Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiekosten stijgen aanzienlijk in 2024

Energiekosten stijgen aanzienlijk in 2024

De energierekening zal voor veel Nederlanders in 2024 een flinke sprong omhoog maken. Op Prinsjesdag heeft het demissionaire kabinet namelijk meerdere belangrijke veranderingen aangekondigd die van invloed zijn op je energierekening. Deze veranderingen leiden tot een gemiddelde stijging van zo’n 177 euro op jaarbasis voor een gezin van 3 personen.

Energiebelasting op gas omhoog

De energiebelasting op gas zal volgend jaar met 19% stijgen, van € 0,59 naar € 0,71 per m3. Aan de andere kant daalt de belasting op stroom van € 0,15 naar € 0,13 per kWh, wat neerkomt op een daling van 13,7%. Ondanks de daling van de stroombelasting over de afgelopen tien jaar, heeft de belasting op gas in diezelfde periode een stijging van 200% gezien.

Verminder energiebelasting iets hoger

De vermindering van de energiebelasting, een maatregel die bedoeld is om een deel van het energieverbruik te beschouwen als basisbehoefte waarover geen belasting wordt geheven, zal in 2024 licht stijgen naar € 603,04. In vergelijking met de stijging van de energiebelasting, is deze toename van slechts € 6,18 ten opzichte van 2023 slechts minimaal. 

Het prijsplafond loopt af

Het prijsplafond, dat eerder was ingesteld om hoge energietarieven enigszins te compenseren, zal eindigen op 31 december 2023. Dit betekent dat huishoudens zonder het prijsplafond vanaf 1 januari 2024 geconfronteerd zullen worden met de tarieven uit hun contract en de impact van de nieuwe belastingtarieven. Er zijn al diverse contracten beschikbaar met tarieven onder het prijsplafond, bovendien worden er hoge kortingen of bonussen gegeven aan nieuwe klanten. Huishoudens kunnen dus flink besparen door energie te vergelijken en over te stappen naar de voordeligste leverancier.

Netbeheerkosten omhoog

De toezichthouder in de energiemarkt, de Autoriteit Consument en Markt, heeft recentelijk aangekondigd dat huishoudens rekening moeten houden met een kostenstijging van € 90 per jaar voor de netbeheerkosten. De belangrijkste reden voor de verhoging is dat netbeheerders daardoor meer financiële ruimte krijgen om investeringen te doen voor de energietransitie. Dat is nodig om de capaciteit op het elektriciteitsnet uit te breiden en om overbelasting tijdens piekuren tegen te gaan.

Tijdelijk Noodfonds Energie blijft in 2024 bestaan

Een ander punt uit de miljoenennota is de verlenging van het Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Dit Noodfonds betaalt gedurende de wintermaanden een deel van de energierekening van deze huishoudens. Een andere compensatiemaatregel, de eenmalige energietoeslag van € 1300, verdwijnt wel in 2023. 

Het effect op je energierekening

Uit berekeningen van Energievergelijker EasySwitch.nl blijkt dat een 3 persoonshuishouden met een gemiddeld energieverbruik van 3400 kWh en 1400 m3 gas in 2024 ongeveer € 177 meer gaat betalen dan in 2023. € 90 daarvan komt door de hogere netbeheerkosten, € 87 door de hogere energiebelasting. Bij de berekening is geen rekening gehouden met het wegvallen van de energietoeslag van € 1300 omdat dit niet voor ieder huishouden van toepassing is.

Meer uit Beveland

Brand in auto aan de Patijnweg in Goes

GOES - Maandagavond heeft er brand gewoed in een auto aan de Patijnweg in Goes. De brand ontstond onder de motorkap van het voertuig. Brandweerlieden hadden het vuur gelukkig snel onder controle. Het voertuig stond op het moment dat bestuurder de brand opmerkte voor de stoplichten te wachten.

4 uur geleden
Energiecoaches helpen mensen aan huis

25 energiecoaches zijn in de gemeenten Borsele, Goes, Noord-Beveland, Kapelle en Reimerswaal beschikbaar om langs te komen bij mensen voor hulp bij energie besparen. Tot en met eind 2025 zet het team van vrijwillige coaches zich in om energiearmoede te bestrijden en kosteloos helpen ze iedereen die behoefte heeft aan hulp met energiekosten besparen en het huis verduurzamen.

5 uur geleden
Goes voert tweede controle leegstaande panden uit

GOES - De gemeente Goes controleerde donderdagavond voor de tweede keer onverklaarbaar leegstaande panden. 'In drie woningen woonden arbeidsmigranten', laat de gemeente Goes weten. 'Er volgt een onderzoek of bewoning in deze huizen is toegestaan.'

10 uur geleden
Minder treinen en vertraging door verzakt spoor

VLISSINGEN - Er rijden minder treinen op het traject van Vlissingen naar Roosendaal vanwege verzakkingen in het spoor. Daarnaast moeten reizigers rekening houden met 30 minuten vertraging.

12 uur geleden
Wereldlichtjesdag herdenkt overleden kinderen

KLOETINGE - Op zondag 10 december is het Wereldlichtjesdag. Om 19.00 uur worden er overal ter wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. 'Zo slingert in 24 uur een golf van licht over de hele wereld', aldus de organisatie. In de Geerteskerk in Kloetinge kunnen mensen samenkomen.

17 uur geleden
Flinke brand in sauna van vakantiewoning aan de Veerweg in Wolphaartsdijk

WOLPHAARTSDIJK- In de sauna van een vakantiewoning op een vakantiepark aan de Veerweg is zondagmorgen een flinke brand ontstaan. Twee blusvoertuigen zijn momenteel actief bezig met het blussen van de brand. Een voertuig blust vanaf de buitenkant, het andere voertuig is ingezet om binnen te blussen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

1 dag geleden
COV Goes is in beweging en geeft zaterdag 9 december concert

WOLPHAARTSDIJK - Op zaterdag 9 december wordt door het COV Goes een adventsconcert gegeven in Wolphaartsdijk. Het concert bestrijkt drie verschillende muziekstijlperiodes, de klassieke, romantische en barokperiode met werken van drie componisten.

2 dagen geleden