Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Er valt iets weg, maar ik krijg er vrijheid voor terug'

'Er valt iets weg, maar ik krijg er vrijheid voor terug'

GOES - Sinds de fusie met R&B Wonen hield hij zich op de achtergrond, al was dat deels ook uit noodzaak. Afscheid nemen doet Maarten Sas pas over een tijdje, als het coronavirus is geluwd. Op 1 juli scheiden echter de wegen van directeur-bestuurder Maarten Sas en woningcorporatie Beveland Wonen. Hij heeft zestien jaar aan het roer gestaan. “We wilden dingen graag proberen, maar hebben ons hoofd er altijd bijgehouden.”

Maarten Sas werpt een blik op het appartementencomplex aan de Westerschans. “Wat ben ik blij dat we niet op het metselwerk hebben bespaard. Het geeft dit gebouw net dat beetje extra”, zegt hij, wijzend op de opvallende bakstenen en patronen. Hij vindt het mooi dat hij het project heeft afgerond. 

Ontwikkeling

Vanwege de crisis en een rechterlijke uitspraak lag de ontwikkeling van de Goese Schans jaren stil. RWS partner in wonen, de gemeente Goes en Heijmans hielden echter vol en plukken daarvan nu de vruchten. Het gebouw met huurappartementen en de Albert Heijn is opgeleverd. Het complex met koopappartementen ernaast is in aanbouw en de onderhandelingen over een wellnesshotel zitten in een laatste fase. “Het is toch schitterend dat je hier kunt wonen als huurder”, zegt Sas, terwijl hij kijkt naar de zeilboten op het kanaal.

Formeel

Sas is in 2004 bij de woningcorporatie voor Goes, Kapelle en Noord-Beveland komen werken. “RWS was toen een degelijke organisatie. Alles was op orde, maar het was formeel en wat naar binnen gericht.” Hij bracht snel verandering. Kort na zijn aantreden nam hij voor een beleidsplan medewerkers mee naar gesprekken met betrokken organisaties en bedrijven. “Wat vind je van ons en wat wil je van RWS? Dat waren vragen die we stelden. Het leverde ontzettend veel op waarmee we ons voordeel hebben gedaan."

Erasmuspark

Intern werd hard gewerkt, maar ook buiten gebeurde er veel. Een van Sas’ eerste grote projecten was de ontwikkeling van het Erasmuspark. De modernisering van de Goese Polder en Goes-West waren andere megaklussen. Daarnaast waren er tal van kleine en grote projecten, zowel in Goes als in de dorpen. Sas schuwde het experiment niet. Zo werd het Erasmuspark voorzien van warmtelussen, kreeg een wijk in Goes-West ijsbuffers, de eerste in Nederland, en werden honderden huurwoningen voorzien van zonnepanelen. “In 2006 raakte ik in gesprek met een deskundige op het gebied van energielabels. Hij zei dat als de energieprijzen zouden blijven stijgen huurders op termijn daar meer aan kwijt zouden zijn dan aan huur. Dat heeft ons aan het denken gezet. Het balletje is toen gaan rollen.” 

Twijfels

Niet elk duurzaam project was succesvol, maar RWS hield de risico’s altijd beperkt. Volgens Sas is dat mede te danken aan de nuchtere kijk op experimentele projecten. “Als we twijfels hadden, hielden we het bewust klein. We wilden geen statement maken, maar een verantwoorde investering doen.”

Missen

Sas laat een gezonde organisatie achter. Beveland Wonen, de naam van het gefuseerde RWS en R&B Wonen, is zelfs zo gezond dat ze meer dan een miljoen euro overhoudt aan het samengaan. Het bedrag komt ten goede aan de huurders. Sas is klaar als directeur-bestuurder. Mede vanwege een hartoperatie in september doet hij het voorlopig rustig aan. “Ik ga het missen. Er valt iets weg, maar ik krijg er meer ruimte en vrijheid voor terug.”

Meer uit Beveland

Gratis duurzame producten voor Borselenaren

HEINKENSZAND - Om mensen bewust te maken en te helpen in deze koudere tijden, biedt de gemeente Borsele gratis duurzame producten aan. In de centrale hal van het gemeentehuis staat sinds maandag een tentoonstelling met duurzame producten en uitleg over de maatregelen.Wethouder Arno Witkam: 'Verandering begint op lokaal niveau. Met deze tentoonstelling willen we niet alleen inwoners inspireren om maatregelen te nemen, maar ze ook aanzetten tot actie door het uitdelen van een gratis product. Zo zetten we ons samen in voor een duurzame omgeving.'Inwoners kunnen de duurzame producten bekijken en er meer informatie over krijgen. Inwoners die hier gebruik van willen maken, mogen naar keuze één product meenemen. Op deze manier wil de gemeente Borsele inwoners een klein steuntje in de rug bieden om hun energiekosten te verlagen. Er staan verschillende producten zoals: ledlampen, stekkerdozen, deurdrangers, waterbesparende douchekoppen, leidingisolatie, radiatorfolie en een brievenbusborstels. Per product staat er uitleg bij op welke manier inwoners dit kunnen gebruiken.Naast de gratis producten, verloot de gemeente Borsele ook acht radiatorventilatoren ter waarde van 65 euro. Inwoners kunnen hun gegevens achterlaten en aan het einde van de tentoonstelling worden er acht lootjes getrokken. De inwoners die in de prijzen zijn gevallen, krijgen hiervan bericht. De tentoonstelling duurt tot en met 14 maart en voor de producten geldt: op is op.

3 uur geleden
Borselse voetbalclubs kijken samen vooruit

LEWEDORP - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateurvoetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe zitten Bevelandse clubs in hun jasje? 

19 uur geleden
Win kaarten voor 'De Jantjes' in Goes met Vrienden van de Bode

GOES - Muziektheater Zeeland voert zaterdag 9 maart 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en jij kunt hiervoor kaarten winnen! Weekblad de Bode mag namelijk 15x2 kaartjes, ter waarde van 27,50 euro per stuk, verloten voor deze heerlijke musicalklassieker aan Vrienden van de Bode. Ben je nog geen Vriend? Geen paniek, want dat word je eenvoudig en snel op www.vriendenvandebode.nl.

1 dag geleden
Borsele bezorgd over plan voor bulkopslag Sloegebied

HEINKENSZAND - Evolution Terminals en Vesta Terminals willen in het Sloegebied een bulkopslagvoorziening realiseren voor onder meer ammoniak. In het traject van de vergunningverlening voor de bouw dient de gemeente Borsele een zienswijze in. "De risico's van de extra ammoniaktransporten die deze ontwikkeling met zich meebrengt, zijn naar onze mening niet goed in beeld gebracht", vertelt de Borselse wethouder Kees Weststrate over de zienswijze. Ook vraagt de gemeente te onderzoeken of de ammoniak via buisleidingen kan worden getransporteerd.

1 dag geleden
Tannie Siereveld onderscheiden voor 45 jaar vrijwilligerswerk in Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Tannie Siereveld-Coppoolse is dinsdag verrast met de gemeentepenning van de gemeente Noord-Beveland, omdat ze al ruim 45 jaar vrijwilligerswerk doet bij zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat.

1 dag geleden
Middelburger aangehouden voor botsing op A58 waarbij auto in brand vloog

's-HEER ARENDSKERKE - Een 38-jarige Middelburger is maandagavond opgepakt voor de botsing op de snelweg A58 waarbij ter hoogte van 's-Heer Arendskerke een auto in brand vloog. 'De Middelburger wordt verdacht van het rijden onder invloed van alcohol en drugs, het weigeren van de bloedproef, het rijden met een geschorst rijbewijs en gevaarlijk rijgedrag', meldt de politie dinsdag. De snelweg was enige tijd dicht door dit ongeluk.

2 dagen geleden
Projectprocedure nieuwe kerncentrales begint, geïnteresseerden kunnen vanaf vrijdag mening geven

BORSSELE - Vrijdag begint het voornemen voor de bouw van twee kerncentrales en het voorstel voor participatie. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. Borssele is de voorkeurslocatie voor de bouw. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden tussen 23 februari en 4 april uit om mee te denken over het onderzoek voor de bouw van de twee nieuwe kerncentrales. 

2 dagen geleden