Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EMA geeft positief advies over medicijn dat alzheimer vertraagt

EMA geeft positief advies over medicijn dat alzheimer vertraagt

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuw medicijn dat het verloop van de ziekte van Alzheimer vertraagt, heeft voor een specifieke groep patiënten een positieve beoordeling gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat is een belangrijke stap op weg naar het daadwerkelijk voorschrijven van het middel genaamd Leqembi aan patiënten bij wie de ziekte nog in een vroeg stadium is. In eerste instantie had de medicijnwaakhond de aanvraag afgekeurd.

Bij een deel van de patiënten was er een te hoge kans op ernstige bijwerkingen, zoals vochtophoping en bloedingen in de hersenen. In het ernstigste geval zouden die fataal kunnen aflopen. Daardoor was de conclusie dat de voordelen niet zouden opwegen tegen de risico's.

Het risico op bijwerkingen hangt samen met de genen van de patiënt. Wie een heel specifiek gen niet heeft, of slechts één kopie ervan, loopt een lagere kans op de zware bijwerkingen dan mensen die twee kopieën van dat gen hebben. De fabrikant van het medicijn heeft in een nieuwe aanvraag daarom de doelgroep die het middel kan krijgen verkleind tot de groep die een lager risico loopt. Voor die mensen is het nu dus goedgekeurd door het beoordelingscomité van EMA. Dat is overigens wel een ruime meerderheid van de patiënten.

Extra onderzoek

"Met de goedkeuring van Leqembi kan het medicijn niet door iedereen gebruikt worden", vat de Nederlandse medicijnautoriteit CBG het samen. De fabrikant wordt verder verplicht om na de toelating extra onderzoek te doen naar de veiligheid van het middel.

Het is nog niet bekend wanneer Nederlandse patiënten het medicijn kunnen krijgen. De volgende stap is dat de Europese Commissie een beslissing neemt over de handelsvergunning.

Meer uit Gezond

Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

1 dag geleden
WHO stuurt experts naar Congo om uitbraak onbekende ziekte

BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.

3 dagen geleden
Meeste ouderen geven hun leven een 8 of hoger in peiling

WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.

6 dagen geleden
EU-lidstaten willen roken op terrassen verbieden

BRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.

1 week geleden
Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

1 week geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

1 week geleden
Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

1 week geleden