Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Epidemioloog: niet wachten op nieuwe coronaregels, zelf nadenken

Epidemioloog: niet wachten op nieuwe coronaregels, zelf nadenken

LEIDEN (ANP) - Iedereen zou op dit moment moeten nadenken over de manier waarop we het snel stijgende aantal coronabesmettingen kunnen tegengaan, stelt epidemioloog Olaf Dekkers. Neem eigen verantwoordelijkheid, zegt hij. "We zijn een soort kleuterklas die afwacht tot het kabinet zegt wat er niet meer mag."

Dekkers noemt het "verbazingwekkend" dat iedereen kan zien dat de besmettingscijfers stijgen, terwijl slechts een deel van de mensen zich laat testen bij klachten. Volgens het coronadashboard van de overheid houdt zo'n 30 procent van de mensen zich aan deze regel. De regering zou de basismaatregelen die nog steeds gelden - zoals het testen en ook thuisblijven bij klachten - meer kunnen benadrukken, vindt Dekkers. "Maar je kunt ook denken: niemand wil een lockdown. Probeer dus te kijken waar je zelf een steentje kunt bijdragen."

Niet alleen burgers moeten daarover nadenken, vindt Dekkers, ook bijvoorbeeld werkgevers. "Die kunnen nu al zeggen: laten we weer iets meer thuis gaan werken. Of burgemeesters kunnen bepalen dat gelegenheden waarbij grote groepen mensen dicht op elkaar komen even niet meer doorgaan. Ik snap niet waarom we maar blijven wachten."

Dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het aantal positieve tests afgelopen week met 50 procent is gestegen. Ook het aantal bedden in de ziekenhuizen dat bezet wordt gehouden door coronapatiënten neemt toe. Het Outbreak Management Team (OMT) komt donderdag samen om te praten over wat er moet gebeuren om de uitbraak te remmen. Het kabinet krijgt een advies van het OMT en houdt volgende week dinsdag een persconferentie over de stand van de pandemie.

Meer uit Binnenland

Rechtbank legt agent 200 uur taakstraf op voor fatale aanrijding

BREDA (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft een 26-jarige agent uit Eindhoven veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Hij veroorzaakte vorig jaar december een dodelijk ongeval door veel te snel te rijden. Bij de aanrijding op de Dr. Cuyperslaan in het Eindhovense stadsdeel Woensel-Zuid kwam een 31-jarige motorrijder om het leven.

18 minuten geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

54 minuten geleden
Verdachte dubbele moord McDonald's zwijgt

ZWOLLE (ANP) - "Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

1 uur geleden
Meer gemeenten tellen stemmen voor Tweede Kamer opnieuw

DEN HAAG (ANP) - In meer gemeenten moeten stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen opnieuw worden geteld. Er zitten mogelijk foutjes in de tellingen, en die moeten worden opgehelderd voordat de einduitslag wordt vastgesteld.

1 uur geleden
OM: Gökmen T. schuldig aan neersteken gevangenisbewaarder

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie acht tramschutter Gökmen T. schuldig aan een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De bewaker werd volgens de officier van justitie in februari 2021 met kracht gestoken in zijn hals en gezicht met een koperen leiding die T. uit zijn koelkast had gesloopt. Het slachtoffer werd geraakt in zijn rechterwang en oor.

2 uur geleden
Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

3 uur geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

3 uur geleden