Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enthousiasme over film over de handel en wandel in Tholen-stad in1952

Enthousiasme over film over de handel en wandel in Tholen-stad in1952

THOLEN - Er is grote belangstelling voor de filmspoelen uit 1952. De nostalgische beelden, het geluid en de herkenning van misschien wel familieleden maakt dat velen interesse hebben om de beelden te zien. Vorige week kreeg burgemeester Ger van der Velde - De Wilde deze uit handen van Adrie Quist waarna de film gedraaid werd. Quist vertelt graag over zijn vondst en de reacties: "Diverse oud-Tholenaren zijn speciaal naar Tholen gekomen om deze film te zien. Vanwege de interesse is de film nu ook op usb-stick verkrijgbaar."

De handel en wandel in Tholen-stad in juli 1952. Dat is wat er te zien is op de, in eerste instantie, mysterieuze filmspoelen die opdoken uit een kartonnen doos toen muziekvereniging Concordia op het punt stond te verhuizen. "Ze zijn vele jaren zoek geweest: , zo laat Quist weten. Tijdens de verhuizing naar 't Muzieklokaal aan de Zoekweg vond ik ze terug in de doos vol met papieren." Inmiddels zijn de spoelen gedigitaliseerd en tijdens een speciale filmavond konden inwoners van Tholen de beelden na jaren weer bekijken.

Ontleden

Adrie heeft met hulp van diverse Tholenaren de film minutieus ontleed en geprobeerd zoveel mogelijk mensen te identificeren. Adrie gaf tijdens de vertoning dan zoveel mogelijk namen door van mensen die in beeld waren. Zo'n 140 aanwezigen genoten met volle teugen van deze film. "Een aantal van deze 'hoofdrolspelers' zat ook in de zaal. Het was voor velen een feest van herkenning omdat ze of zichzelf terugzagen of hun vader of moeder of zelfs hun opa en oma. Ook diverse oud-Tholenaren waren speciaal naar Tholen gekomen om deze film te zien", zo laat Adrie weten.

Bewegend fotoalbum

Adrie weet veel t evertellen over het ontstaan en de inhoud van de film. "In 1952 werd Muziekvereniging Concordia gevraagd door de Enschedese filmmaker Johan Adolfs om deel te nemen aan het project "Heel Nederland op de film". Door tegen betaling een film van de dorpen en kleine steden te vertonen konden onder andere muziekverenigingen immers geld inzamelen voor bijvoorbeeld nieuwe uniformen of instrumenten. Wat was er nu nodig voor Concordia om deel te nemen? Alleen een beetje activiteit, niet van de hele vereniging, doch van één persoon en dat werd uiteindelijk Jan Quist. Begin 1952 heeft Concordia zich aangemeld bij Adolfs. De opzet van de film was een bewegend fotoalbum van de plaats te maken, waarbij zoveel mogelijk activiteiten, verenigingen en inwoners getoond werden. Het zou dus een gemeentefilm worden van-, over en door de plaatsgenoten", zegt hij uit.

Verenigingen

Op woensdag 30 juli 1952 zijn de filmopnamen gemaakt. "Met een geluidswagen voorop is Jan Quist op deze zonnige dag met de cameraploeg Tholen ingetrokken. De film volgde een vast stramien; eerst het gemeentehuis, dan de burgemeester en daarna een rondgang door Tholen die de inwoners in hun dagelijkse bezigheden vastlegde. Ook de scholen met de kinderen werden opgenomen. Er volgde een optocht van de plaatselijk verenigingen. Een belangrijke factor voor het succes was dat alle bewoners in beeld kwamen. Wie wilde zichzelf nu niet
terugzien op het witte doek? Om 17.00 uur waren er demonstraties op het speelterrein van de korfbalvereniging, de gymnastiekvereniging en Concordia zelf. Ook de voetbalvereniging liet zich filmen op het voetbalveld nabij café de Tol", weet Quist.

Kosten

De film werd uiteindelijk vertoond op 28 januari 1953 in het Hof van Holland aan de Kaaij. "Omdat de belangstelling zeer groot was zijn er uiteindelijk twee voorstellingen die avond geweest. Omdat de kosten in 1952 hoger bleken te zijn dan Concordia had ingeschat heeft uiteindelijk Jan Quist de film zelf bekostigd. Na het overlijden van Jan heeft zijn echtgenote de spoelen aan Concordia geschonken", ze zegt Quist.

De film is vanaf heden op usb-stick verkrijgbaar en te bestellen via [email protected]

Meer uit Tholen

Tholen doet weer mee aan NK en ZK Tegelwippen

THOLEN - De gemeente Tholen doet ook dit jaar weer mee met de vijfde editie van het Nederlandse en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. Samen met inwoners en bedrijven gaan ze hun best doen om minimaal hetzelfde resultaat als in 2023 te behalen. Dat was landelijk de 18e plaats in de categorie kleine gemeenten en de 2e plaats in Zeeland.

18 uur geleden
Thoolse lezersfoto van de week is gemaakt door Bineke Smit

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Bineke Smit die de spotlight mocht vangen.

22 uur geleden
Vanmiddag code geel voor regenbuien met kans op onweer en hagel

THOLEN - April doet wat hij wil, luidt de gezegde. En dat blijkt ook vandaag weer. De dag begon nog zonnig in Tholen, maar de meteorologen van het KNMI hebben voor vanmiddag code geel afgegeven voor regenbuien met kans op onweer en kleine stukjes hagel. Het verkeer kan hier mogelijk hinder van ondervinden.

1 dag geleden
Wethouder Moerland steekt de handen uit de mouwen bij Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Hilde Moerland stak zaterdagmorgen ook de handen uit de mouwen. Deze ochtend ging ze zowel Sint-Maartensdijk als Tholen helpen met het gereedmaken van de zwembaden voor het nieuwe seizoen.

1 dag geleden
Tholense Boys één zege verwijderd van titel, WHS gedegradeerd [SPEELRONDE 19]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 13 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 19.

1 dag geleden
Auto ramt lichtmast omver langs de Postweg, voertuig zwaar beschadigd

POORTVLIET - Een automobilist is dinsdagavond van de weg geraakt op de Postweg bij Poortvliet en tegen een lichtmast gereden. Door het eenzijdig ongeval raakte de personenauto zwaar beschadigd. De man achter het stuur kon zelf zijn voertuig verlaten en raakte niet gewond.

2 dagen geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

THOLEN - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

2 dagen geleden