Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Emirates sluit boekjaar af met een miljardenverlies

Emirates sluit boekjaar af met een miljardenverlies

DUBAI (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft haar boekjaar 2020-2021 afgesloten met een verlies van 6 miljard dollar. De maatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten kampte net als de rest van de sector met een grote terugval in passagiers als gevolg van de coronamaatregelen en reisrestricties. Een jaar eerder resteerde er nog een winst van 456 miljoen dollar.

Emirates zag de omzet in de twaalf maanden tot en met maart dit jaar met 66 procent dalen tot 9,7 miljard dollar. Om de crisis door te komen kreeg Emirates 3,1 miljard dollar steun van de regering van Dubai, de enige aandeelhouder van het concern. De vrachtdivisie presteerde wel goed.

Volgens sjeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, die aan het hoofd van de maatschappij staat, heeft Emirates een aantal lastige beslissingen moeten nemen. Voor het eerst in het bestaan van de maatschappij moest er ook gedwongen afscheid genomen worden van personeel om de kosten omlaag te krijgen. Het personeelsbestand is met bijna een derde gedaald tot 75.145 werknemers.

Verder heeft Emirates werk gemaakt van kostenbeheersing, waarbij met toeleveranciers werd onderhandeld over contracten. Ook werden werkprocessen aangepakt en werd de vloot vliegtuigen verkleind. Alles bij elkaar leveren de inspanningen die zijn gedaan Emirates op jaarbasis een besparing van ruim 2 miljard dollar op. Ondertussen investeerde Emirates ook in nieuwe vliegtuigen en andere voorzieningen. Daarmee was een bedrag van 1,3 miljard dollar gemoeid.

Ahmed bin Saeed Al Maktoum hoopt op een snel herstel uit de crisis, al erkent hij dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan. De maatschappij heeft nog een bestelling van 200 nieuwe vliegtuigen uitstaan. Aan dat orderboek wordt volgens de topman niet getornd.

Meer uit Financieel

Reizigers Schiphol hoeven nog niet buiten te wachten

SCHIPHOL (ANP) - Reizigers die zaterdag vroeg vertrokken vanaf Schiphol hoefden niet buiten in de rij te staan. Dat meldt de luchthavenexploitant. Daarbij lopen rijen momenteel "goed door". Net als de voorbije dagen monitort Schiphol de hitte.

1 uur geleden
VS willen handelsbetrekkingen met Taiwan aanhalen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten gaan de handel met Taiwan opvoeren in een reactie op het "provocerende" gedrag van China, zo meldde het Witte Huis. Daarbij dringen de VS aan op het recht van lucht- en zeedoorgang in de Straat van Taiwan.

3 uur geleden
Hittegolf Europa raakt suikerbietenoogst, mogelijk minder snoep

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk dat de productie van snoep en chocolade door de problemen wordt geraakt, waarschuwen kenners.

3 uur geleden
Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

13 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

14 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

14 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

14 uur geleden