
Energiebedrijf RWE werkt aan lng-terminal Oostzee, ondanks kritiek
LUBMIN (ANP/DPA) - Het Duitse energieconcern RWE is bij het eiland Rügen begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van twee terminals voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). De afgelopen tijd leverde die bouw veel kritiek op, onder meer van de Duitse milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (DUH).
Een woordvoerder van RWE laat aan persbureau DPA weten dat het om "slechts verkennende" werkzaamheden gaat. Die worden uitgevoerd door twee schepen. "Het is gebruikelijk bij offshore projecten dat een zorgvuldige inspectie van de zeebodem en de ondergrond wordt uitgevoerd", aldus de zegsman. Volgens hem is daarbij al munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.
Met de terminals kan geïmporteerde lng worden omgezet naar aardgas dat geschikt is voor het Duitse gasnet. DUH heeft met een rechtszaak geprobeerd de bouw te voorkomen. De milieuorganisatie was het met name niet eens met de goedkeuring voor de aanleg van een kilometerslange verbindingsleiding die daarvoor nodig is.
Leiding 38 kilometer lang
Die leiding met een lengte van 38 kilometer komt te liggen tussen het Noord-Oost Duitse kustplaatsje Lubmin en het daarboven gelegen eiland Rügen. Het project zou "een enorme bedreiging" vormen voor de Oostzee en omliggende beschermde natuurgebieden, en bijvoorbeeld ook voor zeevogels. Daarbij vreest de DUH voor de gevolgen voor het toerisme op Rügen.
Niet alleen DUH is kritisch, ook de lokale deelstaatregering van Mecklenburg-Voor-Pommeren heeft zich uitgesproken tegen het project, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de landelijke overheid. Premier Manuela Schwesig heeft de Duitse regering herhaaldelijk opgeroepen om een alternatief te zoeken.
Afhankelijkheid
Tot het uitbreken van de oorlog in Oekraïne was Duitsland voor ruim de helft van zijn gasleveringen afhankelijk van Rusland. Vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit onder meer de Verenigde Staten en Qatar moet dit vervangen, waardoor Duitsland minder afhankelijk wordt van Rusland.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn hoger gesloten. Grote techbedrijven waren in trek na een goed ontvangen kwartaalbericht van Google-moederbedrijf Alphabet. Tegelijkertijd verwerkten beleggers tegenstrijdige signalen over de vooruitgang in handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft een overnamebod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Dat bedrijf heeft 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) over voor Deliveroo, bevestigt het bedrijf na eerdere mediaberichten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen de volledige investering in een pijpleiding voor het CO2-opslagproject Aramis op zich. Daarmee trekken twee mede-initiatiefnemers voor het opslagproject, energieconcerns TotalEnergies en Shell, zich grotendeels terug uit het pijpleidingenstelsel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO is blij dat het kabinet kijkt naar de juridische aanpassing van het stikstofbeleid. Minister Femke Wiersma (Landbouw) schreef vrijdag dat het kabinet het vergunningenstelsel rond stikstofuitstoot grondig wil herzien. De belangenorganisatie voor boeren zegt daar lang voor te hebben gepleit.
2 uur geledenZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Daarmee was de stemming op het Damrak ingetogener dan op andere Europese beurzen, waar stevigere winsten op de koersenborden stonden. Beleggers verwerkten opnieuw een reeks kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met tegenstrijdige signalen over ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.
5 uur geleden