Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enthousiasme van VVD tot Milieudefensie over verduurzaming Tata

Enthousiasme van VVD tot Milieudefensie over verduurzaming Tata

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van links tot rechts reageerden enthousiast op een door vakbond FNV opgesteld plan voor de verduurzaming van Tata Steel IJmuiden. Op het Plein voor de Tweede Kamer namen enkele volksvertegenwoordigers van VVD, D66, CDA, GroenLinks, SP en PvdA donderdagochtend een petitie in ontvangst. Ook Milieudefensie schaart zich achter het plan.

FNV pleit in het plan voor snellere verduurzaming van het staalbedrijf. Groene stroom, aardgas en later ook waterstof kunnen binnen vijf jaar grotendeels het huidige productieproces op kolen en grijze stroom vervangen. Dat zorgt voor fors minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Om de kosten van zo’n 1,4 miljard euro te kunnen dragen is de steun van de overheid nodig.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens complimenteerde FNV en de ongeveer twintig aanwezige medewerkers met dit "mooie plan". "Snellere verduurzaming is goed. We moeten nu gaan kijken of het plan haalbaar is." Erkens zei Tata te willen behouden. "Liever duurzaam staal uit Nederland dan vuil staal uit China."

Leefomgeving en banen

Ook demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) nam het woord tijdens de bijeenkomst. Zij sprak niet haar steun uit voor het plan, maar zei wel hetzelfde doel na te streven. "Het staalbedrijf verduurzamen om zo schoner te worden en de banen hier te houden." De staatssecretaris zei een onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek naar de plannen af te wachten.

FNV zet zich met het plan in voor duurzaamheid qua leefomgeving en banen. Volgens voorzitter Tuur Elzinga is het nu of nooit. "Tata raakt draagvlak kwijt. Het staat als grote uitstoter onder druk van de omgeving en klimaatdoelen."

Volgens directeur Donald Pols van Milieudefensie zijn de nieuwe voornemens "technisch en economisch uitvoerbaar", maar wordt het politiek gezien een probleem. "Politici kiezen met de huidige subsidies voor CO2-opslag voor de luie oplossing. Dat verandert niets voor de fijn- en stikstof."

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

2 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

6 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

8 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

9 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden