Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

Erdogan legde de eed af in het parlement. Later is er nog een ceremonie in het presidentieel paleis na een bezoek aan het mausoleum van Kemal Atatürk, de oprichter van de Republiek Turkije. Naar verwachting maakt Erdogan ook zijn nieuwe kabinet bekend.

Erdogan is al twintig jaar aan de macht in Turkije, eerst als premier en sinds 2014 als president. Omdat hij niet nog eens premier mocht worden, maakte hij juist het presidentschap een stuk belangrijker. Zo heeft Erdogan in feite de macht in handen gehouden.

Schot in de zaak

Verscheidene staatshoofden en premiers waren bij de ceremonie in Ankara, en NAVO-topman Jens Stoltenberg. Hij zal nog met de Turkse president willen spreken over de Zweedse pogingen om toe te treden tot de militaire alliantie. Turkije ligt al meer dan een jaar dwars omdat Erdogan zegt dat Zweden onderdak biedt aan Koerdische terroristen.

Mogelijk hoopt Stoltenberg dat er schot in de zaak kan komen nu Erdogan zijn verkiezingscampagne achter de rug heeft. De afgelopen weken hebben veel NAVO-landen de wens uitgesproken dat de zaak is opgelost voor de NAVO-top in Vilnius over anderhalve maand.

Meer uit Buitenland

Onderzoekers presenteren rapport over neutraliteit van UNRWA

NEW YORK (ANP) - Een groep onafhankelijke onderzoekers presenteert een eindrapport over de neutraliteit van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Het onderzoek is een reactie op Israëlische beschuldigingen over de betrokkenheid van twaalf UNRWA-medewerkers bij de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

54 minuten geleden
Amerikaanse leger trekt zich terug uit Niger

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken hun troepen terug uit Niger. De duizend Amerikaanse militairen die zich in het Afrikaanse land bevinden zullen in de komende maanden vertrekken.

56 minuten geleden
Rusland meldt twee doden bij Oekraïense droneaanval Belgorod

POROZ (ANP/AFP) - Bij een Oekraïense droneaanval in de Russische grensregio Belgorod zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mensen omgekomen. Dat meldt de lokale gouverneur op Telegram.

2 uur geleden
Man die zichzelf in brand stak noemt het extreme daad van protest

NEW YORK (ANP/AFP) - De man die zichzelf in brand stak bij de rechtbank van het Trump-proces in New York, heeft een uitvoerige verklaring op internet gepubliceerd. Op het Amerikaanse onlineplatform Substack spreekt hij over een "extreme daad van protest om de aandacht te vestigen op een dringende en belangrijke ontdekking."

7 uur geleden
Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

8 uur geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was. Volgens The New York Times gaat het om een jongeman en gooide hij pamfletten in de lucht voordat hij zichzelf in brand stak.

8 uur geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

9 uur geleden