Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Emiel en Margot werken een jaar lang aan een boot op waterstof in het TU Delft Hydro Motion Team

Emiel en Margot werken een jaar lang aan een boot op waterstof in het TU Delft Hydro Motion Team

DELFT - Het TU Delft Hydro Motion Team wil de maritieme sector aansporen om de transitie naar groene energie te versnellen. Dit zullen Emiel Nefs uit Middelburg, Margot Giliam uit Veere en 21 andere studenten van de TU Delft proberen te bereiken door de grenzen van technologie, duurzaamheid en engineering te verleggen. In één jaar tijd zullen Emiel en Margot met het Hydro Motion Team laten zien dat het mogelijk is om een foilende waterstofboot te ontwerpen, te bouwen en mee te racen.

Na het behalen van een vwo-diploma aan de middelbare school Nehalennia in Middelburg is Emiel begonnen met de studie Maritieme Techniek  en Margot met de studie Civiele Techniek aan de TU Delft. Vanwege hun kennis door het TU Delft Hydro Motion Team begeleiden Margot en Emiel een technasium project op het SSA Nehalennia. De leerlingen van Nehalennia hebben de opdracht gekregen een waterstof aangedreven boot te ontwerpen die van Middelburg naar Delft kan varen. In het Hydro Motion Team is Emiel verantwoordelijk voor het ontwerp van de romp, dit betekent dat hij de rompvorm ontwerpt op de gewenste snelheid en het gewicht van de boot. Hierdoor kan de boot met zo min mogelijk weerstand varen. Emiel ontwerpt de romp in samenspraak met professoren en experts op dit gebied.  Margot is verantwoordelijk voor Structural analysis, dit houdt in dat ze zorgt dat de boot sterk genoeg is. Margot kijkt naar alle krachten waar de boot tegen moet kunnen en rekent na of de boot hier bestand tegen is.  

Toepasbaarheid
Het TU Delft Hydro Motion Team is een team bestaande uit studenten dat ieder jaar een boot op duurzame energie ontwerpt, bouwt en racet. Elk jaar bouwt een nieuw team voort op de kennis van de voorgaande jaren zodat niet elk jaar het wiel opnieuw uitgevonden wordt. Dit jaar streven Emiel en Margot met het Hydro Motion Team 2023 ernaar om de toepasbaarheid van nieuwe technologieën aan te tonen. Zo wordt er waterstof gebruikt als drager van groene energie en zal de boot foilen, een soort vliegen over het water, om de weerstand te verminderen. De volgende stap wordt gezet in het overbruggen van de kloof tussen ‘technologie van de toekomst’ en de huidige norm door een innovatieve boot op waterstof te bouwen.

Waterstofboot
Door in één jaar een waterstof aangedreven boot te bouwen in een jaar willen Emiel en Margot samen met het TU Delft Hydro Motion Team de potentie van waterstof binnen de maritieme industrie laten zien. Binnen de maritieme industrie zijn er veel kansen om te verduurzamen, zo worden 90% van onze producten vervoerd over water. Als we de scheepvaart kunnen verduurzamen slaan we een enorme slag in de transportsector. Waterstof heeft veel potentie in de maritieme sector omdat waterstof een energiedrager is met een groot uithoudingsvermogen en daarom geschikt voor langere afstanden. Het voordeel van het gebruik van waterstof is dat de uitstoot volledig water is en er dus geen schadelijk stoffen vrijkomen voor het milieu. Met de waterstofboot wil het team laten zien dat het nu al mogelijk is om volledig duurzaam te varen en dat het nu tijd voor actie is.

Monaco
Om de boot op de op de proef te stellen zullen Emiel en Margot met het team in juli afreizen naar Monaco om deel te nemen aan de Monaco Open Sea Class van Monaco Energy Boat Challenge. In deze race zijn drie onderdelen; snelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. In 2021 was de TU Delft Hydro Motion Team de eerste ter wereld die een vliegende waterstofboot gebouwd hebben. Dit jaar wil het team met het concept van een vliegende waterstofboot de race in Monaco winnen en daarmee wereldkampioen worden.

Meer uit Middelburg

Het goede werk van Mel Geerse

MIDDELBURG - Het is een schot in de roos, die actie van de drie Middelburgse Jumbo’s, rondom de plaatjesalbums voor historische foto’s. De actie ging begin december van start. Niet lang daarna werd de Facebookgroep ‘Middelburg plaatjes jumbo’ verschijnen, die inmiddels meer dan 400 leden heeft.

12 uur geleden
Kinderen en jongeren trainen ijsreddingen

MIDDELBURG – Deze winter is het al meerdere keren dusdanig koud geweest dat op slootjes en vijvers ijs kwam te liggen. Een echt dikke laag was het tot nu toe niet en in zo’n situatie is het dan ook opletten geblazen. Want het risico om in een wak (een gat in het ijs) te belanden is dan groot. Maar wat moet je eigenlijk doen als je in zo’n wak terecht komt? En het belangrijkste: Hoe kom je er zo snel mogelijk uit? Dat leerden leden van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade deze week tijdens een speciale training.

1 dag geleden
Te gast bij de Kunst- en Cultuurroute Middelburg

MIDDELBURG - In het weekend van 4 en 5 februari opent de route het kunstjaar met het thema ‘gasten’. Bij de aangesloten ateliers en galeries zijn kunstexposanten te gast van 1 tot 5 uur. Zij exposeren eigen werk dat vaak op een verrassende manier aansluit bij het werk van de atelierhouder. Hieronder volgt voor u een greep uit het interessante aanbod.

1 dag geleden
Initiatieven gezocht voor 'Samen voor een gezonder Middelburg'

MIDDELBURG - Heeft u een leuk idee om Middelburg nog gezonder te maken? Kom er dan mee! Maak kans op budget uit het Lokaal Preventieakkoord en dien van 1 februari tot 10 maart uw initiatief in via doemee.middelburg.nl.In Middelburg is al veel te doen op het gebied van gezondheid. Toch zijn we op zoek naar nog meer initiatieven die bijdragen aan gezonde en gelukkige inwoners. Dit is het derde jaar dat er initiatieven worden verzameld voor het Lokaal Preventieakkoord.Overleggen of pitchenBehoefte om uw idee te overleggen? Maak dan gebruik van het telefonisch vragenuurtje op donderdag 9 februari van 12.00 tot 13.00 uur of donderdag 23 februari van 10.00 tot 11.00 uur, door te bellen met R. Mesu op 06 29 63 51 30. Liever uw idee pitchen? Geef dat aan bij het indienen, zodat u uw idee met volle overtuiging kunt toelichten aan de commissie die gaat over toewijzing van het budget.Lokaal PreventieakkoordGezond zijn en gezond voelen is belangrijk. Een lang en gezond leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Roken, ongezonde voeding, te weinig bewegen en bovenmatig alcoholgebruik zijn de belangrijkste veroorzakers van ongezond gedrag. Maar gezondheid gaat over meer dan ‘niet ziek zijn’. Het gaat ook over het mee kunnen doen in de maatschappij, over een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren en over de omgeving waarin je leeft. Middelburg zet preventief in op gezondheid: voorkomen is beter dan genezen! We willen graag bijdragen aan gezonde en gelukkige inwoners. Dat kunnen we alleen samen met inwoners, ondernemers, verenigingen, zorg en onderwijs en allerlei andere partners. De thema’s waar het Lokaal Preventieakkoord zich op richt zijn: niet roken, gezond gewicht, verminderen van problematisch alcoholgebruik, mentale gezondheid en gezonde leefomgeving.Voor welk thema heeft u een geweldig idee? Welke acties vindt u belangrijk? Dien voor 10 maart uw initiatief in op doemee.middelburgers.nl.

1 dag geleden
De afscheidsbrief van burgemeester van der Zwaag

DOMBURG - Gisteren nam burgemeester van der Zwaag na zeventien jaar afscheid van de gemeente Veere, tijdens een openbare afscheidsreceptie in het gemeentehuis in Domburg. Hij schreef een brief aan alle inwoners van de gemeente.

1 dag geleden
Groen Gras bij Zeelandia Middelburg: 'een waterballet met een drietrapsraket'

MIDDELBURG - Afgelopen zomer was het wederom een lange periode van droogte met als gevolg dat de velden bij Zeelandia Middelburg tot medio oktober niet of nauwelijks bespeelbaar waren. Zeelandia Middelburg heeft niet de mogelijkheid om de velden te besproeien vanwege het brakke water en ontbreken van een zoetwaterbron. Voor de vele leden van Zeelandia Middelburg een teleurstellend begin van het nieuwe seizoen.

1 dag geleden
Natalia Driesen en Dyon Kamp werken bij ZRTI: 'Patiënten omringen met aandacht'

In het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen worden mensen behandeld tegen de ziekte kanker. Dankzij ultramoderne apparatuur en bevlogen medewerkers kunnen patiënten rekenen op de best mogelijke zorg. Dyon Kamp (27) en Natalia Driesen (24) vertellen over hun opleidingsperiode bij het ZRTI.

1 dag geleden