Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Emile Roemer geïnstalleerd als nieuwe gouverneur van Limburg

Emile Roemer geïnstalleerd als nieuwe gouverneur van Limburg

MAASTRICHT (ANP) - Emile Roemer is woensdagavond tijdens een extra vergadering van het Limburgs Parlement geïnstalleerd als nieuwe gouverneur van Limburg. Het voormalige SP-Tweede Kamerlid volgt Johan Remkes op, die woensdagavond door de leden van Provinciale Staten werd uitgezwaaid als waarnemend gouverneur. Roemer is de eerste benoemde gouverneur in 125 jaar tijd die geen lid van het CDA of een voorganger daarvan is, en de eerste Commissaris van de Koning van SP-huize.

Remkes (VVD) trad dit voorjaar tijdelijk aan tijdens een bestuurscrisis, die ontstond toen het voltallige college van Gedeputeerde Staten inclusief toenmalig gouverneur Theo Bovens (CDA) opstapte. Onder leiding van Remkes kwam er een nieuw college, dat vanaf woensdag samen met Roemer het dagelijks bestuur van de provincie vormt.

"Limburg zegt adieu tegen een bestuurlijke duizendpoot", zwaaide vicevoorzitter Geert Frische van de Limburgse Staten Remkes uit. Hij roemde Remkes vanwege zijn oprechte betrokkenheid bij de slachtoffers van de watersnood in onder meer Valkenburg, en als gouverneur van de korte overleggen. "En van de balkonscenes om even onder het genot van een zelfgedraaide sigaret met uitzicht op de Maas te reflecteren."

Blij, opgetogen en dankbaar

Remkes werd tijdens zijn gouverneurschap betrokken bij de formatie in Den Haag, maar hij hield zijn gehoor voor dat hij de eerste niet was. In augustus 1981 was toenmalig gouverneur Sjeng Kremers betrokken bij de formatie van het kabinet Van Agt 2. "Dat had geen succes en viel al voor de regeringsverklaring", zei Remkes woensdag.

Frische prees de nieuwe gouverneur Roemer als iemand die in staat is de harten van de Limburgers te veroveren. Roemer zelf prees Limburg als het "leuke buurmeisje" dat de provincie voor de man uit Boxmeer altijd geweest is. "Ik ben blij, opgetogen en dankbaar dat mijn buurmeisje en ik vandaag in het huwelijk treden", zei hij.

Roemer kan zijn borst meteen nat maken, want woensdag lag bij hem een brief op de mat van de fractievoorzitters van de coalitie in de Venrayse gemeenteraad. Die kwamen met Remkes in aanvaring over het opstappen vorige week van burgemeester Luc Winants (CDA) in de Noord-Limburgse gemeente. Remkes schreef hierover op de valreep een boze brief aan de fractievoorzitters, en die brief viel bij hen niet in goede aarde. Zij willen hierover "op zeer korte termijn" een gesprek met Roemer.

Meer uit Binnenland

Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

1 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

9 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

9 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

10 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

12 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

13 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

16 uur geleden