Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eric Brinkhorst wint de Jos van Leeuwen Fotoprijs

Eric Brinkhorst wint de Jos van Leeuwen Fotoprijs

DEN HAAG (ANP) - Fotograaf Eric Brinkhorst heeft met zijn foto van de vonkenregen in Scheveningen de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2019 gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding voor de beste nieuwsfoto van het jaar uit handen van de naamgever, fotojournalist Jos van Leeuwen in Den Haag.

De jury stemde unaniem voor de foto omdat die "zich ontwikkelde tot een icoon van een van de zaken die het nieuws in 2019 beheersten". "Een onvervalste nieuwsfoto, waarbij je als kijker de beleving hebt er middenin te staan", zei jurylid Leo Blom. De fotoprijs werd voor de tweede keer uitgereikt door het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en fotobureau Hollandse Hoogte. In totaal waren er vijf foto’s genomineerd.

Brinkhorst maakte de foto in de nieuwjaarsnacht van 2019 in Scheveningen toen er een vonkenregen over het Haagse stadsdeel trok als gevolg van uit de hand gelopen vreugdevuren. Dit leidde tot veel ophef omdat de gemeente te weinig had gedaan aan handhaving van de te hoge houtstapel. Het resulteerde uiteindelijk in het vertrek van de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

Publieksprijs

De fotograaf won eveneens met dezelfde foto de Jos van Leeuwen Publieksprijs. Die werd onthuld door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, tijdens een bijeenkomst waarbij ook het 85-jarig bestaan van het ANP werd gevierd. Voor deze prijs koos het publiek uit twaalf kanshebbers, een voor elke maand van 2019.

De fotograaf vertelde dat hij de foto in het eerste half uur van 2019 heeft gemaakt. "Ik stond te wachten tot er iemand voorbijkwam." Op een gegeven moment vatte hij zelf vlam, zei hij. "Iemand naast me tikte me aan en zei: Hé je staat in de fik."

De prijzen zijn vernoemd naar Jos van Leeuwen, een rasechte Haagse nieuwsfotograaf die al decennia lang het regionale nieuws in beeld brengt. Vorig jaar ging de juryprijs naar Alexander Schippers en de publieksprijs naar Steven van der Kruit.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden