Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enthousiasme van VVD tot Milieudefensie over verduurzaming Tata

Enthousiasme van VVD tot Milieudefensie over verduurzaming Tata

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van links tot rechts reageerden enthousiast op een door vakbond FNV opgesteld plan voor de verduurzaming van Tata Steel IJmuiden. Op het Plein voor de Tweede Kamer namen enkele volksvertegenwoordigers van VVD, D66, CDA, GroenLinks, SP en PvdA donderdagochtend een petitie in ontvangst. Ook Milieudefensie schaart zich achter het plan.

FNV pleit in het plan voor snellere verduurzaming van het staalbedrijf. Groene stroom, aardgas en later ook waterstof kunnen binnen vijf jaar grotendeels het huidige productieproces op kolen en grijze stroom vervangen. Dat zorgt voor fors minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Om de kosten van zo’n 1,4 miljard euro te kunnen dragen is de steun van de overheid nodig.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens complimenteerde FNV en de ongeveer twintig aanwezige medewerkers met dit "mooie plan". "Snellere verduurzaming is goed. We moeten nu gaan kijken of het plan haalbaar is." Erkens zei Tata te willen behouden. "Liever duurzaam staal uit Nederland dan vuil staal uit China."

Leefomgeving en banen

Ook demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) nam het woord tijdens de bijeenkomst. Zij sprak niet haar steun uit voor het plan, maar zei wel hetzelfde doel na te streven. "Het staalbedrijf verduurzamen om zo schoner te worden en de banen hier te houden." De staatssecretaris zei een onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek naar de plannen af te wachten.

FNV zet zich met het plan in voor duurzaamheid qua leefomgeving en banen. Volgens voorzitter Tuur Elzinga is het nu of nooit. "Tata raakt draagvlak kwijt. Het staat als grote uitstoter onder druk van de omgeving en klimaatdoelen."

Volgens directeur Donald Pols van Milieudefensie zijn de nieuwe voornemens "technisch en economisch uitvoerbaar", maar wordt het politiek gezien een probleem. "Politici kiezen met de huidige subsidies voor CO2-opslag voor de luie oplossing. Dat verandert niets voor de fijn- en stikstof."

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

7 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

8 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

9 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

10 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

11 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

11 uur geleden