Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Emile Roemer geïnstalleerd als nieuwe gouverneur van Limburg

Emile Roemer geïnstalleerd als nieuwe gouverneur van Limburg

MAASTRICHT (ANP) - Emile Roemer is woensdagavond tijdens een extra vergadering van het Limburgs Parlement geïnstalleerd als nieuwe gouverneur van Limburg. Het voormalige SP-Tweede Kamerlid volgt Johan Remkes op, die woensdagavond door de leden van Provinciale Staten werd uitgezwaaid als waarnemend gouverneur. Roemer is de eerste benoemde gouverneur in 125 jaar tijd die geen lid van het CDA of een voorganger daarvan is, en de eerste Commissaris van de Koning van SP-huize.

Remkes (VVD) trad dit voorjaar tijdelijk aan tijdens een bestuurscrisis, die ontstond toen het voltallige college van Gedeputeerde Staten inclusief toenmalig gouverneur Theo Bovens (CDA) opstapte. Onder leiding van Remkes kwam er een nieuw college, dat vanaf woensdag samen met Roemer het dagelijks bestuur van de provincie vormt.

"Limburg zegt adieu tegen een bestuurlijke duizendpoot", zwaaide vicevoorzitter Geert Frische van de Limburgse Staten Remkes uit. Hij roemde Remkes vanwege zijn oprechte betrokkenheid bij de slachtoffers van de watersnood in onder meer Valkenburg, en als gouverneur van de korte overleggen. "En van de balkonscenes om even onder het genot van een zelfgedraaide sigaret met uitzicht op de Maas te reflecteren."

Blij, opgetogen en dankbaar

Remkes werd tijdens zijn gouverneurschap betrokken bij de formatie in Den Haag, maar hij hield zijn gehoor voor dat hij de eerste niet was. In augustus 1981 was toenmalig gouverneur Sjeng Kremers betrokken bij de formatie van het kabinet Van Agt 2. "Dat had geen succes en viel al voor de regeringsverklaring", zei Remkes woensdag.

Frische prees de nieuwe gouverneur Roemer als iemand die in staat is de harten van de Limburgers te veroveren. Roemer zelf prees Limburg als het "leuke buurmeisje" dat de provincie voor de man uit Boxmeer altijd geweest is. "Ik ben blij, opgetogen en dankbaar dat mijn buurmeisje en ik vandaag in het huwelijk treden", zei hij.

Roemer kan zijn borst meteen nat maken, want woensdag lag bij hem een brief op de mat van de fractievoorzitters van de coalitie in de Venrayse gemeenteraad. Die kwamen met Remkes in aanvaring over het opstappen vorige week van burgemeester Luc Winants (CDA) in de Noord-Limburgse gemeente. Remkes schreef hierover op de valreep een boze brief aan de fractievoorzitters, en die brief viel bij hen niet in goede aarde. Zij willen hierover "op zeer korte termijn" een gesprek met Roemer.

Meer uit Binnenland

Politie lost schot tijdens arrestatie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdagavond rond 23.15 uur een schot gelost tijdens de arrestatie van twee verdachten op de Wolphaertsbocht in de Rotterdamse wijk Charlois. De personen werden aangehouden nadat er een melding binnenkwam over een man die met een vuurwapen op straat liep, laat een politiewoordvoerster weten.

16 minuten geleden
Opnieuw spontane betoging bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen waar mogelijk asielzoekers worden gehuisvest, hebben zich woensdag opnieuw veel mensen verzameld die een spontane tegenactie houden. Het verloopt rustig, er wordt een aangerukte bittergarnituur geconsumeerd en op het pand zijn bordjes geplakt met protestteksten zoals Albergen zegt nee tegen AZC, Wat doe je ons mooie dorpje aan en Straks 10 procent allochtonen, kunnen wij hier straks veilig wonen?

5 uur geleden
COA denkt dat alle asielzoekers Ter Apel vannacht onderdak hebben

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel lijkt komende nacht voor iedereen onderdak te zijn. Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat er in principe geen mensen buiten zouden hoeven slapen.

6 uur geleden
La Fuente en Kris Kross Amsterdam treden op rondom GP Zandvoort

ZANDVOORT (ANP) - La Fuente, Xander de Buisonjé en Kris Kross Amsterdam treden tijdens het Formule 1-weekend begin september op in Zandvoort, maakte de organisatie van de Dutch GP woensdag bekend. Zij voegen zich bij Antoon, Emma Heesters en Floor Jansen, van wie eerder al gemeld werd dat zij rondom het race-evenement op zullen treden.

8 uur geleden
Gemeentebestuur Tubbergen: zo ga je niet met mensen om

TUBBERGEN (ANP) - De gemeente Tubbergen is boos over de stap van de staatssecretaris om de gemeente te passeren bij het aanwijzen van een opvanglocatie voor asielzoekers. "Waarom wordt dit van hogerhand opgelegd?" zei burgemeester Wilmien Haverkamp woensdag op een ingelaste persconferentie. "Zo ga je niet met mensen om."

9 uur geleden
Landelijke hittegolf weer voorbij

HOUTEN (ANP) - De landelijke hittegolf is na acht dagen voorbij. Volgens Weeronline werd het woensdag niet meer zomers warm in De Bilt. De hittegolf begon op 9 augustus en duurde tot en met 16 augustus.

10 uur geleden
Tubbergen praat inwoners bij over asielopvang, zelf ook vragen

ALBERGEN (ANP) - De gemeente Tubbergen gaat inwoners woensdag bijpraten over het besluit van het kabinet om een vergunning te verlenen voor de opvang van asielzoekers. Deze opvang zou moeten plaatsvinden in een hotel in Albergen, dat valt onder Tubbergen, zonder dat de gemeente hiervoor een akkoord heeft gegeven. Een woordvoerder van Tubbergen legt uit dat de vragen van inwoners beantwoord zullen worden, maar dat de gemeente zelf ook nog duidelijk wil hebben wat precies de bedoeling is. "We zijn verrast door de gang van zaken."

13 uur geleden