
Energiedoel voor 2030 blijft haalbaar, maar 'pijplijn' droogt op
DEN HAAG (ANP) - Het doel voor het opwekken van duurzame energie in Nederland is nog steeds haalbaar, maar dan moet wel het tempo erin blijven. Aangescherpte regels en het 'gevecht' om ruimte zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt om in 2030 minimaal 35 terawattuur (TWh) aan stroom op te wekken via zonne- en windenergie. Die boodschap gaf directeur Kristel Lammers van het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie, een samenwerkingsverband van diverse overheidslagen, bij de halfjaarlijkse update.
"Om in 2030 minstens 35 TWh aan duurzame elektriciteit op te wekken, zijn nog wind- en zonprojecten nodig. Daar blijkt veel volharding en creativiteit voor nodig, want er komen steeds minder plekken voor zon en wind op land", aldus Lammers. "Je merkt dat de pijplijn met projecten zichtbaar aan het opdrogen is. Het wordt taai om van ambitie naar een concreet project te komen."
Voor windturbines en zonnevelden is ruimte nodig, ruimte die echter schaars is in Nederland. "We zien dat andere 'ruimtevragers' veel actiever zijn geworden. Denk aan woningbouw, bedrijventerreinen en Defensie dat wil uitbreiden", aldus Lammers. "Dat raakt direct de duurzame opwek op land. We moeten er met z'n allen de schouders onder blijven zetten om die 35 TWh in 2030 te halen. Het tempo erin houden, is daarvoor essentieel."
Belemmeringen
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeerde eind vorig jaar dat het doel nog "goed haalbaar is" maar stelde wel de verwachtingen bij. Volgens het PBL, dat ieder jaar een rapport hierover maakt, zijn er diverse belemmerende factoren.
Zo is de zogeheten zonneladder aangescherpt, waardoor zonnevelden op landbouw- en natuurgrond minder snel gerealiseerd kunnen worden. Ook komen er strengere regels aan voor windturbines, onder meer wat betreft het geluid en de afstand tot gebouwen. "Het is niet dat dan niets meer kan. Maar het aantal plekken om uit te kiezen neemt wel heel zwaar af", aldus Lammers.
Sommige provincies zien een kleine kerncentrale, een zogeheten Small Modular Reactor (SMR), als een mogelijke bron van duurzame energie in de toekomst. "De energiemix moet heel breed zijn, dus ik ben hier absoluut geen tegenstander van", zegt Thijs Kuipers, die binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over energie gaat. "Maar er zijn provincies die hopen dat SMR's de oplossing zijn, om dan nu maar geen zonne- en windenergie te hoeven realiseren. Dat is het probleem doorschuiven naar de toekomst."
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
4 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
10 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
14 uur geleden