Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erdogan, Macron en Biden pogen geschillen bij te leggen

Erdogan, Macron en Biden pogen geschillen bij te leggen

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben de NAVO-top maandag aangegrepen om elkaar "lang" te spreken, zegt Macron. De twee NAVO-bondgenoten botsten afgelopen jaar veelvuldig en daarbij vielen soms harde woorden. Erdogan sprak maandag ook met de Amerikaanse president Joe Biden over hun al haast even ingewikkelde verstandhouding.

Het onderonsje tussen Erdogan en Macron had werkelijk wat om het lijf, zegt de staf van de Franse president. De twee zouden elkaar drie kwartier hebben gesproken in de hoop hun meningsverschillen over het optreden van Turkije in onder meer Syrië, Libië en Azerbeidzjan en tegen Griekenland en Cyprus "op te helderen. Om voort te gaan met duidelijkheid en respect", aldus Macron.

De ruzie ging van kwaad tot erger toen Macron met wetgeving kwam tegen de radicale islam. Erdogan reageerde dat zijn Franse collega maar beter eens naar de psychiater zou gaan.

Kritischer

Erdogan ontmoette in de kantlijn van de NAVO-top in Brussel ook Biden, voor het eerst sinds zijn aantreden als president. Biden stelt zich vooralsnog veel kritischer op tegen Turkije dan zijn voorganger Trump. Zo hekelt hij geregeld de Turkse omgang met de mensenrechten.

De Turkse president klonk optimistisch na zijn overleg met Biden. Erdogan omschreef de discussie als "productief en oprecht". Hij zei ook dat de mogelijkheden om samen te werken groter en belangrijker zijn dan de problemen in de onderlinge relatie. Turkije heeft onder meer voorgesteld de luchthaven bij de Afghaanse hoofdstad Kabul te beveiligen als de NAVO is vertrokken uit dat land.

De NAVO breekt zich geregeld het hoofd over Turkije. Het strategisch gelegen land geldt als een belangrijke bondgenoot. Maar de regering in Ankara maakt voortdurend ruzie met medelid Griekenland, mengt zich in conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en werkt soms ook militair samen met NAVO's oervijand Rusland.

Meer uit Buitenland

Tweetal opgepakt voor plannen moord op Zelensky

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne zijn twee personen opgepakt die meewerkten aan een Russisch complot om president Volodymyr Zelensky en andere Oekraïense topfunctionarissen te vermoorden, meldt veiligheidsdienst SBOe. De verdachten zijn Oekraïense veiligheidsfunctionarissen.

1 minuut geleden
Politie Malmö op scherp voor Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - Malmö zet zich schrap voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De veiligheidsmaatregelen in de stad zijn zichtbaar opgeschroefd. Overal in de stad patrouilleren agenten en vooral het gebied rond de Malmö Arena wordt scherp in de gaten gehouden: de wegen zijn afgezet met roadblocks en op de daken staan sluipschutters paraat.

15 minuten geleden
Israël stuurt snel delegatie naar onderhandelingen in Egypte

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël stuurt in de komende uren een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De vertegenwoordigers zullen beoordelen of Hamas zijn standpunt over het laatste voorstel kan veranderen, aldus een Israëlische topfunctionaris.

1 uur geleden
IAEA-chef had 'positief' overleg in Iran over nucleair programma

ISFAHAN (ANP/RTR) - De baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Rafael Grossi heeft in Iran "positieve en productieve gesprekken" gevoerd over het nucleaire programma van Teheran. De VN-organisatie wil meer toezicht op het kernprogramma, maar heeft nog geen concrete toezeggingen van Iran.

1 uur geleden
Premier Modi stemt op derde dag van parlementsverkiezingen India

AHMEDABAD (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn stem uitgebracht voor de parlementsverkiezingen in het land. Dinsdag is de derde van de in totaal zeven stemdagen van de grootste verkiezingen ter wereld.

2 uur geleden
OPCW: gebruik chemische wapens door Rusland of Oekraïne onbewezen

DEN HAAG (ANP) - Rusland en Oekraïne hebben elkaar beschuldigd van het gebruik van chemische wapens bij de oorlog in Oekraïne, maar hebben vooralsnog te weinig concreet bewijs aangeleverd om in te grijpen. Dat meldt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die de beschuldigingen bestudeert.

2 uur geleden
VN krijgen geen toegang meer tot Gaza via Rafah

GENEVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties mogen van de Israëlische autoriteiten de Gazastrook niet meer binnengaan via de grensovergang bij Rafah. Een woordvoerder van VN-hulporganisatie OCHA heeft dat gezegd nadat de grensovergang onder Israëlische controle was gekomen.

2 uur geleden