Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Estafettestaking metaalsector krijgt vervolg bij Damen en Fokker

Estafettestaking metaalsector krijgt vervolg bij Damen en Fokker

UTRECHT (ANP) - Medewerkers in de metaalsector geven de estafettestaking vanaf woensdag een vervolg bij onder meer scheepsbouwer Damen en bij Fokker. Volgens de vakbonden is het de zevende week waarin werknemers het werk neerleggen in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Voor het eerst leggen de medewerkers het werk neer voor 48 uur in plaats van 24 uur.

Naast de stakingen bij Fokker en Damen leggen ook werknemers van ThyssenKrupp, scheepsbouwer IHC en scheepswerf Kooiman Hoebee het werk neer. "Werknemers zijn boos. We gaan dan ook door en geven niet op totdat er een goede cao ligt", zegt FNV-bestuurder Cihan Lacin.

Werkgeversorganisatie FME roept al langer dat staken niet helpt. De werkgevers hebben in de laatste onderhandelingsronde in november vorig jaar naar eigen zeggen een cao-voorstel op tafel gelegd dat recht doet aan alle grieven en rekening houdt met de belangen van de medewerkers tijdens en na de coronacrisis.

Te weinig

Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Vakbonden vinden dat te weinig. Onder de zogeheten metalektro-cao vallen zo'n 160.000 werknemers.

De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssenkrupp en in Overijssel bij Scania. Daarna is ook gestaakt in Drenthe, Friesland, Zeeland, Utrecht en Friesland.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

56 minuten geleden
Flinke daling consumentenvertrouwen in VS

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand flink gedaald door zorgen bij huishoudens over een hogere inflatie. Dat meldt de Universiteit van Michigan in een voorlopige schatting.

1 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret bij stijgers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenmarkten in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Volgens topman Martin Waters slaan de nieuwe collecties aan bij klanten en verbeteren de verkooptrends voor zowel het merk Victoria's Secret als de PINK-kledinglijn. Het aandeel werd daarop ruim 8 procent hoger gezet.

2 uur geleden
Duitse bouwvakkers willen staken voor hoger loon

FRANKFURT (ANP/DPA) - Duitse bouwvakkers zijn van plan volgende week te staken om eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Dat heeft de grote vakbond IG BAU bekendgemaakt. De eerste werkonderbreking moet maandag beginnen in de deelstaat Nedersaksen. Daarna moet ook elders in Duitsland gestaakt worden.

2 uur geleden
Activisten proberen Tesla-fabriek nabij Berlijn binnen te dringen

BERLIJN (ANP/DPA) - Activisten hebben vrijdag geprobeerd de grote autofabriek van Tesla nabij Berlijn binnen te dringen. Demonstranten houden daar opnieuw een protestactie tegen de uitbreidingsplannen voor de fabriek. Ze willen voorkomen dat er een stuk bos voor wordt gekapt.

4 uur geleden
Bereidheid EU-bedrijven om te investeren in China op dieptepunt

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China verliest zijn glans als topland voor Europese bedrijven om in te investeren, meldt de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China. Slechts 13 procent van de ondervraagde bedrijven ziet het land nog als een topbestemming voor investeringen. Dat is het laagste niveau sinds het begin van het verzamelen van de gegevens in 2010.

6 uur geleden
Australisch pensioenfonds buigt voor kritiek beleggingen Israël

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - Cbus, een van de grootste pensioenfondsen van Australië, herziet zijn investeringsbeleid na druk van een grote vakbond. Die had het fonds opgeroepen niet meer te beleggen in bedrijven die wapens en defensietechnologie aan Israël leveren.

7 uur geleden