Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enthousiasme over film over de handel en wandel in Tholen-stad in1952

Enthousiasme over film over de handel en wandel in Tholen-stad in1952

THOLEN - Er is grote belangstelling voor de filmspoelen uit 1952. De nostalgische beelden, het geluid en de herkenning van misschien wel familieleden maakt dat velen interesse hebben om de beelden te zien. Vorige week kreeg burgemeester Ger van der Velde - De Wilde deze uit handen van Adrie Quist waarna de film gedraaid werd. Quist vertelt graag over zijn vondst en de reacties: "Diverse oud-Tholenaren zijn speciaal naar Tholen gekomen om deze film te zien. Vanwege de interesse is de film nu ook op usb-stick verkrijgbaar."

De handel en wandel in Tholen-stad in juli 1952. Dat is wat er te zien is op de, in eerste instantie, mysterieuze filmspoelen die opdoken uit een kartonnen doos toen muziekvereniging Concordia op het punt stond te verhuizen. "Ze zijn vele jaren zoek geweest: , zo laat Quist weten. Tijdens de verhuizing naar 't Muzieklokaal aan de Zoekweg vond ik ze terug in de doos vol met papieren." Inmiddels zijn de spoelen gedigitaliseerd en tijdens een speciale filmavond konden inwoners van Tholen de beelden na jaren weer bekijken.

Ontleden

Adrie heeft met hulp van diverse Tholenaren de film minutieus ontleed en geprobeerd zoveel mogelijk mensen te identificeren. Adrie gaf tijdens de vertoning dan zoveel mogelijk namen door van mensen die in beeld waren. Zo'n 140 aanwezigen genoten met volle teugen van deze film. "Een aantal van deze 'hoofdrolspelers' zat ook in de zaal. Het was voor velen een feest van herkenning omdat ze of zichzelf terugzagen of hun vader of moeder of zelfs hun opa en oma. Ook diverse oud-Tholenaren waren speciaal naar Tholen gekomen om deze film te zien", zo laat Adrie weten.

Bewegend fotoalbum

Adrie weet veel t evertellen over het ontstaan en de inhoud van de film. "In 1952 werd Muziekvereniging Concordia gevraagd door de Enschedese filmmaker Johan Adolfs om deel te nemen aan het project "Heel Nederland op de film". Door tegen betaling een film van de dorpen en kleine steden te vertonen konden onder andere muziekverenigingen immers geld inzamelen voor bijvoorbeeld nieuwe uniformen of instrumenten. Wat was er nu nodig voor Concordia om deel te nemen? Alleen een beetje activiteit, niet van de hele vereniging, doch van één persoon en dat werd uiteindelijk Jan Quist. Begin 1952 heeft Concordia zich aangemeld bij Adolfs. De opzet van de film was een bewegend fotoalbum van de plaats te maken, waarbij zoveel mogelijk activiteiten, verenigingen en inwoners getoond werden. Het zou dus een gemeentefilm worden van-, over en door de plaatsgenoten", zegt hij uit.

Verenigingen

Op woensdag 30 juli 1952 zijn de filmopnamen gemaakt. "Met een geluidswagen voorop is Jan Quist op deze zonnige dag met de cameraploeg Tholen ingetrokken. De film volgde een vast stramien; eerst het gemeentehuis, dan de burgemeester en daarna een rondgang door Tholen die de inwoners in hun dagelijkse bezigheden vastlegde. Ook de scholen met de kinderen werden opgenomen. Er volgde een optocht van de plaatselijk verenigingen. Een belangrijke factor voor het succes was dat alle bewoners in beeld kwamen. Wie wilde zichzelf nu niet
terugzien op het witte doek? Om 17.00 uur waren er demonstraties op het speelterrein van de korfbalvereniging, de gymnastiekvereniging en Concordia zelf. Ook de voetbalvereniging liet zich filmen op het voetbalveld nabij café de Tol", weet Quist.

Kosten

De film werd uiteindelijk vertoond op 28 januari 1953 in het Hof van Holland aan de Kaaij. "Omdat de belangstelling zeer groot was zijn er uiteindelijk twee voorstellingen die avond geweest. Omdat de kosten in 1952 hoger bleken te zijn dan Concordia had ingeschat heeft uiteindelijk Jan Quist de film zelf bekostigd. Na het overlijden van Jan heeft zijn echtgenote de spoelen aan Concordia geschonken", ze zegt Quist.

De film is vanaf heden op usb-stick verkrijgbaar en te bestellen via [email protected]

Meer uit Tholen

Traumahelikopter geland in Poortvliet vanwege noodsituatie

POORTVLIET - Donderdagmorgen 22 februari om 11.05 uur is een medische noodsituatie ontstaan aan de Stoofstraat in Poortvliet.Voor de noodsituatie kwamen drie ambulances en een traumateam naar de locatie. De traumahelikopter landde hiervoor naast de ambulancepost van Poortvliet.Het is onduidelijk wat de toedracht van de noodsituatie was en hoe het met het slachtoffer gaat.

19 uur geleden
Code geel vanwege storm Louis: Vanavond zeer zware windstoten

ZEELAND - Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor vanavond vanwege de kans op zeer zware windstoten. Storm Louis bereikt dan ons land. "In het binnenland is tijdens stevige buien kans op windstoten van 90-100 km/uur. Later in de avond en komende nacht neemt de wind in kracht af", laat meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline weten.

22 uur geleden
Steekpartij in Sint-Annaland, politie doet onderzoek

SINT-ANNALAND - In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een steekpartij plaatsgevonden in Sint-Annaland. Hierbij raakte een man licht gewond. Een vrouw zou hem gestoken en er daarna vandoor zijn gegaan. 

1 dag geleden
Thoolse perenboomgaard wordt tijdelijk een groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. Met steun van het Stimuleringsfonds Samenleven stelt de gemeente 20.000 euro beschikbaar aan Natuurvereniging Tholen voor dit plan. De scholen en buurtbewoners worden bij het project betrokken.

1 dag geleden
Drie jubilarissen van Vogelvreugd gehuldigd om jarenlange lidmaatschap

THOLEN - Vogelvereniging Vogelvreugd organiseerde op vrijdagavond 9 februari haar jaarlijkse feestavond voor de leden en hun partners in de Meulvliet te Tholen. Ongeveer 35 personen genoten van een heerlijk warm en koud buffet, gevolgd door enkele rondjes bingo met leuke prijzen.

1 dag geleden
'105.000 mensen belanden na een val op de spoedeisende hulp'

SINT PHILIPSLAND - Fysiotherapeut Benjamin Brouwers gaf op woensdag 14 februari een lezing over valpreventie in dorpshuis De Wimpel. De aanwezigen hoorden verbijsterd dat er jaarlijks landelijk 105.000 mensen op de spoedeisende hulp belanden na een val, waarvan bijna de helft na een val in en rond het huis.

1 dag geleden
Zeeuwse agenten betrokken bij actie tegen 's werelds grootste hackersgroep

WEST-BRABANT/ZEELAND - De politie Zeeland-West-Brabant heeft een belangrijke rol gespeeld in een internationaal politieonderzoek naar de hackersgroep Lockbit. Dit onderzoek resulteerde vandaag in een internationale politieactie, waarbij in totaal 34 servers offline zijn gehaald en er twee aanhoudingen zijn verricht.  

2 dagen geleden