Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Emirates sluit boekjaar af met een miljardenverlies

Emirates sluit boekjaar af met een miljardenverlies

DUBAI (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft haar boekjaar 2020-2021 afgesloten met een verlies van 6 miljard dollar. De maatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten kampte net als de rest van de sector met een grote terugval in passagiers als gevolg van de coronamaatregelen en reisrestricties. Een jaar eerder resteerde er nog een winst van 456 miljoen dollar.

Emirates zag de omzet in de twaalf maanden tot en met maart dit jaar met 66 procent dalen tot 9,7 miljard dollar. Om de crisis door te komen kreeg Emirates 3,1 miljard dollar steun van de regering van Dubai, de enige aandeelhouder van het concern. De vrachtdivisie presteerde wel goed.

Volgens sjeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, die aan het hoofd van de maatschappij staat, heeft Emirates een aantal lastige beslissingen moeten nemen. Voor het eerst in het bestaan van de maatschappij moest er ook gedwongen afscheid genomen worden van personeel om de kosten omlaag te krijgen. Het personeelsbestand is met bijna een derde gedaald tot 75.145 werknemers.

Verder heeft Emirates werk gemaakt van kostenbeheersing, waarbij met toeleveranciers werd onderhandeld over contracten. Ook werden werkprocessen aangepakt en werd de vloot vliegtuigen verkleind. Alles bij elkaar leveren de inspanningen die zijn gedaan Emirates op jaarbasis een besparing van ruim 2 miljard dollar op. Ondertussen investeerde Emirates ook in nieuwe vliegtuigen en andere voorzieningen. Daarmee was een bedrag van 1,3 miljard dollar gemoeid.

Ahmed bin Saeed Al Maktoum hoopt op een snel herstel uit de crisis, al erkent hij dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan. De maatschappij heeft nog een bestelling van 200 nieuwe vliegtuigen uitstaan. Aan dat orderboek wordt volgens de topman niet getornd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Neurologische start-up van Tesla-baas haalt miljoenen op

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - De Amerikaanse start-up Neuralink, uit de koker van Tesla-baas Elon Musk, heeft meer dan 200 miljoen dollar opgehaald. Onder meer Google Ventures, de investeringstak van moederbedrijf Alphabet, investeert in het bedrijf. Neuralink ontwikkelt draadloze computerchips die in het brein geïmplanteerd kunnen worden.

17 minuten geleden
Franse economie groeit weer na krimp in eerste kwartaal

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse economie, de op een na de grootste van de eurozone, heeft in het tweede kwartaal weer groei getoond. Geholpen door het afbouwen van de coronalockdown in het land gaven Franse consumenten weer wat meer uit. Ook trokken onder meer de bedrijfsinvesteringen aan.

1 uur geleden
Resultaten Air France-KLM centraal op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen nog altijd een fors verlies. Ook vastgoedfonds WDP en roestvrijstaalmaker Aperam kwamen met cijfers. Buiten het Damrak openen grote Europese bedrijven als BNP Paribas, Renault, EssilorLuxottica en UniCredit de boeken. Naast de stroom van bedrijfsresultaten wordt uitgekeken naar de cijfers over de economische groei en de inflatie van de eurozone.

1 uur geleden
Coronazorgen en tegenvallende kwartaalcijfers drukken Nikkei

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging vrijdag hard omlaag. De stemming werd gedrukt door de aanhoudende zorgen over de toename van het aantal coronagevallen in Japan, waar het aantal dagelijkse besmettingen voor het eerst boven de 10.000 uitkwam. Tegenvallende kwartaalcijfers van een aantal grote Japanse bedrijven en een lager dan verwachte groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal zorgden eveneens voor koersdruk.

1 uur geleden
Uber verplicht medewerkers VS zich te laten vaccineren

SAN FRANCISCO (ANP/AFP/RTR) - Taxibedrijf Uber gaat medewerkers in de Verenigde Staten ook verplichten om zich te laten vaccineren voordat ze mogen terugkomen op kantoor, in navolging van grote techbedrijven Google en Facebook. Ook wordt bij Uber de terugkeer naar kantoor wereldwijd uitgesteld, tot eind oktober.

1 uur geleden
Relatief hoge prijzen Nederlandse industrie houden aan

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen, lagen in juni opnieuw veel hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt voor een groot deel door de sterk gestegen olieprijzen. Maar de laatste tijd gaan de prijzen van meerdere grondstoffen omhoog.

2 uur geleden
Wirwar aan Europese coronaregels steekt KLM-baas Pieter Elbers

AMSTERDAM (ANP) - Het is goed dat de Nederlandse regering met de aanpassing van Europese reisadviezen voor duidelijkheid heeft gezorgd, maar binnen de Europese Unie is de eenheid in coronaregels nog ver te zoeken. Dat is vervelend voor vakantiegangers die deze zomer op reis willen en nadelig voor vliegmaatschappij KLM, vindt topman Pieter Elbers.

2 uur geleden