
Elon Musk steekt meer eigen geld in overnamedeal Twitter
SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Miljardair Elon Musk is van plan om een groter deel van de overnamesom van het socialmediabedrijf Twitter voor eigen rekening te nemen. Uit documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC blijkt dat zijn persoonlijke financiële bijdrage voor de Twitter-deal nu 33,5 miljard dollar bedraagt, omgerekend ruim 31 miljard euro.
Musk, oprichter en topman van elektrische autofabrikant Tesla, herhaalde ook zijn toezegging om de overnamedeal van 44 miljard dollar te voltooien. De rijkste man ter wereld heeft al een akkoord bereikt met Twitter over de overname, maar zorgde onlangs voor een verrassing door de deal in de wacht te zetten. Dat deed hij omdat hij meer duidelijkheid wil over het aandeel nepaccounts op de berichtendienst. Door de onzekerheid rond de overnamedeal en de onrust op de beurzen zijn de aandelenkoersen van zowel Twitter als Tesla in waarde gedaald.
Om de overname te financieren zoekt Musk ook hulp bij anderen. Zo is hij in gesprek met Twitter-oprichter en voormalig topman Jack Dorsey en andere aandeelhouders om de deal te helpen financieren, of hun Twitter-aandelen aan hem over te dragen.
Uit de documenten blijkt dat Musk de plannen om zijn aankoop van Twitter gedeeltelijk te financieren met een margelening gekoppeld aan zijn belang in Tesla heeft laten vallen. Musk zal daardoor zelf krap 6,3 miljard dollar aan extra financiering moeten regelen.
De nieuwe structuur zou het risico van de deal voor zowel Musk als zijn geldschieters ook kunnen verminderen, vooral gezien de recente forse daling van de aandelenkoers van Tesla. De fabrikant van elektrische auto's is ongeveer 40 procent in waarde gezakt sinds Musk begin april zijn belang in Twitter aankondigde. Musk heeft al voor 8,5 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht om geld in te zamelen voor zijn Twitter-deal, waarbij hij aangaf geen verdere verkoop in de planning te hebben.
Meer uit Financieel
DUBAI (ANP/RTR) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai ontkent beschuldigingen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de bijeenkomst willen aangrijpen om fossiele brandstofdeals te sluiten. De BBC meldde eerder deze week op basis van gelekte documenten dat de VAE met vijftien landen zouden willen praten over olie- en gascontracten.
1 uur geledenWIESBADEN (ANP/DPA) - De inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, is deze maand gedaald tot 3,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,8 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.
1 uur geledenFRANKFURT (ANP/DPA) - Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.
1 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.
2 uur geleden