
Enstroga bezwijkt als tweede energiebedrijf onder hoge gasprijzen
DEN HAAG (ANP) - De kleine energieleverancier Enstroga is na Welkom Energie het tweede Nederlandse energiebedrijf dat ten onder gaat aan de hoge gasprijzen van de laatste tijd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt de leveringsvergunning van Enstroga in. Alle klanten van de onderneming worden volgens de zogenoemde restverdeling verdeeld over andere energieleveranciers.
Eerder zegde Enstroga al contracten van zo'n 300 klanten eenzijdig op, omdat ze weigerden akkoord te gaan met een prijsverhoging. Daardoor zouden er nu nog maar circa 150 klanten over zijn. De toezichthouder was fel tegen de opzegpraktijken en maande Enstroga, onder meer via een dwangsom, om de levering van stroom en gas voort te zetten. Maar het lukte Enstroga niet om daaraan te voldoen. De uit Duitsland afkomstige onderneming heeft inmiddels laten weten zijn activiteiten in Nederland te staken.
Volgens de ACM voorkomt het eigen ingrijpen dat de leveringszekerheid voor klanten van Enstroga in gevaar komt. Ook de 300 huishoudens waarmee Enstroga de banden had gebroken, krijgen een nieuwe energieleverancier toegewezen. Omdat Enstroga de levering bij hen ten onrechte had beëindigd, vallen zij ook onder de regeling.
Hogere energierekening
Daarmee wijkt de oplossing af van de manier waarop het einde van Welkom Energie is geregeld. Daar werden alle circa 90.000 klanten overgenomen door Eneco, die hen vervolgens een contract gaf op basis van de huidige hoge tarieven. Dat betekende voor veel voormalige klanten van Welkom Energie een fors hogere energierekening. Sommige mensen waren van de ene op de andere maand opeens honderden euro's extra kwijt aan stroom en gas.
Toch lijkt het ook nu voor de hand te liggen dat de energierekening van de Enstroga-klanten omhooggaat. Alle energiebedrijven zijn door de gestegen gasprijzen immers gedwongen om tegen hogere prijzen energie in te kopen en bieden momenteel veel duurdere contracten aan dan voorheen.
Geen onredelijke tarieven
Door de verdeelregeling zullen de meeste mensen waarschijnlijk bij grote spelers als Vattenfall, Essent of Eneco terechtkomen. De ACM zal erop letten dat er geen onredelijke tarieven worden gerekend. Mensen hoeven sowieso niet lang bij de aan hen toegewezen energieleverancier te blijven. Na maximaal een maand staat het ze vrij om over te stappen naar een andere partij.
Van Enstroga krijgen de klanten nog een eindafrekening. Wel waarschuwt de ACM dat niet zeker is dat mensen die nog geld tegoed hebben van het bedrijf, dit daadwerkelijk nog terug zullen zien.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - KLM verwacht de komende weken meerdere vluchten te moeten annuleren die zouden worden uitgevoerd met een Boeing 787. Volgens een woordvoerster gaat het mogelijk om enkele vluchten per dag, maar de maatschappij kan geen exacte cijfers geven. Dat wordt per dag bekeken.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft nogmaals gezegd dat hij Jerome Powell niet zal ontslaan als voorzitter van de Federal Reserve voordat zijn termijn in mei 2026 afloopt. Tegelijk omschreef hij de centrale bankier als "een complete stijfkop" en herhaalde hij zijn oproep aan de Fed om de rente te verlagen.
6 uur geledenLONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell overweegt een overname van branchegenoot BP, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgens de bronnen kijkt Shell met adviseurs naar die mogelijke megadeal, maar wacht het bedrijf nog wel op een verdere daling van de beurswaarde van BP voordat het besluit over een mogelijk bod.
9 uur geledenSINGAPORE (ANP/AFP) - Nieuwe Amerikaanse importheffingen op zonnepanelen uit Zuidoost-Azië kunnen volgens experts een kans zijn voor de regio om de eigen energietransitie te versnellen. Vooral voor Chinese fabrikanten die produceren vanuit de regio zijn de vele tarieven slecht nieuws. Daarom denken kenners dat China zal ingrijpen en gaat proberen meer zonnepanelen in Zuidoost-Azië zelf te verkopen.
9 uur geledenMENLO PARK (ANP/AFP) - Meta Platforms blijft zich verzetten tegen een Nigeriaanse miljoenenboete voor schending van lokale dataregels, heeft het socialemediaconcern dit weekend bevestigd. Het bedrijf dreigt naar verluidt zelfs Facebook en Instagram af te sluiten in het meest bevolkte land van Afrika.
12 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BELGA/BLOOMBERG) - China ontkent dat het bedrijven verplicht om data aan autoriteiten door te spelen. Met die boodschap kwam het Aziatische land dit weekend, nadat TikTok vrijdag een forse boete had gekregen in de Europese Unie voor de manier waarop het platform met persoonlijke gegevens omgaat.
13 uur geledenUTRECHT(ANP) - De storing bij de Rabobank is voorbij. Dat meldt een woordvoerder van de bank zaterdagavond. De oorzaak was een technisch probleem.
1 dag geleden