Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Enorm schilderij van vlootschouw door Michiel de Ruyter deze zomer in De Oostkerk

Enorm schilderij van vlootschouw door Michiel de Ruyter deze zomer in De Oostkerk

MIDDELBURG - Van 12 juni tot en met 14 augustus 2022 is het schilderij van de Antwerpse schilder Jan van Essen (1640-1685) te bewonderen in de Oostkerk. Het stamt uit de tijd dat de kerk werd gebouwd en heeft een indrukwekkende omvang: ruim twee bij bijna zes meter! Het doek toont de vlootschouw van de gecombineerde Nederlands-Spaanse vloot onder leiding van Admiraal Michiel de Ruyter. 

Dertig jaar na de Tachtigjarige Oorlog vochten Nederland en Spanje samen tegen Lodewijk XIV. Michiel de Ruijter werd commandant van een Nederlands-Spaanse vloot die het Koninkrijk Napels (toen deel van het Spaanse rijk) verdedigde. Op het schilderij valt te zien hoe de Onderkoning van Napels een eerbetoon aanbiedt aan de vloot van de Ruijter, nadat een eerste aanval is afgeslagen in de Slag bij Stromboli. Kort daarop zou de Ruijter dodelijk gewond raken in de Slag bij Stromboli. Het schilderij is onlangs herontdekt en gerestaureerd en wordt bij hoge uitzondering beschikbaar gesteld door de hertogen van Cardona, nazaten van de toenmalige Onderkoning van Napels.

Lezingen
Bij het schilderij organiseert de Oostkerk een serie ‘Lezingen en muziek onder het doek’. Meer weten over Michiel de Ruyter ? Ga naar de virtuele tentoonstelling die het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen hiervoor maakte via kzgw.nl. of breng een bezoek aan het Maritiem MuZEEum in Vlissingen.

Openingstijden
De Oostkerk is 12 juni tot en met 14 augustus 2022 open van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De kerk is in die periode gratis te bezoeken, maar een donatie wordt bijzonder op prijs gesteld. Vriend worden mag natuurlijk ook! Soms is de kerk gesloten vanwege een huwelijk, begrafenis of evenement. Kijk dus altijd hier voor de actuele openingstijden.

Meer uit Middelburg

Herstructurering siloterrein in Middelburg van start

MIDDELBURG - Op vrijdag 29 september heeft wethouder Rutger Schonis, samen met belanghebbenden en enthousiaste ondernemers, de starthandeling verricht om het voormalige CZAV terrein, bekend als het siloterrein aan de Kleverskerkseweg in Middelburg, te transformeren tot een dynamisch en aantrekkelijk gebied voor ondernemers.

1 dag geleden
Koninklijke Erepenning voor de Domburgse Reddingsbrigade

DOMBURG Op 1 oktober 2023 viert de Domburgse Reddingsbrigade haar 50-jarig jubileum. Tijdens de receptie op zaterdag 30 september 2023, om 17.30 uur, heeft de Commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman, de Koninklijke Erepenning overhandigd aan de Domburgse Reddingsbrigade. 

1 dag geleden
Middelbrand in woning Hofplein Middelburg

MIDDELBURG - In een woning aan het Hofplein in Middelburg heeft vrijdagmiddag brand gewoed. De brandweer schaalde op naar middelbrand.De brand werd rond 15.30 uur ontdekt waarna gezien de locatie direct al meerdere brandweerwagens werden opgeroepen. Rond 16.05 uur werd formeel opgeschaald naar middelbrand. In de tussentijd had de brandweer het vuur echter al geblust. Bij de brand zijn twee tankautospuiten en een ladderwagen ingezet.

2 dagen geleden
Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht Serooskerke viert 125-jarig jubileum met feestelijk concert

SEROOSKERKE - Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht Serooskerke, opgericht in 1898 ter ere van het kroningsfeest van koningin Wilhelmina, staat op het punt een mijlpaal te bereiken. Met trots kondigt E.M.M. het 125-jarig jubileum aan met een groots en feestelijk concert.

2 dagen geleden
Man aangehouden na onenigheid bij asielzoekerscentrum Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vrijdagavond een 32-jarige man aangehouden na een incident bij het asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg. De man zou zich hebben verzet tegen de agenten, hen hebben beledigd en bedreigd.

2 dagen geleden
Brommobiel beschadigd bij ongeval Loodholseweg Aagtekerke

AAGTEKERKE – Een microcar is vrijdagmorgen zwaar beschadigd geraakt bij een botsing op de Loodholseweg bij Aagtekerke. Een vrouw raakte lichtgewond. Het ongeval gebeurde omstreeks 09.35 uur ter hoogte van de kruising met de Kelderweg. Door nog onbekende oorzaak kwam de brommobiel met een personenauto in botsing. De microcar raakte fors beschadigd bij het ongeval.

2 dagen geleden
Integrale controle bij bedrijven in Middelburg

Gisteren hebben de gemeente, politie, Belastingdienst, Orionis Walcheren en Waterschap Scheldestromen weer een gezamenlijke controle gehouden bij een aantal bedrijven en locaties in de gemeente Middelburg, waaronder bedrijventerrein Arnestein, Ramsburg en de Mortiere in Middelburg. Ter ondersteuning van de controle is gebruik gemaakt van speurhonden. De controle was gericht op naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van ondermijnende criminaliteit.

2 dagen geleden