Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan wil haast met censuurwet voor sociale media

Erdogan wil haast met censuurwet voor sociale media

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije gaat wetgeving invoeren die de overheid de macht geeft om socialemediaplatforms te controleren en te sluiten. President Recep Tayyip Erdogan kondigde woensdag aan vaart achter de plannen te gaan zetten, nadat hij en zijn familie op sociale media waren beledigd.

Minister van Financiën en schoonzoon van Erdogan Berat Albayrak meldde dinsdag op Twitter de geboorte van zijn vierde kind. Zijn vrouw Esra werd daarop beledigd door enkele gebruikers van het platform, die daarom zijn gearresteerd.

Terwijl hij zich tot leden van zijn AK-partij richtte, zei Erdogan herhaaldelijk dat hij nieuwe regels wil invoeren om sociale media aan banden te leggen. Volgens Erdogan is er sprake van een toename in "immoreel gedrag", dat volgens hem het gevolg is van een gebrek aan regels.

Straffen

"Die platformen passen niet bij dit land. We willen ze sluiten, ze controleren door zo snel mogelijk een wetsvoorstel in te dienen in het parlement", aldus de president. Hij wil socialemediaplatforms verplichten om fiscaal en juridisch te zijn vertegenwoordigd in Turkije, zodat zij onder het bereik van de Turkse wet vallen. "Als de regelgeving er is, gaan we een toegangsverbod, juridische en fiscale straffen instellen."

De AK-partij heeft eerder een dergelijk voorstel gedaan in een wet omtrent economische maatregelen tegen de coronacrisis. Hoewel het voorstel werd ingetrokken, waarschuwde de oppositie al dat de voorstellen op de agenda van de AK-partij zouden blijven staan. Erdogan was vorige maand woest op Twitter toen het platform meer dan 7000 nep-accounts die regeringspropaganda verspreidden, verwijderde.

Meer uit Buitenland

Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

6 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

7 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

10 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

10 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

12 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

13 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

13 uur geleden