splinter op stage naar het buitenland. Ze werkte een paar maanden als ‘apprentice’ van een antiekrestaurateur in het Engelse York. “Ik houd erg van Engeland, maar vind dat ze daar ook met andere ogen naar antiek kijken. Het wordt meer gewaardeerd dan hier.”

Privékliniek

Ze werkte tijdens haar stage onder meer aan het herstel van antieke meubels uit een privékliniek uit 1790, ooit opgericht door de mormonen. “Daar ging nogal eens wat kapot. De meubels bleven maar komen”, lacht ze. “Ik heb er ontzettend veel geleerd.” Ze sprak haar Engelse leermeester naar aanleiding van de opening van haar werkplaats annex showroom aan de Gildeweg 25 (loods tien) in Vlissingen. “Hij zei dat ik ontzettend veel had geleerd en was trots op me. Dat vond ik erg leuk om te horen.”

Ivoor

In haar ruimte staat een banner waarop is te zien hoe ze één van haar mooiste opdrachten tot nu toe heeft voltooid. Het ging om de restauratie van een notenhouten tafel, ingelegd met citroenhoutfineer en ivoor. Het museumstuk was ernstig beschadigd door lekkage. Alle ingelegde decoraties waren losgekomen. “Ik moest een offerte uitbrengen en werd bijna tot mijn schrik gekozen. Ik was niet zeker over hoe ik het moest aanpakken, maar het is gelukt. Na 120 uur werk was de tafel als nieuw en kon de eigenaar er weer met een stofdoek overheen. Dat was de vraag.”

Populair

Splinter ziet de opening van haar eigen plek als een nieuwe stap in haar groei. Ze wil blijven bijleren als restaurateur. Ze is al jaren bezig, maar nog steeds één van de weinige vrouwen in het vak. “Op school waren er naast mij drie andere meiden. Werken met je handen is nog steeds niet populair. Het is een mannenjob.”

De advertentie van Meubelrestauratie l’Echarde staat op Prikbord van Zeeland. Zie www.zeelandnet.nl/prikbord. Meer ook op www.l-echarde.nl.

Meer uit Vlissingen

Bunkercomplex Dishoek is open op bunkerdag 3 juni

DISHOEK - Het behoort weliswaar niet tot het grondgebied van Vlissingen, maar in de duinen van Dishoek bouwden de Duitsers een kustbatterij ter verdediging van het ‘Verteidigungsbereich Vlissingen’. Een deel van de bunkers is bewaard gebleven en kunnen tijdens de bunkerdag op zaterdag 3 juni worden bezichtigd.

18 uur geleden
Politie ingezet bij conflict Oost-Souburg

OOST-SOUBURG – De politie is woensdagmiddag met meerdere eenheden ingezet voor een conflict in Oost-Souburg.

1 dag geleden
Nieuw boek van Kees Bos over de 'Zeeuwse Rivièra'

VLISSINGEN - ‘De Zeeuwse Rivièra, actueel landschap in een zee van tijd’ is de titel van het nieuwe boek van Kees Bos. Het boek werd onlangs gepresenteerd in restaurant Hof aan Zee onderaan de duinen bij Valkenisse, gevestigd in een voormalige noodboerderij uit 1946. Het is een voor de hand liggende keuze voor Kees Bos aangezien deze locatie vaak het vertrekpunt is van zijn wandelingen langs de zuidwestkust van Walcheren.

1 dag geleden
Studenten HZ opnieuw meer dan gemiddeld tevreden

VLISSINGEN - Uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2023 blijkt dat HZ-studenten opnieuw tevreden zijn over hun opleiding en hogeschool. Op alle vijftig onderdelen van zeven landelijk getoetste thema’s geven de studenten de HZ een score die significant hoger ligt ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De kwaliteit is hiermee zeer constant.Van januari tot en met maart 2023 gaven studenten hun oordeel over hun studie. Dit jaar was de HZ-respons 46%, ten opzichte van een landelijke respons van 34%. De NSE-resultaten laten een heel positief en constant beeld zien, met scores die significant boven het landelijk hbo-gemiddelde liggen. Punten waarop de HZ goed scoort zijn onder meer de studiebegeleiding, de aansluiting op de beroepspraktijk, de sfeer op de opleiding, studiefaciliteiten en docenten.“We waarderen de hoge betrokkenheid van onze studenten en dat ze hun ervaringen hebben gedeeld via de Nationale Studenten Enquête,“ vertelt Barbara Oomen, voorzitter van het College van Bestuur van de HZ. “De resultaten passen precies bij wat we nastreven: het zijn van een persoonlijke hogeschool, waar studenten in een prettige en bruisende omgeving worden opgeleid en begeleid tot de professionals van de toekomst. We zijn ook trots dat we met de resultaten op hetzelfde hoge niveau blijven als dat van vorig jaar. Dat is een groot compliment waard aan alle HZ-medewerkers die dit mogelijk maken.” De Nationale Studenten Enquête vormt een bron van informatie voor de HZ en toekomstige HZ-studenten. De resultaten worden gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs en de organisatie te blijven verbeteren en om te innoveren. Studiekiezers zien de kwaliteit van de school door de ogen van de huidige student wat kan helpen bij het maken van de studiekeuze.

2 dagen geleden
Geslaagde moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

VLISSINGEN - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdag-actie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

2 dagen geleden
Wederom cocaïne aangetroffen tussen de bananen

VLISSINGEN - Tijdens een reguliere douanecontrole in de haven van Vlissingen is op dinsdagmiddag 30 mei 600 kilogram cocaïne aangetroffen in een lading bananen.

3 dagen geleden
Auto te water bij rotonde Sloeweg

VLISSINGEN - Een automobiliste is dinsdagmiddag met haar auto te water geraakt bij de rotonde op de kruising van de Sloeweg en de Hercules Segherslaan in Vlissingen.

3 dagen geleden