Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enthousiasme van VVD tot Milieudefensie over verduurzaming Tata

Enthousiasme van VVD tot Milieudefensie over verduurzaming Tata

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van links tot rechts reageerden enthousiast op een door vakbond FNV opgesteld plan voor de verduurzaming van Tata Steel IJmuiden. Op het Plein voor de Tweede Kamer namen enkele volksvertegenwoordigers van VVD, D66, CDA, GroenLinks, SP en PvdA donderdagochtend een petitie in ontvangst. Ook Milieudefensie schaart zich achter het plan.

FNV pleit in het plan voor snellere verduurzaming van het staalbedrijf. Groene stroom, aardgas en later ook waterstof kunnen binnen vijf jaar grotendeels het huidige productieproces op kolen en grijze stroom vervangen. Dat zorgt voor fors minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Om de kosten van zo’n 1,4 miljard euro te kunnen dragen is de steun van de overheid nodig.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens complimenteerde FNV en de ongeveer twintig aanwezige medewerkers met dit "mooie plan". "Snellere verduurzaming is goed. We moeten nu gaan kijken of het plan haalbaar is." Erkens zei Tata te willen behouden. "Liever duurzaam staal uit Nederland dan vuil staal uit China."

Leefomgeving en banen

Ook demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) nam het woord tijdens de bijeenkomst. Zij sprak niet haar steun uit voor het plan, maar zei wel hetzelfde doel na te streven. "Het staalbedrijf verduurzamen om zo schoner te worden en de banen hier te houden." De staatssecretaris zei een onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek naar de plannen af te wachten.

FNV zet zich met het plan in voor duurzaamheid qua leefomgeving en banen. Volgens voorzitter Tuur Elzinga is het nu of nooit. "Tata raakt draagvlak kwijt. Het staat als grote uitstoter onder druk van de omgeving en klimaatdoelen."

Volgens directeur Donald Pols van Milieudefensie zijn de nieuwe voornemens "technisch en economisch uitvoerbaar", maar wordt het politiek gezien een probleem. "Politici kiezen met de huidige subsidies voor CO2-opslag voor de luie oplossing. Dat verandert niets voor de fijn- en stikstof."

Meer uit Financieel

WSJ: Duitsland wil sluiting laatste kerncentrales uitstellen

NEW YORK (ANP/RTR) - Duitsland houdt zijn laatste nog in gebruik zijnde kerncentrales voorlopig open. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt op basis van bronnen dat vanwege de impact van de oorlog in Oekraïne, en vooral de energiecrisis die deze veroorzaakt, besloten is om de drie centrales langer in gebruik te houden. De bedoeling was eerder dat alle kerncentrales aan het einde van het jaar gesloten zouden zijn.

10 minuten geleden
Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

29 minuten geleden
Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

ESSEN (ANP/DPA) - De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.

47 minuten geleden
Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

2 uur geleden
Walmart stijgt op Wall Street na meevallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Walmart werd dinsdag bijna 5 procent hoger gezet op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden opgelucht op de meevallende resultaten van het grootste supermarktconcern van de Verenigde Staten, dat een maand geleden nog een winstwaarschuwing gaf. Walmart boekte meer omzet dan verwacht en werd ook iets positiever over de rest van het jaar. Wel merkt het concern op dat consumenten vanwege de hoge inflatie minder uitgeven aan bijvoorbeeld kleding omdat ze meer geld kwijt zijn aan voedingsproducten.

2 uur geleden
Walmart door kortingen toch minder negatief gestemd

BENTONVILLE (ANP/RTR) - Walmart heeft het in het afgelopen kwartaal beter gedaan dan de winkelketen zelf had verwacht. Door artikelen met forse kortingen te verkopen, wist het winkelconcern meer omzet te behalen dan analisten hadden verwacht. Ook stelde het bedrijf de omzet- en winstverwachtingen voor heel het jaar weer wat naar boven bij. Die had Walmart eind vorige maand nog stevig verlaagd, wat toen tot een schok leidde op de beurs.

4 uur geleden
Duitse energieprijs op recordhoogte door hoge gasprijs

BERLIJN (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur uit. Het afgelopen jaar werd energie grofweg zes keer zo duur. Om elektriciteitscentrales draaiende te houden zoekt Duitsland nu zijn toevlucht in vloeibaar gas, dat vanaf de winter ook zal worden geïmporteerd via twee nieuwe terminals.

4 uur geleden