Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal: Kustproject deel I

Elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal: Kustproject deel I

Ieder maakt zijn hoofd leeg op een eigen wijze. Maar ik, en velen met mij, doen dat door met een metaaldetector het land op te gaan. De buitenlucht lonkt en geeft mij dat mysterieuze schatvindersgevoel. Sommigen zoeken hierin de geschiedenis van ons land, ons mooie Zeeland. Anderen zijn op zoek naar juist waardevolle schatten die nog in overvloed te vinden zijn. Een ongekend gevoel van spanning en avontuur als de machine dat ene mooie signaal laat horen.


Graag breng ik binnen mijn bedrijf dit gevoel over op anderen. Ik geniet dan op en top als er enthousiast gezocht wordt op akker of strand tijdens een workshop. Als dan die schittering in de ogen zichtbaar wordt ben ik tevreden. Soms ben ik blijer dan de klant die de objecten vindt. Maar wat er ook gevonden wordt, het is gewoon mooi om iemand iets te zien opgraven dat al 250 jaar in de grond heeft gezeten. Of langer uiteraard, en soms honderden of duizenden jaren.


Maar ik dwaal af en keer nu terug naar waar ik het over wil hebben in deze column. Ik neem jullie mee naar één van mijn allereerste projecten, dat plaatsvond in het najaar van 2018 in Zoutelande. Daar sta ik dan, de metaaldetector in de hand en onder de donkergrijze wolken zwerven mijn ogen naar de kraanmachinist die vakkundig met de grijper wat woningen aan het fijnknijpen is. De zuidwester aangetrokken, want het kon wel eens flink gaan storten uit de hemel na de eerste regenbuien van de dag. Ik ben aan het overpeinzen en bedenk wat voor kans het is om in het hartje van Zoutelande een stuk geschiedenis naar de oppervlakte te brengen. Ik sta op steenworp afstand van de Catharinakerk en huidige ligging van de Zeedijk aan het Willibrordusplein maar heb alleen oog voor wat ik ga doen.


Alle toestemmingen zijn geregeld met de archeologische dienst en de uitvoerder van het bouwproject, dus kan ik beginnen met het systematisch afzoeken van deze bouwgrond. In het vooronderzoek bleek deze grond al grasland te zijn geweest, en heeft er een boerenbedrijf gestaan en enkele woningen die nu tegen de vlakte zijn gegaan. Met nog meer nuttige informatie ben ik bekend met de afgelopen 200 jaar geschiedenis van dit perceel.


De opdrachtgever is erg benieuwtdnaar de vondsten die ik hem ga laten zien na het vinden, de reiniging en determinatie. Maar ik moet verder, mijn zoektijd is beperkt daar de grondwerken ook gewoon doorgaan. Ik mag daarom alleen in de avonduren zoeken met mijn metaaldetector, een Garrett AT Pro die mij altijd trouw heeft gediend. Heerlijk rustig is het zonder de werkmannen en ik start op de blootgelegde laag aarde. De laarzen zuigen zich vast in de zompige grond door alle regen, maar ik geniet en zit in ‘the zone’. Na een tweetal zware zoekuren heb ik mijn eerste interessante vondsten gedaan en kijk ik naar stukjes geschiedenis dat in mijn hand ligt. Deze Zeeuwse grond is zeker nog rijk aan historische vondsten en ik ben erg benieuwd naar de vondsten die ik ga doen de komende dagen. Dit eerste deel is helaas al volgeschreven, dus nog even geduld, dan vertel ik alles over mijn zoektocht in Zoutelande.

Johan Elzinga
Luctor et Detector- De Detectorshop

Meer uit Middelburg

Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

6 uur geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

21 uur geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

21 uur geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

22 uur geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

22 uur geleden
Programma dodenherdenking 2024 in Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG/ARNEMUIDEN - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

23 uur geleden
Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

1 dag geleden