Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Er stromen ook veel mariniers ín’

‘Er stromen ook veel mariniers ín’

VLISSINGEN - Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie praat maandag met de Zeeuwse autoriteiten over het ‘dilemma’ rondom de verhuizing van de marinierskazerne, zoals zij dat vrijdag na overleg in de Ministerraad noemde. Als de kazerne vanuit Doorn naar Vlissingen verhuist - zoals al in 2012 afgesproken - vreest de staatssecretaris voor problemen met het behoud van de mariniers en daarmee de continuïteit van het Korps Mariniers, liet ze vrijdagmiddag weten. Anderzijds is een heroverweging van het besluit slecht voor de Zeeuwse economie en werkgelegenheid, aldus Visser.

Instroom

Daarom spreekt ze maandag met vertegenwoordigers van de provincie Zeeland en gemeente Vlissingen. “Ik begrijp het dilemma niet, of de staatssecretaris moet over gegevens beschikken die ik niet ken”, reageert wethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen. “Ze gebruikt het argument van een vermeende hoge uitstroom van mariniers door de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen, maar die hoge uitstroom willen wij met klem ontkrachten. De instroom is hoog, maar daar hoor ik haar niet over. Afgelopen week zijn er weer 83 mariniers bijgekomen.”

Tegenstand

Maandag hoopt Vader op een goed gesprek met Visser. “Dan kijken we welke richting het opgaat. Blijkt ze het besluit voor de verhuizing te willen heroverwegen, dan kan het kabinet rekenen op forse tegenstand vanuit Zeeland.” 

Weggedoken

Visser moet ook werken aan herstel van het vertrouwen tussen Den Haag en Zeeland, zegt Vader. “We voelen ons geschoffeerd. Toen dit dilemma begon te spelen, had de staatssecretaris meteen de telefoon moeten pakken. Nu is ze weggedoken voor de problemen en dat neem ik haar kwalijk.” Vader onderstreept ook dat Visser richting de provincie en gemeente nooit heeft gezegd dat ze zocht naar alternatieven voor de verhuizing naar Vlissingen. “Als blijkt dat ze hierover heeft gelogen, dan moet de Kamer daar wat van vinden.”

April

Het gesprek maandag zal het eerste van meerdere overleggen zijn, voorziet de wethouder. Het kabinet wil de Tweede Kamer uiterlijk 1 april een voorstel over de verhuizing van de marinierskazerne voorleggen.

Meer uit Vlissingen

Vlissingen blijft de artikel 12-status nog wel even houden

VLISSINGEN - Het ziet er naar uit dat Vlissingen nog langer de artikel 12-status blijft houden. Het college van burgemeester en wethouders presenteerde deze week de Jaarrekening 2023 en de Kadernota en trekt zelf al de conclusie dat het niet verantwoord is om na dit jaar weer helemaal op eigen benen te staan in financieel opzicht. "Maar daar beslissen wij als college niet over," zegt wethouder Geoffrey Sips. "Het is aan de inspecteur die advies moet uitbrengen aan het ministerie. Maar als college lijkt het ons niet verantwoord, hoe graag we het ook zouden willen."

18 uur geleden
Auto's beschadigd bij ongeval A58 Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Bij een kettingbotsing op de A58 donderdagmorgen zijn drie auto's beschadigd geraakt. Eén bestuurder is medisch onderozcht.

20 uur geleden
Amerikaanse garagerock en soul in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 15 juni staat de jonge Amerikaan Zac Person in De Piek in Vlissingen, met een unieke mix van harde garagerock en soul. Het voorprogramma wordt verzorgd door de Zeeuwse bands Grainbait en Two Timer.

1 dag geleden
FNV verbolgen over draai gemeente Vlissingen rond hulp voor minima: 'Kwetsbaarste inwoners aan hun lot overgelaten'

VLISSINGEN - Vakbond FNV is onaangenaam verrast dat de gemeente Vlissingen de inkomensgrens voor armoedebeleid ondanks een eerder besluit van de gemeenteraad, tóch niet verhoogt van 110 naar 120 procent van het sociaal minimum. Dit besluit is volgens de vakbond een klap in het gezicht van de kwetsbare burgers omdat armere inwoners van Vlissingen nu verstoken blijven van noodzakelijke steun. Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV: "Dit is een ongekende teleurstelling voor de inwoners van Vlissingen. Ze worden nu aan hun lot overgelaten. De gemeente heeft keer op keer beloften gedaan om de situatie van armere inwoners te verbeteren, maar draait deze nu zonder pardon terug. Dat is wreed en niet uit te leggen." 

1 dag geleden
Film by the Sea maakt namen vakjury bekend

VLISSINGEN - Dinsdag is tijdens de Amuse, de traditionele kick-off van Film by the Sea, de vakjury voor de Film & Literatuur Competitie van het 26e Vlissingse filmfestival onthuld. De jury, die de prijs voor de beste boekverfilming zal toekennen uit acht genomineerde films, bestaat uit gerenommeerde namen uit de film- en literatuurwereld.

1 dag geleden
Kunstwerk Gazaanse kunstenaar is stukgewaaid

VLISSINGEN - Het kunstwerk 'I'm still alive' van de Gazaanse kunstenaar Maisara Baroud, dat sinds vorige week donderdag aan de gevel van kunstwerkplaats Kipvis hangt, is gistermiddag kapot gewaaid door de harde wind. Het kunstwerk wordt voor aanstaande zaterdag vervangen door een nieuw doek.

2 dagen geleden
Kunstenaar uit Gaza exposeert in Vlissingen: 'I'm still alive'

VLISSINGEN - Sinds vorige week prijkt het kunstwerk 'I'm still alive' van kunstenaar Maisara Baroud uit Gaza aan de gevel van kunstwerkplaats Kipvis aan de Dreesstraat. Het kunstwerk is er komen te hangen op initiatief van de in Middelburg woonachtige kunstenaar Hans Overvliet. "Het werk gaat over vrede en de dood," vertelt Overvliet. "Heel in de verte heeft het ook iets weg van Guernica van Picasso."

3 dagen geleden