Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiesector wil nieuwe noodsteun lage inkomens vanuit overheid

Energiesector wil nieuwe noodsteun lage inkomens vanuit overheid

DEN HAAG (ANP) - De energiesector wil dat de overheid terugkomt met een eigen noodfonds om mensen met lage inkomens te helpen bij het betalen van hun gestegen energierekening. Volgens branchevereniging Energie-Nederland hadden leveranciers het fonds met extra geld graag langer opengehouden, maar gaat de overheid daar niet in mee. Daarom roept de sector het kabinet op om "een eigen fonds voor de komende winter in te richten zodat huishoudens die écht hulp nodig hebben, ondersteund worden bij het betalen van de energierekening".

Energie-Nederland wijst op de vele aanvragen die op het laatste moment nog zijn binnengekomen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. De laatste tien dagen kwamen er 50.000 aanvragen binnen, waardoor het totaal nu op ruim 150.000 staat. Huishoudens hebben wat langer dan aanvankelijk bedacht, tot vrijdag 12.00 uur, de tijd gekregen om compensatie te bemachtigen. Mensen met een laag inkomen komen in aanmerking, als een relatief groot deel van hun inkomen opgaat aan gas, elektra of stadswarmte.

Volgens de branchevereniging was de verwachting dat het geld in het noodfonds, met daarin tientallen miljoenen euro's vanuit de overheid en energiesector, al eerder op zou zijn. Maar dat is nu nog altijd niet het geval. "Een aantal betrokken energieleveranciers heeft nog extra financiële middelen beschikbaar gesteld, maar de rijksoverheid heeft aangegeven dat de regeling voor de overheidsbijdrage niet gecontinueerd kan worden", stelt Energie-Nederland.

Voorwaarden

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een initiatief van onder andere de grote energiebedrijven, zoals Eneco, Essent, Vattenfall, Greenchoice en Budget Thuis. Essent-topvrouw Resi Becker gaf eerder al aan voor een langere openstelling van het fonds te zijn. "Ga als overheid aan de slag met gerichte steun aan huishoudens die krap zitten en maatregelen moeten nemen als het prijsplafond verdwijnt", zei zij tegen de Telegraaf.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie biedt huishoudens met een inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum een verlaging van hun energierekening, zolang ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een relatief groot deel van hun inkomen opgaan aan gas, elektra of stadswarmte.

Meer uit Financieel

Nederlandse AI-supercomputer in wereldtop

AMSTERDAM (ANP) - Een supercomputer in Amsterdam die wordt gebruikt voor kunstmatige intelligentie is een van de krachtigste systemen ter wereld. ISEG, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Nebius, staat op de negentiende plaats van de maandag gepubliceerde wereldranglijst.

3 minuten geleden
GameStop knalt omhoog op Wall Street na terugkeer 'Roaring Kitty'

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse computerspellenverkoper GameStop is op de aandelenbeurzen van New York 74,4 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een bericht op socialmediaplatform X van financieel analist Keith Gill, die voor het eerst sinds 2021 van zich liet horen. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogenoemde Reddit-rally.

43 minuten geleden
OpenAI presenteert update voor snellere en betere ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - OpenAI heeft maandag een verbeterde versie van ChatGPT gepresenteerd. De update van de populaire chatbot voor toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) wordt de komende weken uitgerold waarna ChatGPT en andere producten van OpenAI niet alleen tekst, maar ook spraak en beeld beter en sneller kunnen begrijpen.

46 minuten geleden
Tesla kritisch over protesten tegen uitbreiding Duitse fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - Tesla is kritisch over de protesten van milieuactivisten van afgelopen week, bij de Tesla-fabriek bij Berlijn. Zij demonstreerden daar tegen de uitbreiding van de fabriek, maar volgens Tesla beschikten zij over de verkeerde informatie. De fabrikant van elektrische auto's vindt het "betreurenswaardig dat de situatie ter plaatse de afgelopen dagen is gedomineerd door activisten, van wie sommigen bereid zijn geweld te gebruiken".

1 uur geleden
Airlines klagen transportministerie VS aan om nieuwe regels

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en een lobbyclub hebben het ministerie van Transport in de Verenigde Staten aangeklaagd. Zij zijn het niet eens met nieuwe regels, die hen verplichten bepaalde kosten voor reizigers vooraf bekend te maken. Volgens het ministerie kan die regelgeving reizigers jaarlijks juist ruim een half miljard dollar per jaar besparen.

3 uur geleden
Ex-vrouw Bill Gates trekt zich terug uit Gates Foundation

SEATTLE (ANP) - Melinda French Gates, de ex-vrouw van voormalig Microsoft-topman Bill Gates, trekt zich terug uit de filantropische organisatie Gates Foundation. In een bericht op socialmediaplatform X meldt French Gates dat zij haar functie van medevoorzitter op 7 juni neerlegt.

4 uur geleden
Philips en AkzoNobel stijgen in AEX na koopadviezen

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologieconcern Philips en verffabrikant AkzoNobel behoorden maandag tot de stijgers in de AEX-index. De bedrijven profiteerden van een koopadvies. Zo schroefde investeringsbank Bernstein het beleggingsadvies voor Philips (plus 1,5 procent) op naar kopen, AkzoNobel (plus 2 procent) kreeg een koopadvies van de Zwitserse bank UBS.

5 uur geleden