
Emiraten voelen hete adem klimaattop en schroeven ambitie op
DUBAI (ANP/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), gastland van de klimaattop COP28 later dit jaar, hebben bekendgemaakt dat ze hun klimaatambities verhogen. Tegen 2030 willen de zeven emiraten 40 procent minder broeikasgassen uitstoten. Sinds vorig jaar lag de ambitie op 31 procent en daarvoor nog een stuk lager. Het doel blijft om in 2050 helemaal geen uitstoot meer te genereren.
De VAE kregen de afgelopen maanden veel kritiek vanwege hun zwakke klimaatbeleid. Als organisator van de belangrijkste klimaattop van het jaar gaven ze volgens critici zelf niet het goede voorbeeld. De denktank ClimateActionTracker beoordeelt de inspanningen van het land als 'zeer onvoldoende'. Ondanks groene ambities zien de VAE nog steeds een belangrijke rol weggelegd voor olie en gas. Dat zou onverenigbaar zijn met hun 'zero emissie'-doel in 2050.
Ook de keuze voor Sultan Ahmed al-Jaber als voorzitter van de klimaattop leidde tot veel controverse. Hij profileerde zich jaren geleden als voorvechter van hernieuwbare energie, maar hij is tegelijkertijd topman van de Abu Dhabi National Oil Company, het staatsoliebedrijf van de VAE en de elfde grootste olieproducent ter wereld. Een week geleden gaf al-Jaber op een conferentie in Wenen wel aan dat "het afbouwen van fossiele brandstoffen onvermijdelijk is".
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Israël hebben de mogelijkheid besproken dat er in Gaza uiteindelijk een tijdelijk bestuur komt onder Amerikaanse leiding. Dat zeggen vijf bronnen tegen persbureau Reuters.
11 minuten geledenDUBLIN (ANP) - Zes Europese landen hebben zich in een gezamenlijke verklaring uitgesproken tegen de nieuwe Israëlische plannen voor de bezetting van de Gazastrook. De buitenlandministers van Ierland, IJsland, Noorwegen, Luxemburg, Slovenië en Spanje "wijzen elke demografische of territoriale verandering in Gaza krachtig af".
1 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De nieuwe Duitse regering moet nog dit jaar veel meer uitgeven aan defensie, vindt defensieminister Boris Pistorius volgens ingewijden. Hij zou zijn begroting willen opschroeven van ongeveer 52 naar meer dan 60 miljard euro.
1 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk en Duitsland richten een defensie- en veiligheidsraad op. Die komt regelmatig samen om "onze gemeenschappelijke strategische uitdagingen" te bespreken, aldus de Franse president Emmanuel Macron.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het plan van Israël om de hulp aan Gaza aan particuliere beveiligingsbedrijven over te laten. Dat zou het Israëlische veiligheidskabinet zondag hebben besloten. Dat druist in "tegen de humanitaire beginselen, zoals die door VN-organisaties en humanitaire partners zijn onderstreept", stellen EU-buitenlandchef Kaja Kallas en Eurocommissarissen Dubravka Šuica (Middellandse Zeegebied) en Hadja Lahbib (Paraatheid en Crisisbeheer) in een gezamenlijke verklaring.
1 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan zegt zich terughoudend te hebben opgesteld tijdens de Indiase aanvallen. "Ongeveer 75 tot 80 Indiase gevechtsvliegtuigen namen deel aan de aanval, waarvan Pakistan er slechts vijf neerhaalde terwijl ze projectielen afwierpen, inclusief twee Indiase drones", zei minister van Buitenlandse Zaken Ishaq Dar volgens de krant Dawn tegen de pers.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie daagt Hongarije weer voor het Europese Hof van Justitie. Dit keer om een regeringsdecreet van de Hongaren, waarin is vastgelegd dat opgepakte mensensmokkelaars niet meer gevangengezet worden, maar het land binnen 72 uur moeten verlaten. Dit decreet ondermijnt de doelstelling van de Europese Unie om migrantensmokkel effectief aan te pakken, vindt de Commissie.
1 uur geleden