Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Emiel en Margot werken een jaar lang aan een boot op waterstof in het TU Delft Hydro Motion Team

Emiel en Margot werken een jaar lang aan een boot op waterstof in het TU Delft Hydro Motion Team

DELFT - Het TU Delft Hydro Motion Team wil de maritieme sector aansporen om de transitie naar groene energie te versnellen. Dit zullen Emiel Nefs uit Middelburg, Margot Giliam uit Veere en 21 andere studenten van de TU Delft proberen te bereiken door de grenzen van technologie, duurzaamheid en engineering te verleggen. In één jaar tijd zullen Emiel en Margot met het Hydro Motion Team laten zien dat het mogelijk is om een foilende waterstofboot te ontwerpen, te bouwen en mee te racen.

Na het behalen van een vwo-diploma aan de middelbare school Nehalennia in Middelburg is Emiel begonnen met de studie Maritieme Techniek  en Margot met de studie Civiele Techniek aan de TU Delft. Vanwege hun kennis door het TU Delft Hydro Motion Team begeleiden Margot en Emiel een technasium project op het SSA Nehalennia. De leerlingen van Nehalennia hebben de opdracht gekregen een waterstof aangedreven boot te ontwerpen die van Middelburg naar Delft kan varen. In het Hydro Motion Team is Emiel verantwoordelijk voor het ontwerp van de romp, dit betekent dat hij de rompvorm ontwerpt op de gewenste snelheid en het gewicht van de boot. Hierdoor kan de boot met zo min mogelijk weerstand varen. Emiel ontwerpt de romp in samenspraak met professoren en experts op dit gebied.  Margot is verantwoordelijk voor Structural analysis, dit houdt in dat ze zorgt dat de boot sterk genoeg is. Margot kijkt naar alle krachten waar de boot tegen moet kunnen en rekent na of de boot hier bestand tegen is.  

Toepasbaarheid
Het TU Delft Hydro Motion Team is een team bestaande uit studenten dat ieder jaar een boot op duurzame energie ontwerpt, bouwt en racet. Elk jaar bouwt een nieuw team voort op de kennis van de voorgaande jaren zodat niet elk jaar het wiel opnieuw uitgevonden wordt. Dit jaar streven Emiel en Margot met het Hydro Motion Team 2023 ernaar om de toepasbaarheid van nieuwe technologieën aan te tonen. Zo wordt er waterstof gebruikt als drager van groene energie en zal de boot foilen, een soort vliegen over het water, om de weerstand te verminderen. De volgende stap wordt gezet in het overbruggen van de kloof tussen ‘technologie van de toekomst’ en de huidige norm door een innovatieve boot op waterstof te bouwen.

Waterstofboot
Door in één jaar een waterstof aangedreven boot te bouwen in een jaar willen Emiel en Margot samen met het TU Delft Hydro Motion Team de potentie van waterstof binnen de maritieme industrie laten zien. Binnen de maritieme industrie zijn er veel kansen om te verduurzamen, zo worden 90% van onze producten vervoerd over water. Als we de scheepvaart kunnen verduurzamen slaan we een enorme slag in de transportsector. Waterstof heeft veel potentie in de maritieme sector omdat waterstof een energiedrager is met een groot uithoudingsvermogen en daarom geschikt voor langere afstanden. Het voordeel van het gebruik van waterstof is dat de uitstoot volledig water is en er dus geen schadelijk stoffen vrijkomen voor het milieu. Met de waterstofboot wil het team laten zien dat het nu al mogelijk is om volledig duurzaam te varen en dat het nu tijd voor actie is.

Monaco
Om de boot op de op de proef te stellen zullen Emiel en Margot met het team in juli afreizen naar Monaco om deel te nemen aan de Monaco Open Sea Class van Monaco Energy Boat Challenge. In deze race zijn drie onderdelen; snelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. In 2021 was de TU Delft Hydro Motion Team de eerste ter wereld die een vliegende waterstofboot gebouwd hebben. Dit jaar wil het team met het concept van een vliegende waterstofboot de race in Monaco winnen en daarmee wereldkampioen worden.

Meer uit Middelburg

Woning Kraanstraatje Middelburg tijdelijk gesloten

MIDDELBURG - Op last van de burgemeester van de gemeente Middelburg is vandaag een woning aan het Kraanstraatje in Middelburg gesloten voor twee maanden. Dit gebeurde omdat er in april in de woning onder andere een handelshoeveelheid harddrugs werd aangetroffen. Ook waren er andere zaken aanwezig die duiden op drugshandel.

49 minuten geleden
'Dat vooroordeel over stugge Zeeuwen klopt helemaal niet'

MIDDELBURG - Dinsdag 7 mei werd bekend dat de Middelburgse gemeenteraad Yvonne van Mastrigt aanbeveelt als de nieuwe burgemeester van de gemeente Middelburg. Van Mastrigt wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de Zeeuwse hoofdstad. 

16 uur geleden
Deze zomer weer concerten in het Molenwaterpark

MIDDELBURG - Voor het vierde achtereen volgende jaar organiseert de Zeeuwse Concertzaal -dit jaar in samenwerking met de Oostkerk-in de zomermaanden de parkconcerten rondom de muziektent aan het Molenwaterpark in Middelburg. Van 7 juli tot en met 1 september kunnen muziekliefhebbers iedere zondagmiddag van15.30 tot 16.45 uur genieten van een grote variëteit aan muziek in het park. 

20 uur geleden
Politici kruisen donderdag 30 mei de degens tijdens verkiezingsdebat in Middelburg

In aanloop naar de Europese Verkiezingen op 6 juni 2024 organiseren PvdA en GroenLinks Zeeland op donderdag 30 mei in Restaurant Cluys in Middelburg een debat, waarbij enkele ervaren politici de degens zullen kruisen.

23 uur geleden
Westkapelle Tweede Pinksterdag in het teken van Klederdracht

WESTKAPELLE - Afgelopen maandag stond Westkapelle weer helemaal in het teken van klederdracht. Mensen werden opgeroepen om zich in Walcherse klederdracht, of andere kleding met een Zeeuws tintje, te kleden en naar het dorp te komen. 

1 dag geleden
Koning Willem-Alexander bij het ringrijden in Nieuw- en Sint Joosland

Nieuw-en Sint Joosland - Koninklijk bezoek bij het traditionele ringrijden in Nieuw- en Sint Joosland. 

1 dag geleden
Gemeente Veere presenteert plannen: grip op de groei van verblijfsrecreatie

DOMBURG - Vanaf vrijdag 17 mei liggen de plannen, die het college van de gemeente Veere heeft als het gaat om verblijfsrecreatie, ter inzage. Het college nodigt iedereen uit om de plannen goed te bekijken, omdat de voorgestelde maatregelen aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. Indien gewenst kan een schriftelijke reactie gegeven worden. 

1 dag geleden